2023-11-14 09:03

Stockholmsklass vinner Vasaloppets skolutmaning 2024

Vinnarklassen i den sjunde upplagan av Vasaloppets skolutmaning heter 7D och finns på Sturebyskolan i Stockholmsorten Enskede. Nästan ingen i klassen har åkt längdskidor tidigare och nu ser eleverna fram emot att få göra det, både på träning och i Ungdomsvasan 2024.

Vinsten i Vasaloppets skolutmaning omfattar skidutrustning, kläder, valla, coachning och startplatser i Ungdomsvasan söndag 25 februari 2024. Även resan till Mora och övernattning i samband med loppet ingår.

Klass 7D visste att idrottsläraren Natalie Eriksson hade sökt till Vasaloppets skolutmaning och förstod direkt vad som var på gång då Natalie knackade på under en matematiklektion tidigare i veckan.
– De blev superglada och alldeles pirriga. Och de hade hur många frågor som helst!

Många i klassen gillar att röra på sig och idrottar på fritiden, men just längdskidåkning blir något helt nytt för de allra flesta.
– Eftersom de nyss börjat 7:an och delvis kommer från olika skolor och klasser känner de inte varandra så bra ännu. Att de nu få göra skolutmaningen tillsammans kommer att stärka sammanhållningen jättemycket, det är jag säker på, säger Natalie som planerar att göra Vasaloppet till ett ämnesövergripande projekt.
– Mina kollegor tycker det här är en fantastisk grej och några har också erbjudit sig att följa med till Dalarna.

Vasaloppets Gabriel Jansson projektleder Vasaloppets skolutmaning 2024 och han är nöjd med juryns val.
– Våra tidigare vinnare har kommit från mindre städer och orter, så det här blir första gången som vi tar emot elever från en storstad. Jag vet också att klassen har en stor inspiratör i läraren Natalie som kommer från Dalarna och är van längdskidåkare. Det här kommer att bli jättebra, säger Gabriel.

Juryns motivering
”Årets förstapris går till en klass som lider av storstadens snöbrist. Nu får ni möjlighet att testa på längdskidåkning samtidigt som ni arbetar ämnesöverskridande kring Vasaloppet, kulturarv, normer, historia, folkhälsa och miljö. Vi ser fram emot att följa er resa och sedan ta emot er på Ungdomsvasan. Grattis åk 7 på Sturebyskolan i Stockholm!”

Vinnare i Vasaloppets skolutmaning
2018: Centrumskolan i Araby, Växjö
2019: Västra Karups skola, Båstad
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2021: Parkskolan, Degerfors
2022: Stavby skola, Alunda
2023: Fridtjuv Bergskolan, Ödeshög
2024: Sturebyskolan, Enskede

FAKTA/ Vasaloppets skolutmaning, i samarbete med Swix
– Öppen för årskurs 4–9, lärare ansöker för sin klass.
– Alla lärare som söker får startplatser till sin klass i Ungdomsvasan. Distansen är 9 eller 19 km.
– En vinnande klass får dessutom skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor och övernattning i Mora. Värde: minst 50 000 kr. Vinnarklassen får även träningshjälp från en av de officiella Vasaloppscoacherna.
– Målet är att träningen ska vara en del av den ordinarie idrottsundervisningen.
– Skidutrustningen stannar kvar hos den vinnande skolan. På så vis kan många fler elever få chans att testa längdskidåkning de kommande åren.

Alla klasser som har ansökt till Vasaloppets skolutmaning 2024 får fria startplatser till Ungdomsvasan 2024. Loppet genomförs söndag 25 februari 2024. Yngre elever åker 9 km och äldre åker 19 km.

Läs mer om Vasaloppets skolutmaning och OM tidigare vinnare >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer