2016-04-20 14:58

Egen damstart i Cykelvasan 2016

Vasaloppet inför separat damstart i Cykelvasan 2016. Damernas tävlingsklass kommer att starta 07.30 den 13 augusti, 45 minuter före nästa startgrupp kl 08.15. Cykelvasans förfarande med gruppstarter gör att det till skillnad från vinterns Vasalopp är en relativt enkel åtgärd som inte påverkar loppets helhet i någon stor utsträckning.

Den separata damstarten gäller damernas tävlingsklass som baseras på Cykelvasans seedningstabell.

– Vi har dragit lärdom av de senaste årens problematik och beslutat att ge de bästa damerna ett försprång på 45 minuter. Det beräknas räcka för att hålla isär damernas och herrarnas främsta elitfält hela vägen till Mora. Därmed får tjejerna åka på egen hand och kan varken hindras eller få draghjälp av herrarna, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.

I vinterns Vasalopp uppstod också problem med trängsel mellan dam- och herrelit i årets tävling men här finns ännu inga åtgärder beslutade. Vasaloppets klassiska masstart som följs av miljoner tv-tittare världen över gör att delad start blir betydligt mer komplex att genomföra. Här undersöks istället andra lösningar för att säkra en rättvis uppgörelse i respektive tävlingsklass.

– Det finns tankar och idéer men inget är bestämt än. Det finns många parametrar att ta hänsyn till och flera scenarion som kan uppstå. Vilka åtgärder som görs till nästa år återkommer vi om, klart är i alla fall att vi verkligen ska försöka undvika årets situation, säger Eva-Lena Frick

Våra huvudsponsorer