Datum: Lördag 12 februari 2022
Distans: 90 kilometer
Start: Gemensam start kl. 07.04 på en åker nedanför Vasastenen, några hundra meter från Olnispagården i Sälen
Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora
Kontroller:
 Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg
Typ: Individuell skidtävling (En segrare koras, men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling.)
Tidtagning: Passertider vid de tre kontrollerna och tiden i mål klockas manuellt, och redovisas på vasaloppet.se och i Vasaloppsappen.
Utrustning: Tidsenlig, så som det var 1922. Se bilden på Ernst Alm nedan (som visserligen inte är tagen i samband med Vasaloppet 1922) och filmen från Vasaloppet 1922 längre ner på sidan.
Stil: Klassisk teknik anno 1922 (fri åkteknik)
Klass: Gemensam klass för damer och herrar
Ålder: Du får delta i loppet från det år du fyller 19 år
Priser: Segraren blir bekransad. Medaljer delas ut till alla.
Prisceremoni: Cirka kl. 19.00 i målområdet i Mora.
Antal deltagare: 139, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922 (totalt inkom över 550 ansökningar till Jubileumsvasan) Jubileumsvasans offentliga Facebookgrupp
Tv-sändning: Jubileumsvasan direktsändes kostnadsfritt på playtjänsten Vasaloppet.TV, och går att se i efterhand.

Vasaloppet.TV

Färdväg

Starten går i Sälen, på västra sidan om Västerdalälven. De tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg passeras på vägen ner mot målet i Mora. Underlaget kommer bland annat att bestå av packad snö på skogsvägar och stigar. Vissa sträckor kommer att vara uppkörda med häst och släde.

Sträckbeskrivning
  1. Starten–Olnispa–Mångsbodarna

    (cirka 27 km)
    Starten sker precis som 1922 på en liten åker nedanför Vasastenen, strax väster om den gamla fjällbron i Sälens by. Därefter åker deltagarna ned på ”å-steja” (älvbrinken) och följer denna söderut till Olnispagården där man i en stor sväng på innergården kan insupa både historia och kultur samtidigt.
     
    Direkt efter att deltagarna lämnat Olnispagården passeras Västerdalälven via en smal hängbro, och här blir det lite kö eftersom man enbart kan åka en skidåkare i bredd. Strax efter passeras gamla landsvägen, cirka 100 meter söder om huset där 1922 års läkarkontroll genomfördes. Här börjar den längsta och högsta stigningen, i cirka 2 kilometer, innan spårets högsta punkt nås.
     
    Väl uppe på de långsträckta myrarna blir det tillfälle att utöva stakning med frånskjut, och på samma gång njuta av vildmarken. Halvvägs till den första kontrollen Mångsbodarna åker man in i Älvdalens kommun. Sträckans avslutande karaktär är svagt sluttande.
     
    Underlaget från Olnispa är en led som packats kontinuerligt under vintern medan de sista kilometerna in mot Mångsbodarna sker i den ordinarie Vasaloppsarenan som är preparerad med pistmaskin – ett lättåkt parti.
  2. Mångsbodarna–Evertsberg

    (cirka 23 km)
    Efter kontrollen i Mångsbodarna fortsätter man längs ett svagt sluttande avsnitt i Vasaloppsarenan, ned mot det kända ”köldhålet” i Tennäng. Även här har prepareringen skett kontinuerligt under vintern med pistmaskin. Nu närmar man sig en unik sträcka där man åker på ett ”forkört” parti. Här kommer deltagarna under dagen att samsas med hästar som håller på med timmerkörning i skogen, likt det var 1922. En fantastisk möjlighet att vara med om dåtidens vardag för bygdens invånare. Kanske tillagas mat i någon skogskoja mitt ute i ”ingenstans”.
     
    Efter detta kommer man in på den pistmaskinspreparerade Vasaloppsarenan igen. En lång slakmota som verkligen inbjuder till diagonalåkning avslutar sträckan in mot Risbergs fäbod. Efter Risberg kommer i mångas mening den tuffaste delen av spåret, med många små, korta och intensiva backar som suger musten ur de flesta, speciellt om fästvallan börjar ta slut och vädret ändrar karaktär. Det är även här alldeles innan Evertsberg som halva Jubileumsvasans sträcka passeras. Nu anländer man till Evertsberg, den andra av loppets tre kontroller.
  3. Evertsberg–Oxberg

    (cirka 14 km)
    Efter Evertsberg ges möjlighet till lite vila med utförslöpa i drygt 7 kilometer, ned mot den vackra fäboden Sjurby vid Oxbergssjöns västra strand. Här finns en och annan ”knix” både uppför och utför att hålla utkik efter. Färdvägen fortsätter längs sjöns norra strandkant, på en svagt kuperad sträcka preparerad av skoter och bandvagn. Detta innebär att första halvan mellan Evertsberg och Oxberg skidas i ordinarie Vasaloppsspår, medan den andra genomförs i Vasaloppet 45:s sträckning, men i ”fel” åkriktning.
     
    Om man orkar lyfta huvudet, och låta blicken svepa åt höger, kan man här på andra sidan sjön skymta kända passager och landmärken som Björnarvets fäbod och Lundbäcksbacken. Snart nås nu den tredje och sista kontrollen vid Oxbergs järnvägsstation.
  4. Oxberg–Mora

    (cirka 28 km)
    Från Oxberg kommer färdvägens underlag att blandas mellan vägar med packat underlag och Vasaloppsarenans spår. På flertalet ställen färdas man längs 1922 års sträckning, så nu finns möjlighet att ta del av historien. Några noterbara sådana passager är stenbron i Läde, där samtliga Vasalopp passerat och gör så fortfarande; Läde banvaktarstuga, där sägnen säger att Strål-Lars förlorade segern 1922 när han gick in för att äta pannkaka (varpå han träffade sin blivande svärfar och därmed vann kärleken); och Eldris station, som sedan länge är borta men där stora mängder torkade bär och kåda exporterades via järnväg ut i Europa.
     
    Den sista delen går i en flack terräng där man passerar Hemus med sina sandhedar – Europas största flygsandfält. Trots den lättåkta terrängen finns det några små backar kvar att tömma de sista krafterna i, innan man kan se kyrktornet i Mora. De sista 2 kilometerna går över Prästholmen och Mora camping. Strax innan Auklandbron viker färdvägen av för att passera över Hemulån vid Badstubacksbrons södra brofäste, upp på Badstugatan. Man sneddar sedan över Stapelåkern (nuvarande kommunalhusparken) vid klockstapeln och passerar slutligen under måldevisen ”MÅL”, i direkt anslutning till Klockstapelkullen där statyn över Gustav Vasa finns.
     
    Välkommen till Mora!


Karta Jubileumsvasan (PDF, 6 MB)

Riktlinjer

Samtliga riktlinjer är rekommendationer, Vasaloppet kommer inte att diskvalificera någon, utan litar på att de 139 deltagarna i Jubileumsvasan gör sitt yttersta för att engagera sig i loppet.

Deltagarnas kläder och utrustning bör vara tidsenliga, vadmal och bomullskläder samt underställ i ull rekommenderas. Reklam får inte förekomma på kläder och utrustning. Digitala hjälpmedel som pulsklockor och mobiltelefoner får användas sparsamt men inte bäras synligt. Pannlampa och annan belysning bör inte användas.

Pjäxorna kan vara näbbskor eller kängor i filt eller läder. Skidorna ska vara av trä med en längd som minst bör utgöra kroppslängden gånger 1,5 – och preparerade med tjärvalla. Skidbindningen ska ha läderrem för tå och häl och stavarna ska vara av trä eller bambu med stor kringla av vidja med läderfäste, och metallspets med metallhylsa. Stavarna bör om möjligt ha en längd i axelhöjd. Ernst Alm, den första segraren i Vasaloppet, hade skidor som var 2,40 meter långa och 55 millimeter breda och hans stavar var 140 centimeter långa.

Det är tillåtet att byta skidor och annan utrustning under loppet. Utrustningen ska dock vara tidsenlig. Nummerlappar i traditionell stil delas ut på fredagen den 11 februari på Olnispagården i Sälen samt på startmorgonen lördagen den 12 februari. Nummerlappen ska bäras synlig.

Service, mat, teknik och säkerhet

Servicen på Jubileumsvasans tre enda – Vasaloppets ursprungliga – kontroller, Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg, ska vara tidsenlig och bemannas med personer klädda i tidsenlig utrustning. Deltagarnas personliga ”serviceteam” kan få tillträde till de officiella kontrollerna under förutsättning att de är tidsenligt klädda.

På kontrollerna serveras pannkaka, ostsmörgås, kokt ägg, kaffe, buljong, blåbärssoppa, mjölk och vatten på porslin. Vasaloppet rekommenderar deltagarna i Jubileumsvasan att inte använda moderna energiprodukter som bars och sportdryck – utan använda naturliga produkter och inspireras av pionjärerna 1922.

Moderna verktyg och apparater (exempelvis batteridrivna apparater) ska inte användas oavsett position längs spårsträckningen. Däremot kommer alla deltagare att bära en liten gps-sändare, och passertider och sluttid kommer att redovisas under dagen på vasaloppet.se och i Vasaloppsappen. Deltagarna kan också följas i Vasaloppet.TV som direktsänder från loppet hela dagen.

När mörkret faller finns funktionärer utmed spårsträckningen för att hjälpa till. På Vasaloppets kontroller kommer det finnas möjlighet att avbryta sitt lopp. Viss sjukvård erbjuds på kontrollerna och slutpatrull kommer att finnas. Målet stänger när sista deltagare gått i mål.

Startlista Jubileumsvasan lördag 12 februari 2022

Startnummer, namn, ort, län/land, födelseår

1 Mattias Alm, Göteborg, Västra Götalands län, född 1964
Farfar Ernst Alm segrade i Vasaloppet 1922.

2 Klaus Hanke, Thoiry, Frankrike, född 1968
Tysk som bor i Frankrike och jobbar på CERN i Schweiz: Läste om Vasaloppet på en svenskakurs och livet förändrades! Har åkt loppet sedan 2006. Även åkt Nordenskiöldsloppet.

3 Andreas Borgestad, Linköping, Östergötlands län, född 1991
Har åkt tre Öppet Spår, 2018, 2019 och 2020. Grundskollärare i årskurs 4–6 och ser möjligheter att göra undervisningen i historia mer levande med hjälp av Jubileumsvasan.

4 William Nisser, Uppsala, Uppsala län, född 1957
Har åkt elva Vasalopp och åtta Öppet Spår. Vasastenen vid Olnispagården sponsrades till största delen av farfars kusin Carl Martin Nisser.

5 Simon Wikström, Sälen, Dalarnas län, född 1989
Född och uppvuxen bara 200 meter från loppets startplats vid Olnispagården. Har de fyra senaste åren åkt Vasaloppet två gånger och Öppet Spår två gånger.

6 Fredrik Lidén, Norsjö, Västerbottens län, född 1996
Från den lilla skidorten Norsjö som producerat tre Vasaloppssegrare genom åren.

7 Per-Anders Järsenholt, Ulricehamn, Västra Götalands län, född 1969
Har åkt Vasaloppet elva gånger, varit fascinerad av Vasaloppet ända sedan 1978 då fadern åkte.

8 Jennie Mörk, Älvdalen, Dalarnas län, född 1976
Har skidat, cyklat och sprungit Vasaloppets nio mil. Uppväxt med Vasaloppet i blodet. Pappa Inge blev som bäst tvåa i Vasaloppet 1982.

9 Anders Åkerman, Esbo, Finland, född 1973
Född på Mora BB två dagar innan Vasaloppet 1973, som hans far åkte. Har åkt åtta Vasalopp med bästa placering 156, sprungit Ultravasan 90 och åkt Nordenskiöldsloppet.

10 Stephan Stenmark, Umeå, Västerbottens län, född 1965 – STARTADE INTE
Smittskyddsläkare i Västerbotten som åkt tio Vasalopp. Farmors bror John Lindgren vann Vasaloppet 1924 och dubbla VM-guldmedaljer 1927.

11 Martin Sahlström, Sundborn, Dalarnas län, född 1984
Brandman som bor vid ett skidspår och tränar extra med skogsarbete. Tolv Vasalopp, sex Öppet Spår, två Nattvasan 90.

12 Emma Löfqvist, Örebro, Örebro län, född 2002
Funnit tjusningen i skidåkning och har åkt Öppet Spår 2020 och Vasaåket 90 2021.

13 Anne Mörk, Älvdalen, Dalarnas län, född 1972
1923 åkte hennes farfars far Vasaloppet. Efter det har farfar, pappa och hon själv åkt. SM-meriter i gång och åkte 2021 Nordenskiöldsloppets ”home edition” 22 mil.

14 Sven-Erik Fjellborg, Kiruna, Norrbottens län, född 1950
Har åkt fyra Vasalopp. Har lång erfarenhet av skidåkning med tåögla i terräng. En mängd EM-, NM-, SM-medaljer i draghundsport, samt medaljer i veteran-SM i längd och siktar på VM 2023 i Seefeld.

15 Anders Stöt, Mora, Dalarnas län, född 1965
Åkt de flesta av Vasaloppets lopp, inklusive Vasaloppstrippeln. Släkt med rekryten Otto Johnsson från Idre som åkte det första Vasaloppet och kom i mål 59 minuter efter Ernst Alm.

16 Lenita Bryntesson, Rossön, Jämtlands län, född 1963
Fyrabarnsmor som har tränat och åkt skidor hela livet. Har åkt fem Vasalopp – med som bäst 13:e plats 2007 från startled 4 – två Öppet Spår och en Tjejvasan.

17 Andreas Fischer, Geyer, Tyskland, född 1973
Har åkt Vasaloppet en gång, 2011. Jobbar på SWIX. Uppfyller en dröm att åka detta unika lopp med utrustning från sin samling.

18 Henrik Lenngren, Norrköping, Östergötlands län, född 1980
Frilansjournalist som åkt Vasaloppet sedan 2009. Författare till den nya boken ”Vasaloppet – 90 kvinnor och män i fäders spår”.

19 Hans Gerremo, Borgholm, Kalmar län, född 1949
Före detta Tandådalens Linbane AB samt VD för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation. Åkte sitt första Vasalopp 1976 och sitt senaste 2020. Blir Vasaloppsveteran (30 lopp) när Jubileumsvasan är genomförd.

20 Helen Östensson, Transtrand, Dalarnas län, född 1965
Blev Vasaloppsveteran (30 lopp) 2021. Har även åkt Tjejvasan samtliga år sedan starten 1988.

21 Elin Engström, Halmstad, Hallands län, född 1993
Fem Vasalopp, ett Öppet Spår, en Nattvasan 90, samtliga Ultravasan 90 och två gånger Vasaloppstrippeln. En utmaning att slå 1922 års vinnartid, men tvekar inte på att hon tar sig i mål.

22 Fredrik Erixon, Stockholm, Stockholms län, född 1970
Grundade och driver längdskidsträningsprogrammet CCC1000. Åkte på rullskidor genom Sverige 2019, från Karesuando till Smygehuk på 28 dagar.

23 Björn Hänninen, Åmotsbruk, Gävleborgs län, född 1983
Har åkt Vasaloppet tio gånger, med bästa placering 87.

24 Ornella Mortagna, Cesiomaggiore, Italien, född 1970 – STARTADE INTE
Åkte Vasaloppet 2011. ”A future can only exist if the memory of where we started, of where we have been lives on, otherwise we would risk loose ourselves.”

25 Anna-Lena Fritzson, Falun, Dalarnas län, född 1965
Landslagsåkare med JVM-guld och SM-guld. Deltog i två OS och två VM. Pappa Folke 33:a i Vasaloppet som bäst och mamma Gunvor blev 1964 andra kvinna att åka Vasaloppet!

26 Love Neihoff, Stockholm, Stockholms län, född 1990
Har åkt Vasaloppet sedan 2018. Farmors far Henning Larsson var en av de 119 som åkte det första Vasaloppet 1922.

27 Markus Leijon, Gällivare, Norrbottens län, född 1984
Uppväxt med Vasaloppsspåret som granne och lekområde. Vasaloppets kransmas 2005 och själv som bäst 9:a i Vasaloppet 2008. Har också en inteckning på Bergspriset i Evertsberg.

28 Mauro Vaccari, Cesiomaggiore, Italien, född 1961 – STARTADE INTE
Åkte Vasaloppet 2011. Har åkt många långlopp i Italien.

29 Per Holm, Mora, Dalarnas län, född 1977
Flyttade till Mora 2007 för att han älskar Vasaloppet. Har 26 obrutna medaljår i Vasaloppet /Öppet Spår. Deltog även i den första Ultravasan och den första Nattvasan.

30 Carina Ljung, Danderyd, Stockholms län, född 1957
Åkte Öppet Spår 2014. Klarade Ironman på Hawaii 2018. Högstadielärare med en hejaklack på 600 elever.

31 Tore Stengrundet, Jordet, Norge, född 1981
Lärare och tillsynsman i nationalparken i Engerdal. Dedikerad friluftsmänniska som har åkt Vasaloppet 13 gånger – med plats 70 som bästa placering.

32 Johan Samuelsson, Piteå, Norrbottens län, född 1980
Har åkt Vasaloppet de senaste 23 åren, inklusive Vasaloppet Elit 2021. Bästa placering: 49:e från 2013. 10:e i Nordenskiöldsloppet 2021. Har länge drömt om tidsresa i pionjärernas spår.

33 Ronnie Pettersson, Tungelsta, Stockholms län, född 1970
Har åkt Vasaloppet sex gånger och Nattvasan 90 en gång. Anmäldes av sin fru, paralympiern Helene Ripa. Farfar Holger Pettersson åkte Vasaloppet flera gånger på 1940-talet.

34 Staffan Larsson, Mora, Dalarnas län, född 1970
Vasaloppssegrare 1999 och därutöver fyra gånger ytterligare bland de tre bästa. Berömd när han stakade sig igenom Vasaloppet 1994. Kransmas 1994. Är i dag officiell Vasaloppscoach.

35 John Vikman, Rättvik, Dalarnas län, född 1972 – STARTADE INTE
Tog JVM-guld i stafett 1992 och var 10:a på Vasaloppet år 2000. Har efter sin aktiva karriär jobbat heltid i längdskidbranschen.

36 Mattias Ström, Dala-Järna, Dalarnas län, född 1975
Har åkt Vasaloppet 15 gånger. Bästa placering 83.

37 Oskar Wedman, Bonässund, Västernorrlands län, född 1980
Fyrabarnspappa som har en femteplats och ett stafettbrons i JSM i skidskytte 1998. Åkt Vasaloppet två gånger.

38 Magnus Fridén, Läde, Dalarnas län, född 1973
Har åkt Vasaloppet seriöst tre gånger och flera andra lopp. Bördig från ”Mora-Nisses” hemby Östnor. Morfar Axel Morell blev åtta i Vasaloppet 1938. Multifunktionär i Vasaloppssammanhang.

39 Anders Södergren, Östersund, född 1977
Tre OS gav guld i stafett 2010 och brons 2006. Fem VM-medaljer. Tre världscupsegrar, varav Holmenkollens femmil två gånger. Tolv individuella SM-guld. Fyra Vasalopp (18:e som bäst). Snabbast i Nattvasan 2019.

40 Jean-Pierre Henriet, Chapelle-des-Bois, Frankrike, född 1952
Fransk skidprofil som varit tävlande, tränare och lopparrangör. Bondsonen från Jurabergen åkte fyra kilometer till skolan varje dag. Åkt nio Vasalopp med 39:e plats 1982 som bäst.

41 Oskar Svärd, Eksjö, Småland, född 1976 – STARTADE INTE
En av Vasaloppets främsta genom tiderna. Hela 14 gånger bland de tio bästa, varav sex gånger på prispallen, varav tre segrar: 2003, 2005 och 2007.

42 John Harrysson, Onsala, Hallands län, född 1967 – STARTADE INTE
Seglare som deltagit i två sommar-OS. Hans första seglarinstruktör var Ernst Alms sonson Mattias, som fick honom att börja åka skidor. I dag kustbevakare. 15 Vasalopp, med flera.

43 Lars-Åke Dickfors, Avesta, Dalarnas län, född 1962
Har åkt Vasaloppet 23 gånger, Öppet Spår sex gånger, fem Cykelvasan 90 och en Ultravasan 90 och även klarat Vasaloppstrippeln 90. Åkte alla lopp både 2014 och 2015.

44 Ulf Uddbäck, Gävle, Gävleborgs län, född 1952
Har åkt tolv Vasalopp och ett Öppet Spår.

45 Per-Erik Rönnestrand, Ås, Jämtlands län, född 1964
Har åkt 17 Vasalopp, med flera lopp. Varit vallare och förbundskapten för Sveriges och Kinas längdlandslag. Är nu förbundskapten för det framgångsrika svenska kanotlandslaget.

46 Filip Östensson, Transtrand, Dalarnas län, född 1997 – STARTADE INTE
Svensk juniormästare i styrkelyft 2020.

47 Daniel Tynell, Borlänge, Dalarnas län, född 1976
En av Vasaloppets främsta genom tiderna. Tio gånger bland de tio bästa, varav sju gånger på prispallen, varav tre segrar: 2002, 2006 och 2009.

48 Daniel Svensson, Stockholm, Stockholms län, född 1992
Åkte Vasaloppet 2016, slutade då på plats 145. Var Vasaloppets kransmas 2014 samt Sveriges Televisions elitåkande reporter 2015, 2018 och 2019.

49 Mattias Åberg, Järfälla, Stockholms län, född 1982
Har åkt moderna Vasalopp som blivit 15 till antalet, men även samlare av historisk sportmemorabilia. Ett samlande som började med Vasaloppet och nålmärken.

50 Mathias Fredriksson, Östersund, Jämtlands län, född 1973
Vann världscupen 2002/03. Tog nio individuella världscupsegrar och deltog i fyra OS. Fem medaljer i OS/VM. 16 individuella SM-guld. Expert i SVT:s Vinterstudion. Ingen 50-årskris!

51 Sofia Lind, Duved, Jämtlands län, född 1975
Vasaloppets framgångsrikaste dam genom tiderna med fyra segrar, 1997, 1999, 2004 och 2005. Dessutom var hon snabbaste dam 1996, året innan damklassen tillkom.

52 Matilda Henriksson, Jokkmokk, Norrbottens län, född 1990
Tävlat på skidor hela livet, deltagit i SM. Åkt Vasaloppet fem gånger, Tjejvasan tre gånger och Nattvasan 90 en gång.

53 Andreas Lindgren, Karlstad, Värmlands län, född 1979
Har åkt Vasaloppet fem gånger, Öppet Spår tre gånger och Nattvasan 90 två gånger. Farfar John Lindgren från IFK Umeå vann det tredje Vasaloppet 1924.

54 Henrik Eriksson, Mora, Dalarnas län, född 1974
Segrare i Vasaloppet 2001. Den senaste från IFK Mora att vinna loppet. Hoppas få möjlighet att använda hela kroppen igen i ett skidlopp, efter flera års motionsåkning med stakning.

55 Johan Kastensson, Eksjö, Jönköpings län, född 1987
Har åkt Vasaloppet sedan 2014 och har som mål att närma sig elitledet. Han har dessutom skidat Nordenskiöldsloppet på 22 mil och tävlat i Ironman.

56 Nina Johansson, Myresjö, Jönköpings län, född 1973
Har åkt Vasaloppet åtta gånger, Öppet Spår fem och Tjejvasan en. Klarat En Svensk Klassiker fem gånger. Har dessutom genomfört Vasaloppstrippeln 90 de fyra senaste åren.

57 Patrik Turesson, Lima, Dalarnas län, född 1964
Har åkt Vasaloppet 18 gånger med 23:e plats som bäst 1991, samt tre Öppet Spår.

58 David Erixon, Månsarp, Jönköpings län, född 1980
Har åkt Vasaloppet varje år sedan 1999. Skidade 2013genom hela Norge från syd- till nordspets, en tur med pulka på 253 mil. Har även deltagit i 70 mil långa Yukon Arctic Ultra.

59 Maja Jansson, Forsbacka, Gävleborgs län, född 1991
Har åkt Vasaloppet en gång, Öppet Spår sex gånger och Nattvasan 90 en gång. Drömmer om att bli Vasaloppsveteran. Tänker fortsätta åka tills hon blir 80–90 år!

60 Henrik Granström, Bruksvallarna, Jämtlands län, född 1972
Har åkt tolv Vasalopp, två Öppet Spår, en Nattvasan 90 samt två Nordenskiöldslopp. En passionerad skidåkare som nyligen lämnat Stockholm för att bo i snösäkra Bruksvallarna.

61 Julian Dabbs, Rosvik, Norrbottens län, född 1985
Australiensare uppvuxen med skidåkning i Australiens backcountry. Åkte Vasaloppet 2019 och flyttade till Norrbotten 2020 för att vara närmare snön.

62 Erik Wickström, Sjömarken, Västra Götalands län, född 1982
Officiell Vasaloppscoach och tidigare chefredaktör för Vasalöparen. Har åkt tolv Vasalopp (som bäst 25:a) samt genomfört två Ultravasan (som bäst 13:e) och två Cykelvasan (som bäst 38:a).

63 Thomas Berggren, Falun, Dalarnas län, född 1973
Har åkt sex Vasalopp och ett Öppet Spår. Nordisk mästare i friåkning i snowboard 2003 och trea 2004. Svensk mästare i skateboard 2009.

64 Daniel Holmqvist, Lidingö, Stockholms län, född 1971
Har åkt Vasaloppet tre gånger och Öppet Spår en gång. Dessutom vandrat i Himalaya, sprungit maraton på Svalbard, surfat i Hong Kong, gått på tur på Grönland etcetera.

65 Simon Evans, Plymouth, England, född 1984
Australiensare som älskar Vasaloppet. Har åkt Vasaloppet sex gånger.

66 Jennifer Friman, Malmö, Skånes län, född 1975
Har åkt nio Vasalopp (som bäst 51:a), tre Öppet Spår och gjort en Vasaloppstrippeln. Vid första Vasaloppet 2002 friade hennes blivande man på mållinjen. Syster Emelie Öhrstig har vunnit Tjejvasan och VM.

67 Alexandra Torstensson, Ätran, Hallands län, född 1983
Vasaloppsdebutant som håller på med reenactment av sport och friluftsliv 1935–45, som innebär att i kläder från tiden ägna sig åt friluftsaktiviteter på det sättet man gjorde då.

68 Patrik Qvicker, Transtrand, Dalarnas län, född 1967
Vasaloppsveteran. Åkte Vasaloppet 1988–2002, men därefter har han fått åka Öppet Spår, eftersom han sedan 2003 är Vasaloppets starter.

69 Katja Larsson, Sandared, Västra Götalands län, född 1971
Pilatestränare som efter tio Vasalopp och sju Tjejvasan samt ett Nordenskiöldslopp skulle ta en paus från skidlopp, men med Jubileumsvasan kunde hon inte motstå att anta utmaningen igen.

70 Ola Mopers, Mora, Dalarnas län, född 1973
Idrottsprofil med bland annat en elitkarriär i skidorientering fram till 2001. Har åkt Vasaloppet tre gånger och flera andra lopp i Vasaloppsarenan.

71 Peter Eich, Oberammergau (vänort med Mora), Tyskland, född 1951
Träffade sin svenska fru vid Vasaloppet 1973. Har åkt Vasaloppet 18 gånger. 2022 spelar de Passionsspelen i Oberammergau där han måste låta hår och skägg växa, likt Gustav Vasa.

72 Ingela Gahne, Enebyberg, Stockholms län, född 1964
Åkt Vasaloppet åtta gånger och Tjejvasan sju gånger. Gjorde Vasaloppstrippeln 90 2018. Vill vara en förebild för kvinnor och för äldre som tränar samtidigt som man har heltidsjobb.

73 Joacim Lantz, Ockelbo, Gävleborgs län, född 1991
Ultralöpare som tillhör den så kallade Ockelbomaffian. Tvåa i Ultravasan 90 2019 och fyra 2018. Utsågs till årets manlige ultralöpare 2019. Har åkt två Öppet Spår.

74 Kalle Zidén, Borlänge, Dalarnas län, född 1990
Åkt Nattvasan 90 två gånger.

75 Lovisa Ån Gunterberg, Sälen, Dalarnas län, född 1995
Började sin karriär i Vasaloppsspåret som 12-åring i Kortvasan, fortsatte med Ungdomsvasan och Tjejvasan – men åker numera Vasaloppet, Nattvasan 90 och Öppet Spår samt Cykelvasan.

76 Martin Eriksson, Vallentuna, Stockholms län, född 1970
Har åkt Vasaloppet fyra gånger, Vasaåket 90 och Öppet Spår en gång. Missionerar Vasaloppet och dess visioner vidare till kollegor, partners och vänner.

77 Lukas Lindberg, Box, Sibbo, Finland, född 1988
Åkte sitt första Vasalopp 2007 och är nu halvvägs (15 lopp) till att få orange nummerlapp (Vasaloppsveteran) och står nu i startled 1. Har bland annat gjort Ironman och cyklat till England.

78 Fredrik Holst, Stockholm, Stockholms län, född 1967
Åkt Öppet Spår 17 år i rad, men även deltagit i andra extremtävlingar som tre Maratonmarschen-Fotrally (drygt 76 timmar utan avbrott) och två Nordenskiöldslopp.

79 Erik Bruun, Oslo, Norge, född 1965
Styrelsemedlem i Norges Skiforbund. Har åkt Vasaloppet tre gånger.

80 Birger Fält, Norsborg, Stockholms län, född 1968
Vasaloppsveteran som åkt 34 lopp. Tidigare landslagsman och svensk mästare i gång. Vann Kvitt eller dubbelt i ämnet Vasaloppet 1986 och kom som 18-åring på 239:e plats.

81 Anders Sörensson, Munkedal, Västra Götalands län, född 1973
Åkte som 47-åring Vasaloppet Elit 2021 och gjorde då sitt 30:e lopp och blev därmed den yngste Vasaloppsveteranen.

82 John Kumlin, Brämhult, Västra Götalands län, född 1988
17:e på SM i triathlon 2021 (Ironman-distans). Åkt Vasaloppet fem gånger.

83 Jacob Jansson, Enskede, Stockholms län, född 1997
Åkte Öppet Spår redan som 18-åring. Vill hedra sin 106-årige gammelfarfar som använde skidorna som ett transportmedel i Bergslagsskogarna för snart 100 år sedan.

84 Anna Klöfver, Stocksund, Stockholms län, född 1986
Har åkt Vasaloppet två gånger, Öppet Spår en gång, Tjejvasan en gång samt sprungit Ultravasan 45.

85 Susanne Dittmer, Tenhult, Jönköpings län, född 1954
Utnämnd till ”Stor grabb” av Svenska Skidförbundet 1977, fyrfaldig individuell svensk mästare i skidorientering på 1970-talet (född Lindgren). Har åkt Öppet Spår och Tjejvasan.

86 Rickard Nordin, Göteborg, Västra Götalands län, född 1983
Är en av de 349 folkvalda i Sveriges riksdag. Inledde idrottskarriären i IFK Hult – Sveriges sämsta fotbollslag. Flerfaldig guldmedaljör i Nordiska parlamentsmästerskapen i skidor. Åkt två Vasalopp.

87 Christofer Stevenson, Falun, Dalarnas län, född 1982
Före detta proffscyklist med karriär i Europa. Svensk mästare i linjelopp 2012 och 2:a i Cykelvasan 2015. Har åkt fem Vasalopp, två Öppet Spår och tre Nattvasan 90.

88 Patrik Nilsson, Landskrona, Skånes län, född 1967
Har åkt Vasaloppet en gång och Öppet Spår fyra gånger. Driver en officiell Vasaloppsbutik och har blivit Rullskid-Patrik med Skidsverige.

89 Emil Nordén, Norsjö. Västerbottens län, född 1998
Vasaloppsdebutant från den anrika skidorten Norsjö som vill föra den starka skidtraditionen vidare.

90 Tobias Thomson, Umeå, Västerbottens län, född 1978
Åkte Vasaloppet 2020 och Vasaloppet Elit 2021. Vill hedra minnet av hembygdens och traktens historia, Västerbottens inland, där skidåkningen var och är en kulturbärare.

91 Hanna Johnselius, Kalix, Norrbottens län, född 1974
Präst som åkt Vasaloppet fyra gånger. Om 2019 års tuffa lopp berättade hon i P1:s program Tankar för dagen.

92 Mikael Kulanko, Halmstad, Hallands län, född 1966
Som sann Vasaloppsentusiast på väg mot 200 målgångar, så vill ”Stålmannen” kröna sin motionskarriär med denna den optimala målgången.

93 Hampus Wenklo, Jörlanda, Västra Götalands län, född 1989
Har åkt ett Vasalopp. Vann 2021 första säsongen av reality-serien ”Elitstyrkans Hemligheter” i TV4 och ”har en förkärlek för pannbens-utmaningar”.

94 Martin Rosvall, Umeå, Västerbottens län, född 1978
Professor i fysik som har kört Vasaloppet 13 gånger, med 15:e som bästa placering både 2010 och 2014. Fick även världscuppoäng när Vasaloppet ingick i världscupen 2006.

95 Stephan Wilson, Skarpnäck, Stockholms län, född 1979
Tv-profil och träningsinspiratör, som 2016 åkte Vasaloppet för första gången i tv-serien ”Stephan på glid”. Därefter har han även varit programledare för tv-serien ”Min Klassiker”.

96 Jonas Ekeberg, Avesta, Dalarnas län, född 1973 – STARTADE INTE
Körde sitt första Öppet Spår 1999 på 11.49 utan en meter träning. Lånade skidor kvällen före start. Har nu åkt 15 Öppet Spår och premiärtiden från 1997 har han sedan dess halverat.

97 Martin Eckervad, Skara, Västra Götalands län, född 1973
Kombinerar sitt eget motionerande med att på fritiden träna elitidrottare och har arbetat både med rullskidlandslaget och cykellandslaget. Har åkt två Öppet Spår.

98 Mehdi Zaghloumi, Kista, Stockholms län, född 1994
Hade inte stått på ett par längdskidor förrän för tre år sedan. Åkte Vasaloppet 2019 och Vasaåket 2021. Drömmer om att bilda ett tunisiskt OS-lag.

99 Tomas Ottosson, Gråbo, Västra Götalands län, född 1966
Åkt Vasaloppet elva gånger och Öppet Spår två. Han har dessutom klarat Vasaloppstrippeln 90 två år och har kapat sin premiärtid i Vasaloppet med över fyra timmar.

100 Mattias Pers, Undersåker, Jämtlands län, född 1984
Åker loppet som en hyllning till sin farfars far Anders Pers, Vasaloppets initiativtagare, med stor stolthet och tacksamhet för hans betydelse för svensk och internationell längdskidåkning.

101 Erik Mattsson, Linköping, Östergötlands län, född 1967

102 Eva Lif, Furuvik, Gävleborgs län, född 1982
Vasaloppets kranskulla 2005. Uppvuxen i Lima/Sälen med längdskidor på fötterna.

103 Sara Brantvall, Malmö, Skånes län, född 1975
En bruten träskida och julklappsskidor i plast startade skidkarriären. I sin tionde start i Sälen är nu hållbarhetschefen tillbaka på förnyelsebara träskidor och klädd som Margit Nordin.

104 Margareta Östensson-Lindblom, Falun, Dalarnas län, född 1959
Blev 2018 den första Vasaloppsveteranen som klarade Vasaloppstrippeln 90. Har åkt Tjejvasan alla år. Genomfört 18 Vasalopp och 20 Öppet Spår. Morbror Nils vann OS-guld i stafett 1948.

105 Tino Seidel, Adelzhausen, Tyskland, född 1963 – STARTADE INTE
Har åkt Vasaloppet två gånger och Nattvasan en gång. Brukar alltid köra Marcialongas retrolopp.

106 Christer Skog, Stockholm, Stockholms län, född 1956
Tidigare förbundskapten för skidlandslaget och personlig tränare för exempelvis Daniel Tynell. I februari 2021 åkte han Vasaåket 90 tio dagar i sträck tillsammans med Måns Möller.

107 Lena Rask, Mora, Dalarnas län, född 1958
Tävlade i längdskidor på elitnivå och har lagmedaljer från SM. Har åkt Vasaloppet två gånger och Tjejvasan fyra gånger.

108 Örjan Skatt, Borås, Västra Götalands län, född 1973
Skidinstruktör på sin fritid, har åkt Vasaloppet tolv gånger med en bästa placering 216 som 21-åring. Åkte även premiären av Nattvasan 90.

109 Marie Toven, Frösön, Jämtlands län, född 1975
Tidigare yrkesofficer. Har åkt Vasaloppet tre gånger samt två Öppet Spår och fyra Tjejvasan.

110 Viktor Mazko, Murino, Ryssland, född 1972
Född med skidor på fötterna. Sovjetunionens mästare i idrott i längdskidåkning. Åkt Vasaloppet 2018, 2019 och 2020. Grundare och coach i Vershina Ski Club.

111 Clara Ehn, Sundbyberg, Stockholms län, född 1991
Åkte Öppet Spår första gången 2018, och sedan dess är året indelat i två zoner: före respektive efter Vasaloppet. Ju värre förhållanden, desto bättre. Längtar efter ett pannbens-år.

112 Lennart Klingberg, Jonstorp, Skånes län, född 1954
Har åkt Vasaloppet elva gånger. Deltar i Pierre de Coubertins anda och menar att skidor ska vallas till midsommar enligt god sed, med tidsenlig valla.

113 Simon Oest, Åre, Jämtlands län, född 1975
Två Vasalopp, 14 Öppet Spår och sex Cykelvasan 90.

114 Jakob Alm, Lindome, Västra Götalands län, född 1970
Åkte Öppet Spår 2020. Farfar hette Ernst Alm och vann det allra första Vasaloppet 1922, också med startnummer 114.

115 Andrew Becker, Viken, Skånes Län, född 1990
Australiensare som bor i Skåne, såg Vasaloppet på tv och undrade vad det var för galenskap? Har på tre Öppet Spår förbättrat sin tid fyra timmar med hjälp av legenden Bengt Hassis.

116 Camilla Persson, Malmö, Skånes län, född 1982
Har åkt två Öppet Spår och två Tjejvasan. Hennes huvudsport där hon tävlar på riktigt är surfskipaddling i havet, ”kanotvärldens mountainbike” där man paddlar och surfar på vågorna.

117 Isak Hellberg, Bjursås, Dalarnas län, född 1983
Har åkt Vasaloppet tre gånger. Gammel-morfar Jont Algot Eriksson åkte de 20 första Vasaloppen, vilket han var ensam om, och han satte sina spår i släkten med sitt idrottande.

118 Emma Alenius, Hudiksvall, Gävleborgs län, född 1978
Tävlar för IFK Norsjö precis som den förste Vasaloppsvinnaren Ernst Alm. Har åkt fyra Vasalopp, en Nattvasan 90 och en Tjejvasan. Tänker åka skidor från Mora till starten.

119 Jonathan Rova, Duluth, Minnesota, USA, född 1973
Har åkt två Vasalopp. Coach och styrelsemedlem i Duluth Cross Country Ski Club.

120 Mohammad Abazeed, Hyltebruk, Hallands län, född 1983
Flydde från Syrien 2014. Hade bara åkt skidor några månader när han deltog i Vasaloppet 2016. Har nu åkt Vasaloppet tre gånger och Öppet Spår en gång.

121 Annika Manni, Umeå, Västerbottens län, född 1971
Universitetslektor som har åkt två Öppet Spår och tre Tjejvasan. Har nyss fyllt 50 och ser Jubileumsvasan som tillfälle till ett dubbelt jubileum.

122 Catrin Ingvarsson, Luleå, Norrbottens län, född 1977
Ett Vasaloppet, tre Öppet Spår. Fyra JSM-guld i skidskytte. Klarat tiden för en svensk superklassiker för herrar 2018. Fyra i damklassen på Nordenskiöldsloppet 2019. Ungdomstränare.

123 Anna Nilsson, Transtrand, Dalarnas län, född 1992
Åkt Vasaloppet en gång och Öppet Spår tre gånger.

124 Frederic Gard, Mora, Dalarnas län, född 1967
Hallandspåg som kom till Mora för att åka Stafettvasan, träffade dalkulla och beslutade sig för att stanna i Mora och har nu genomfört nio Vasalopp – Nattvasan och Öppet Spår inräknat.

125 Karin Lamberg, Vänge, Uppsala län, född 1961
Deltog som längdåkare i tre OS, 1980, 1984 och 1988 samt fem VM. VM-brons i stafett 1987.

126 Erik O. Sjödin, Kramfors, Västernorrlands län, född 1945
Äldste deltagaren. Vasaloppsfantast sedan fyra års ålder, då han lyssnade på radio när Mora-Nisse vann loppet. Har åkt 13 Vasalopp. Deltog i veteran-VM i friidrott i Lyon 2015, siktar på VM 2024.

127 Ola Häggström, Kivik, Skånes län, född 1974
Har åkt fem Öppet Spår och fem Nattvasan 90, med flera lopp, samt klarat Vasaloppstrippeln 90. Åkte Nattvasan 2018 med sin pappa – som debuterade i fäders spår 51 år tidigare, 1967.

128 Martin Eriksson, Transtrand, Dalarnas län, född 1970
Blev Vasaloppsveteran 2021. Farfar Gösta Tapper var länge en eldsjäl vid Vasaloppsstarten i Berga och pappa Tore Eriksson åkte 24 lopp. Farmors bror, Johan Larsson, åkte 1922.

129 Magnus Johansson, Umeå, Västerbottens län, född 1986
Barnbarnsbarn till John Bergmark som blev 18:e i det första Vasaloppet 1922 och som ingick i IFK Norsjös lag som segrade i lagtävlingen. (Har nu samma startnummer som John hade då!)

130 Johanna Sundström, Borås, Västra Götalands län, född 1975
Har åkt 13 Vasalopp, med en 33:e plats som bäst 2019, och sju Tjejvasan. Här är loppet hon inte vetat att hon drömt om.

131 Emmalina Mattsson, Äppelbo, Dalarnas län, född 1987
Åkt två Vasalopp. Är även anmäld till Vasaloppet 2022 och ser fram emot att se vilken tidsdifferens hon får med modern och gammal utrustning.

132 Fredrik Sätter, Mattmar, Jämtlands län, född 1972
Har åkt Vasaloppet 28 gånger, som bäst 23:a 1997 men även 10:a i Ultravasan 2017. Skogvaktare som åker på träskidor även i jobbet.

133 Claes Åkeson, Kumla, Örebro län, född 1967
Tv-programledare som gillar uthållighetsidrotter – och utmaningar.

134 Niklas Holm, Skärholmen, Stockholms län, född 1990
Åkte Vasaloppet 2019 och Vasaåket Natt 2021. Inspireras mycket av dåtidens tjuriga kraftkarlar som Gunder Hägg, Sixten Jernberg och Pava Lars Nilsson Tuorda.

135 Marcus Waller, Sankt Ibb, Skånes län, född 1971
Har åkt tre Öppet Spår. Amfibisk elitsoldat boende på ön Ven. Triathlet och marathonlöpare. Skidar för stupade och sårade veteraner i utlandstjänst. Semper Opus Solve!

136 Karolina Wildheim, Mölndal, Västra Götalands län, född 1974
Fyra Vasalopp, fyra Cykelvasan 90 och två Tjejvasan. Åker för alla de kvinnor som inte fick eller kunde åka ”då det begav sig”.

137 Jan Kristian Haugnaess, Mjöndalen, Norge, född 1978
Började skidkarriären 2010. Har åkt Vasaloppet sex gånger, samt flera stora långlopp. Åkte Nordenskiöldsloppet 2019 och i vintras körde han fyra Birken på 24 timmar.

138 Kiwi Isaksson, Umeå, Västerbottens län, född 2000
Debuterade 2021 med Vasaåket 90. Hade antagligen velat åka redan 1922, om hon hade levt på den tiden.

139 William Da Roit, La Valle Agordina, Belluno Dolomites, Italien, född 1967
Bagare som är Worldloppet Master, vilket man blir när man åkt tio långlopp i tio länder. Åkte Vasaloppet 2010 och har ”I fäders spår för framtids segrar” tatuerat på armen.

 

Resultat

På resultatsidan finns en officiell resultatlista. Välj Jubileumsvasan under Evenemang.

Inofficiell resultatlista

Artiklar och nyhetsinslag om Jubileumsvasan

Claes Åkeson klar för Jubileumsvasan
aftonbladet.se/sportbladet, 2021-07-06

Åtta västerbottningar uttagna till Jubileumsvasan – länets smittskyddsläkare är en av dem
SVT Nyheter Västerbotten, 2021-07-07

Hon är uttagen till Jubileumsvasan
Sveriges Radio P4 Örebro, 2021-07-07

Hon är en av de utvalda som ska åka Jubileumsvasan: Vet inte om jag hinner i mål
Sveriges Radio P4 Norrbotten, 2021-07-09

Marie Toven åker Jubileumsvasan i vadmal och näbbskor
Sveriges Radio P4 Jämtland, 2021-07-09

Martin åker Vasaloppet på träskidor
Visit Dalarna, 2021-07-19

Hon gör sina egna skidor till Jubileumsvasan
Sveriges Radio P4 Malmöhus, 2021-07-19

Mohammad ska åka Jubileumsvasan – med träskidor och näbbskor
Sveriges Radio P4 Halland, 2021-07-20

Hans åker Vasaloppet på träskidor som vallas med tjära
Sveriges Radio P4 Kalmar, 2021-07-23

Jubileumsvasa med historisk utrustning
SVT Nyheter Värmland, 2021-08-03

Emmalina åker Jubileumsvasan för historiens kvinnor
Visit Dalarna, 2021-08-22

Nu har 139 åkare tagits ut för att delta i Vasaloppets jubileumslopp 2022
SVT Nyheter Dalarna, 2021-08-27

Hyltebon Mohammad åker Vasaloppet med träskidor
SVT Nyheter Halland, 2021-08-27

Först Jubileumsvasan, sedan tunisiskt OS-lag
Visit Dalarna, 2021-09-26

Hanna ska åka Vasaloppet på antika skidor: ”Glidet blir en utmaning”
Sveriges Radio P4 Norrbotten, 2021-10-11

Greve Långböj – Sveriges mest unika skidtillverkare
freeride.se, 2021-10-13

Anders åker nio mil – på träskidor och i hängselbyxor
Sveriges Radio P4 Väst, 2021-11-26

Han åker Vasaloppet med träskidor och bambustavar – precis som för 100 år sedan
SVT Helsingborg, 2021-12-29

I Wilsons spår, för framtida & personliga segrar
Visit Dalarna, vintermagasin 2021/2022

Först Jubileumsvasan – sedan tunisiskt OS-lag
Siljan Just nu, nr 4 2021

Vasaloppet 100 år
Sport i Dalarna (sidorna 20–27), vinter 2021

Jacob Alm ska föra arvet vidare i Jubileumsvasan
Norra Halland, 2022-01-10

Anders Södergren åker Vasaloppet som för 100 år sedan: ”Det är bara tok”
Sveriges Radio P4 Jämtland, 2022-01-13

Catrin hårdtränar på gamla träskidor – har vant sig vid dåligt glid
Sveriges Radio P4 Norrbotten, 2022-01-14

Erik åker Jubileumsvasan – på 100 år (!) gamla träskidor
Sveriges Radio P4 Sjuhärad, 2022-01-16

Han åker Vasaloppet på 100 år gamla skidor: ”Vallat med tjära”
TV4, 2022-01-17

”Den här västen hade min mormors far” – här laddar Lovisa för Jubileumsvasan
SVT Nyheter Dalarna, 2022-01-23

Vasaloppet firar 100 år – körs som om det vore 1922
Sveriges Radio P4 Stockholm, 2022-01-23

Jubileumsvasan
SVT Play, 2022-01-22

Erik från Kramfors är äldste deltagaren i Vasaloppets 100-årsjubileum
Sveriges Radio Västernorrland, 2022-01-25

Hon ska åka Vasaloppet som för 100 år sedan: ”Träskidor glider inte så bra”
Sveriges Radio Örebro, 2022-01-26

Här testar de sin gamla utrustning inför Jubileumsvasan – ”Lite chockartat”
SVT Nyheter Dalarna, 2022-01-30

Han åker Vasaloppet som om det vore 1922
Sveriges Radio P4 Uppland, 2022-01-31

Nina ska åka Vasaloppet på hundra år gamla skidor
Sveriges Radio P4 Jönköping, 2022-02-04

Vägen mot Jubileumsvasan, fyra avsnitt med Stephan Wilson
Vasaloppet.TV, 2022-02-04

SVT-experten: ”Hade nog inte gjort det då”
Expressen, 2022-02-07

Brödernas hyllning till farfar – 100 år senare
GT, 2022-02-07

Honungsvalla, nationalism och tremetersskidor när Vasaloppet fyller 100 år
Sveriges Radio, Vetenskapsradion Historia, 2022-02-08

Erik Sjödin från Kramfors är äldst i Jubileumsvasan – åker loppet på träskidor
SVT Nyheter Västernorrland, 2022-02-10

Sofia Lind från Duved testar sin utrustning inför Jubileumsvasan – åker loppet på 100 år gamla skidor
SVT Nyheter Jämtland, 2022-02-10

Andreas redo för kraftprovet – på träskidor från 20-talet
SVT Nyheter Värmland, 2022-02-11

Maja Jansson från Bovik åker Vasaloppet som för 100 år sedan: ”Hoppas klara det på 15 timmar”
SVT Nyheter Gävleborg, 2022-02-11

David Erixon från Jönköping åker Jubileumsvasan
SVT Nyheter Jönköping, 2022-02-11

Vasaloppet fyller 100 år – firas med Jubileumsvasan på träskidor
Sveriges Radio, Studio Ett, 2022-02-11

Skidduellen Södergren mot Svahn 1922 mot 2022
Youtube, Ski Team Sweden X-Country, 2022-02-11

Södergren & Svahn – Linn intervjuar om Jubileumsvasan
Youtube, Ski Team Sweden X-Country, 2022-02-12

Vasaloppet firar 100 år – hyllningslopp med utrustning från 1920
TV4, 2022-02-12

Klassiskt lopp i klassisk tappning
TV4, 2022-02-12

Åkte nio mil på träskidor i Jubileumsvasan: ”Fantastisk stämning”
Sveriges Radio P4 Västerbotten, 2022-02-12

Boråsaren Erik vann Jubileumsvasan: ”Träskidorna får nog ta en ganska lång paus”
Sveriges Radio P4 Sjuhärad, 2022-02-12

Anders Södergren tvåa i Jubileumsvasan – föll ihop på mållinjen
Sveriges Radio P4 Gävleborg, 2022-02-12

Södergrens kollaps: ”Längtade efter att få lägga mig i snön”
SVT Sport, 2022-02-12

Emma tog sig igenom hyllningsloppet: ”Helt färdig när jag kom i mål”
Sveriges Radio P4 Örebro, 2022-02-13

Hans åkte Vasaloppet som man gjorde för hundra år sedan
Sveriges Radio P4 Kalmar, 2022-02-13

Tufft lopp för jubileumsåkare: ”Väldigt kul med starten – sen började det bli jobbigt”
Sveriges Radio P4 Göteborg, 2022-02-13

Patrik från Landskrona efter jubileumsvasan: ”Magiskt”
SVT Nyheter Helsingborg, 2022-02-13

Så gick det för David Erixon på Jubileumsvasan
SVT Nyheter Jönköping, 2022-02-14

Hon var första kvinnan i mål i Jubileumsvasan – ”Har inte tränat jättemycket”
SVT Nyheter Dalarna, 2022-02-14

Lukas Lindberg klarade Jubileumsvasan med jättefin tid: ”Efter 45 kilometer blev det tungt, men med 15 kvar var det roligt igen”
Yle Vega Östnyland, 2022-02-14

Duvedsbon Sofia Lind snabbaste dam i Jubileumsvasan
Sveriges Radio P4 Jämtland, 2022-02-14

Jubileumsvasan en oerhört tuff utmaning: ”Vi var helt utelämnade i mörkret”
Sveriges Radio P4 Östergötland, 2022-02-14

Jubileumsvasan blev en blodig kamp för Catrin
Sveriges Radio P4 Norrbotten, 2022-02-14

William åkte 100-årsloppet på 15 timmar
Sveriges Radio P4 Uppland, 2022-02-14

De slog rekord – åkte Vasaloppet på längsta tiden någonsin
Sveriges Radio P4 Västerbotten, 2022-02-14

Mattias Pers åkte Jubileumsvasan för att hylla sin farfars far: ”Det var bara att bita ihop”
Sveriges Radio P4 Jämtland, 2022-02-14

Nina från Myresjö åkte Jubileumsvasan: ”Det var magiskt”
Sveriges Radio P4 Jönköping, 2022-02-14

Åkte nio mil på träskidor i Jubileumsvasan: ”Tungt, fruktansvärt tungt”
Sveriges Radio P4 Skaraborg, 2022-02-14

Vasaloppet gick av stapeln – fast som för 100 år sedan
Världen idag 2022-02-14

76-årige Erik Sjödin äldst i historiska Vasaloppet
Sveriges Radio P4 Västernorrland, 2022-02-14

Erik Sjödin från Kramfors bröt Jubileumsvasan: ”Jag ville inte missa banketten”
SVT Västernorrland, 2022-02-14

Patrik Nilsson lyrisk över Jubileumsvasan
Landskrona Direkt, 2022-02-15

 

Utrikes

Arriva il Giubileo della Vasaloppet: il prossimo 12 febbraio, 139 fortunati potranno rivivere l’edizione di 100 anni fa
Fondo Italia (på italienska), 2021-05-17

Ski de fond: une Vasaloppet historique pour fêter les 100 ans de la création de la course
Nordic Magazine (på franska), 2021-05-17

Jubilé de la Vasaloppet: deux Français au départ
Nordic Magazine (på franska), 2021-07-07

Journalfilm från Vasaloppets premiär söndagen den 19 mars 1922. Segrare blev Ernst Alm på tiden 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder. Kranskulla var Therese Eliasson. Berättare: Sven ”Plex” Petersson.

Läs mer om det första Vasaloppet 1922 >

 

Sidan uppdaterades 2022-03-30