2020-01-29 09:57

Åk hem från Mora med medalj runt halsen och ring på fingret

Går ni i giftastankar och vill ha ett unikt och romantiskt bröllop? Passa på att säga ”ja” till varandra under Vasaloppets vintervecka 2020.
Efter målgången i Mora skidar ni bara vidare en liten bit och svänger in till prostgårdens vintervita trädgård.
Här väntar prästen, värmande eldar, fårskinnsklädda bänkar och stämningsfull musik från tramporgeln.

En ski in-vigsel kräver nästan inga förberedelser alls. Det enda ni behöver göra är att ordna ett par intyg från Skatteverket och ta med legitimation.

Eller så ordnar du intyg och ringar på egen hand och överraskar din hjärtevän med ett frieri på mållinjen.
– Jag tror att alla vi som tjänstgjorde ifjol blev djupt berörda av den innerlighet som präglade ski in-vigslarna, säger prästen Lars-Åke Palm som vigde tio par under Vasaloppets vintervecka 2019.

Inför ski in-vigslarna smyckas prostgårdens snöiga trädgård med granris och blomsteruppsättningar. Och när det skymmer tänds eldar.

Som brudpar får ni låna brudbukett och varsin varm cape. Dessutom bjuds ni på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan.
– Ifjol hade vi som mest 20 gäster på en vigsel. Några par kom mer spontant, utan gäster. Då ställde vår personal upp som vittnen, berättar Lars-Åke Palm.
Han beskriver vigslarna som ”unika, värdiga och högtidliga”. Eftersom han hade ett samtal med varje par innan själva vigseln blev ceremonierna också personliga.
– Många av paren hade tänkt länge på bröllop, men inte kommit till skott. Därför var de glada över möjligheten att få en fin och annorlunda vigsel i samband med Vasaloppsveckan.

Ifjol var det premiär för ski in-vigslar i Mora och då valde sjutton par att gifta sig direkt efter målgång.
– Med en knapp månad kvar har vi redan fått in flera anmälningar, men det finns plats för fler. Tänk bara på att minst en ska åka loppet och minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan, säger Lars-Åke Palm som lovar att vänta in alla föranmälda par, även om de skulle råka ha en tung dag i spåret.
– Ni som vill gifta er efter målgång kan vara lugna. Vi håller koll på hur det går för er och väntar tills ni är i mål.

Under Vasaloppets vintervecka 2020 arrangeras vigslar efter dessa lopp:
Tjejvasan, lördag 22 februari
Öppet spår, söndag 23 februari
Öppet spår, måndag 24 februari
Blåbärsloppet, lördag 29 februari
Vasaloppet, söndag 1 mars

Läs mer om ski in-vigsel här

Våra huvudsponsorer