2017-10-23 12:17

Aldrig stått på skidor – klass 6 på Centrumskolan i Växjö coachas till Ungdomsvasan 2018

De har flytt över berg och simmat över hav. De har gömt sig från faror och klarat av några av världens tuffaste utmaningar. Nu väljer klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö att anta nästa utmaning: att lära sig åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2018.
– Ingen i klassen har stått på ett par skidor förut. Det här blir en sjukt häftig grej för dem att testa, säger David Schylander, idrottslärare på Centrumskolan.

I mitten av augusti annonserade Vasaloppet och Swix i sociala medier och skickade ut över 4000 vykort till skolor, mellanstadie- och högstadieklasser, där lärarna uppmanades att ansöka om att bli den utvalda klassen till Vasaloppets skolutmaning. Vinnaren får utrustning, coachning, resa, övernattning och startplatser i Ungdomsvasan 2018. Och gensvaret blev stort. 120 ansökningar från hela landet kom in, den ena mer inspirerande än den andra.
– Det här blev mycket större än vad vi förväntat oss vilket är fantastiskt roligt. Ansökningarna som kommit in har verkligen berört oss i juryn på djupet och vi har förstått att det finns ett stort behov ute i skolorna efter den här typen av aktiviteter, säger Lena Hermansson på Vasaloppet.

Efter juryns noggranna övervägande föll det slutgiltiga valet på klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö. En klass med 36 elever som från början kommer från Somalia, Kurdistan, Rumänien, Bosnien, Jemen, Ryssland, Ungern, Iran och Palestina. I sin ansökan skriver klassen: ”Tillsammans är vi en del av världens kulturer. Nu vill vi att Sveriges kultur och historia blir en del av oss och vår framtid.”
– Vi fastnade för klassens motivering. Dessutom bollade de en fråga direkt tillbaka till oss och frågade om vi vågade anta utmaningen att lära dem stå på ett par skidor och genomföra Ungdomsvasan 2018. Det kunde vi inte motstå, säger Lena Hermansson.
– När Vasaloppet ringde och meddelade att vi vunnit blev jag först helt paralyserad och när det började sjunka in var det en grymt häftig känsla. All heder åt klassläraren Sara Lennqvist som skrev vår ansökan. Jag kan säga att det här kan förändra eleverna för all framtid. Det kommer att bli helt galet, både kul och självklart en utmaning, säger David Schylander.

Den som får äran att leda klass 6 på Centrumskolan hela vägen till Ungdomsvasan är den officiella Vasaloppscoachen, tillika expertkommentatorn i SVT, Mattias Svahn från Mora. Vid minst två tillfällen kommer han att träffa klassen och coacha dem i den ädla konsten att åka längdskidor. Första träffen är redan inbokad och blir den 10 november på plats nere i Växjö.
– Lite beroende på snötillgången kan det bli frågan om rullskidor och skidgång i början men det är en utmärkt träning inför skidåkning på snö. Jag ser verkligen fram emot att få träffa och börja träna med klassen. Det ska bli en upplevelse, säger Mattias Svahn.

Tack vare det stora intresset för skolutmaningen har Vasaloppet och Swix valt att utse också en andrapristagare som vinner komplett skidutrustning och startplatser till alla klassens elever i Ungdomsvasan 2018. Det priset går till Ljungdalens skola åk 4–6 i Härjedalen.
– Alla övriga klasser som ansökt hamnar på en gemensam tredjeplats. Och även här har vi bestämt att dela ut ett tröstpris i år och ge alla elever i klasserna varsin startplats i Ungdomsvasan 2018. Förhoppningsvis har en del av dem möjlighet att komma till Mora och delta den 25 februari, säger Lena Hermansson.

Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett allt mer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets skolutmaning är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret. Läs mer om Vasaloppets skolutmaning här

Om Ungdomsvasan
Ungdomsvasan arrangeras söndag 25 februari under Vasaloppets vintervecka 2018. Ungdomsvasan är i grunden ett motionslopp, där ungdomar som inte tävlar för en skidklubb också får ställa upp, men resultatlistor upprättas och priser delas också ut. Ungdomsvasan är därmed en breddmanifestation för svensk skidåkning ungefär på samma sätt som Vasaloppet. Loppet har två olika sträckor: 15–16-åringarna startar i Hökberg och åker 19 km till Mora. För 11–12- och 13–14-åringarna blir det 9 km med start i Eldris.

Arrangemang i Vasaloppsarenan nästa år:

Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km, start Eldris/Hökberg
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)

Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

 

Våra huvudsponsorer