Vasaloppet 100 år


Det brukar sägas att det är segraren som skriver historien. I Vasaloppets fall är det snarare efterföljarna. De 1 700 000 deltagare som trötta och svettiga tillryggalagt olika sträckor mellan Sälen och Mora. Och inspirerat miljontals tv-tittare och vardagsmotionärer att ge sig ut i närmaste elljusspår med förhoppning om att själva en dag kunna åka skidor, cykla eller springa i fäders spår för framtids segrar. År 2022 fyller folkrörelsen Vasaloppet 100 år.

”Varför kunna vi icke taga upp Mora–Sälen som ett nationellt skidlopp, taga upp det just nu, när vi som bäst fira fyrahundraårsminnet av Gustaf Erikssons befrielsegärning?”

Det är chefredaktör Anders Pers som tar upp ämnet i Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922. Den 7 mars går inbjudan ut, den 10 mars har den första skidåkaren anmält sig och den 19 mars hålls det första Vasaloppet. Anders Pers talade sedan till deltagare och publik som samlats vid Gustav Vasa-statyn i Mora på kvällen efter loppet:

”Därtill samlas människorna i samhällen och leva under ökade bekvämligheter, som sätta släktets spänstighet och styrka i fara… Denna fara för veklighet, för svaghet och urartning har framkallat ropet på idrotten, som en medveten strävan att bibehålla och öka släktets styrka och spänstighet.”

Visionen är satt. Vasaloppet ska verka för ett friskare Sverige.

Under de följande hundra åren utvecklas Vasaloppet från att vara enbart ett tävlingslopp första söndagen i mars till att bli en motor för folkhälsa och föreningsliv. En levande folkrörelse. Det ska vi fira!

Vi startar med en turné hösten 2021 för att sätta Sverige i rörelse, fortsätter med att återskapa det första historiska Vasaloppet, Jubileumsvasan den 12 februari, och går sedan in i ett tio dagar långt firande med Vasaloppets vintervecka 2022. Därefter tar vi sikte på de nästkommande 100 åren – för framtids segrar.

 

100-årsbok

”Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring” ges ut av bokförlaget Max Ström. En färgstark bok, fylld av bilder, historier, anekdoter och fakta – en bred, underhållande och spännande skildring av allt det som gör Vasaloppet till en folkfest. Författare Petter Karlsson. Utgivningsdatum: 2021-12-09.

Boken Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring

Smakprov

 

Långfilm

”Ur spår” är en varm komedi om ett syskonpar med olika utmaningar i livet. Som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer. Huvudrollerna spelas av familjekära stjärnskottet Fredrik Hallgren och Hollywoodsvenska Katia Winter. Premiärdatum: 2022-01-28.

Filmen Ur spår

SF Studios

Historia

Mer än en och en halv miljon människor har åkt något av Vasaloppen sedan starten 1922. Men egentligen föddes tävlingen ytterligare 400 år tidigare, med bara en enda person. Tävlingen går nämligen längs den sträcka där en viss Gustav Vasa flydde från danske kungens soldater.

Jubileumsvasan

Nu gräver vi i vår historia och genomför ett skidlopp som om det vore 1922 igen. Det betyder långa träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Vi vallar med tjära och njuter buljong, ägg och mjölk vid de tre kontrollerna.

Rörelseturné

Vasaloppet fyller 100 år – häng med när vi sätter Sverige i rörelse! Starten går i Stockholm torsdagen den 23 september och fortsätter med ytterligare åtta stopp innan vi landar i Orsa Grönklitt helgen den 11–12 december.

Våra huvudsponsorer