2023-11-24 07:22

Elsa och Gustav är Vasaloppets kranskulla och kransmas 2024

Med 100 dagar kvar till det 100:e Vasaloppet, söndag 3 mars 2024, presenterar Vasaloppet den 100:e kranskullan och den 36:e kransmasen genom tiderna: Elsa Hermansson och Gustav Johnsson, som båda representerar IFK Mora i sina idrottskarriärer och som ingår i landslaget i skidorientering 2023/2024. Läs intervjuer och se TV-klipp.

Se intervju med dem i TV4 Nyhetsmorgon från fredag 24 november >
Se intervju i SVT NYHETER Dalarna >
Hör intervju i Sveriges Radio P4 Dalarna >

Tävlingsledaren för Vasaloppet har utsett Elsa Hermansson till den 100:e kranskullan, och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Gustav Johnsson till den 36:e kransmasen. Kranskullan och kransmasen har vad som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets alla olika arrangemang. I år är det dessutom lite extra ärofyllt i och med att det är det 100:e Vasaloppet sedan starten 1922.

Elsa Hermansson har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2024 med följande motivering:
”2024 års kranskulla har varit aktiv i nästan alla klubbar inom IFK Mora: Friidrott, alpint, gymnastik, skidor och främst skidorientering – den gren där hon nu satsar och siktar mot VM i januari. Motivationen att komma med på VM är hög och hon har byggt en bra träningsgrund genom sina fyra år på Skidgymnasiet i Mora, där hon tog studenten 2023. Hon har varit med på JVM hela fyra gånger. I vintras fick hon även debutera i världscupen.

Hon kommer från en riktig skidåkarfamilj, med familjemedlemmar som tävlat/tävlar på nationell nivå och med flera släktingar som också har varit kranskullor. Hon är ungdomsledare i skidklubben och har under åren provat på många av Vasaloppets alla funktionärsuppdrag.

Elsa Hermansson kommer att bli en stolt och utmärkt ambassadör för det 100:e Vasaloppet. Hon är det självklara valet som kranskulla för Vasaloppets arrangemang 2024.”
Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Vasaloppets kranskulla 2024
Namn: Elsa Hermansson
Ålder: 20 år (född 14 april 2003).
Bor: Mora.
Familj: Mamma Annelie, pappa Peter, bror John och syster Linnea.
Gör: Jobbar på ett gym och i en sportbutik, och tränar.
Klubb: IFK Mora OK, IFK Mora SK.
Idrott: Skidorientering framför allt, och åker en del längdtävlingar.
Främsta meriter: Att fått representera Sverige i världscupen i skidorientering, har åkt fyra JVM (7:e plats individuellt och ett silver i stafett som bäst), JSM-guld i både sprint och långdistans 2023.
Mål med idrotten: Just nu är ett stort mål att få åka VM 2024. Målet generellt har alltid varit att utvecklas men först och främst att ha kul.
Intressen: Att umgås med vänner och familj.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, social och nyfiken.

Den 100:e kranskullan Elsa Hermansson är en tjej som har många kopplingar till flera tidigare kranskullor och en kransmas. Hennes två fastrar har varit kranskulla: Eva Hermansson (gift Pettersson) 1985 och Lena Hermansson 2004. Pappa Peters moster Anna Mattsson var kranskulla 1974 och Annas barn Eva Svensson kranskulla 2007 och Daniel Svensson kransmas 2014.

Elsa, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag blev jätteglad. Det är en stor ära att få representera Vasaloppet på det sättet. Är man född i Mora och håller på med idrott som jag gör, så är det klart att man vill vara kranskulla en gång i livet.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag har hållit på med mycket idrott när jag var liten. Allt från fotboll och truppgymnastik till orientering. Jag var inriktad på att bli längdåkare i åttan och nian, men när vi valde till gymnasiet började jag satsa på skidorientering. Men jag har fortfarande åkt väldigt mycket längd också. Det var framför allt förra året som skidorientering blev den stora sporten för mig. Att nu gå från junior till senior ska bli spännande.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Den har betytt väldigt mycket för mig. Jag har insett att det är klubben som gör att jag håller på och att jag har hittat glädjen till sporten. Det har varit viktigt både under ungdoms- och juniortiden att det har funnits både förebilder och duktiga ledare. Även klubbkompisar som stöttat och inspirerat har varit viktigt för mig.

Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Jag har alltid drivits av den glädje och gemenskap jag har upplevt genom sporten. Sedan är det självklart att det ligger mycket träning bakom framgångar och att man har en vilja att utvecklas.

Hur skulle du beskriva tjusningen med din idrott skidorientering?
– Ingen tävling är den andra lik och allt kan hända i skidorientering. Man får uppleva många olika platser och ställen och vara med om en hel del. Man vet inte vad man kan vänta sig.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Jag har varit funktionär ända sedan jag var liten och delat ut saft, nummerlappar och vallat skidor… Man hjälps åt, både små som stora. Men Vasaloppet är speciellt också eftersom både elit och motionärer kan vara med på samma tävling. Det är en glädje och gemenskap runt hela loppet och det blir en härlig stämning bland funktionärer, åkare och publik.

Har du deltagit i något lopp själv?
– Ja, Ungdomsvasan, Tjejvasan, Stafettvasan, Vasastafetten, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45.

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Det ska bli kul att se Vasaloppet från ett annat perspektiv och se lite andra saker än vad jag gjort de senaste åren. Jag har till exempel aldrig sett starten på plats i Sälen. Särskilt kul också att det är det 100:e Vasaloppet.

Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 3 mars?
– Jag hoppas att det blir någon hemmaåkare från IFK Mora.

———————————

Gustav Johnsson har utsetts till Vasaloppets kransmas 2024 med följande motivering:
”Sedan 2017 har årets kransmas tävlat i IFK Moras färger. Med fina internationella meriter från såväl skidorientering som mountainbikeorientering, där han representerat de svenska landslagen i både EM och VM, har denna kille visat på ett stort driv och en vilja att nå till yttersta världstoppen!

Årets kransmas är en omtyckt och ödmjuk lagkamrat som på ett professionellt och målmedvetet sätt stadigt har tagit kliv i sin utveckling som idrottare.

Med ett stort engagemang som medlem i IFK Mora OK, både från honom själv och hans familj, har många arbetstimmar lagts på klubbens egna arrangemang och som funktionär under Vasaloppsveckorna.

Denna arbetsmoral, glädje och kärlek till sporten och till den förening som han i dag representerar, gör att vi ser honom som en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Vasaloppets kransmas 2024
Namn: Gustav Johnsson
Ålder: 24 år (född 10 februari 1999)
Bor: Falun. (Uppvuxen i Eskilstuna och flyttade till Mora 2015.)
Familj: Mamma Cecilia, pappa Henrik och syster Emma (familjen bor i Mora).
Gör: Studerar till byggingenjör vid Högskolan Dalarna och tränar.
Klubb: IFK Mora OK. (Tävlar för Eskilstunaklubben Hällbybrunns IF i längdåkning.)
Idrotter: Skidorienteringen är nummer ett. Men Gustav ägnar sig även åt även orientering, mountainbikeorientering och längdskidåkning.
Främsta meriter: Skidorientering: 8:a och 10:a på VM, 10:a på EM, SM-guld i stafett, två SM-brons individuellt. Mountainbikeorientering: Deltagit i VM, ett SM-silver.
Mål med idrotten: Att bli så bra som möjligt och att vinna ett VM-guld.
Intressen: Allt som har med idrott att göra, att hänga med kompisar.
Beskriv dig själv med tre ord: Lugn, snäll, lättsam.

Gustav Johnsson flyttade till Mora för att gå skidgymnasiet och året efter flyttade hans familj också dit. Nu är skidorienteringen nummer ett, men alla idrotter han sysslar med kompletterar varandra bra. Det går att hålla på med allt, menar han, men skidorienteringen är 100 procent. I somras sprang Gustav dessutom första sträckan i IFK Mora OK:s herrlag som vann löparstafetten Vasastafetten under Vasaloppets sommarvecka.

Gustav, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Helene Söderlund ringde och jag blev väldigt chockad. Jag trodde verkligen inte att jag skulle få frågan, men det var jättekul. Det är en stor ära. När vi sedan lade på så fattade jag inte vad som hade hänt… Men det börjar sjunka in nu. Det är verkligen jättekul.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Så länge jag kommer ihåg har jag hållit på med skidor och orientering. Jag fick tidigt följa med min familj på tävlingar. Jag har också provat på fotboll och friidrott, men det är orientering och skidor som har gått bäst och varit roligast. Jag började skidgymnasiet i Mora och tänkte bli skidåkare. Jag hade kört en del skidorienteringstävlingar också, men efter gymnasiet bestämde jag mig 2019/2020 för att satsa på skidorienteringen. Men sporterna går ju bra att kombinera när man ska träna. Jag kom med i landslaget i skidorientering direkt och fick åka VM 2021 och 2022, och EM 2023. I mountainbikeorientering har jag också åkt två VM.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Den betyder väldigt mycket för den satsning jag gör, med den hjälp jag får med allt som krävs runtomkring med tävling, träning och stöttning. Men jag tycker det är minst lika viktigt att det är så bra sammanhållning och roligt att åka iväg med klubben.

Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Det är en svår fråga, men i grund och botten är det så kul att vara iväg på tävlingar med likasinnade. Att tävla och utvecklas och bli bäst är också en drivkraft i sig.

Hur skulle du beskriva tjusningen med dina idrotter skidorientering och mountainbikeorientering?
– Att fara fram genom skogen i full fart med full kontroll är en skön känsla, och det är kul att ha det ”flytet”. Det är riktigt roliga idrotter och man får alltid se nya platser.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är en speciell dag och en speciell vecka, det är ju som en högtid. Jag är inte uppvuxen i Mora, men jag är ändå uppvuxen med Vasaloppet. Familjen har åkt, släktingar har åkt; pappa har åkt 31 gånger och blev ”veteran” 2022. Jag har hängt med hela tiden och sedan jag flyttade till Mora har man levt i Vasaloppscirkusen vilket är riktigt roligt, och jag har haft många olika funktionärsuppgifter.

Har du deltagit i något lopp själv?
– Ja, Vasastafetten, Stafettvasan, Ungdomsvasan, Vasaloppet 30, Nattvasan 45, Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Det ska bli jättekul. Att få se Vasaloppet från en annan synvinkel än man är van vid och att få lära sig hur allt går till. Men framför allt jättekul.

Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 24 februari och Vasaloppet söndag 3 mars?
– Hanna Lodin är också från Eskilstuna och är lika gammal som mig, så det hade varit kul. Eller någon från Mora, och då blir det nog Ida Dahl.

Fotnot: VM i skidorientering avgörs i Ramsau, Österrike, 21–27 januari 2024. (Även 2023 års kransmas Albin Gezelius ingår i landslaget.)

—————————
FAKTA
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan avgjordes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet.

Vasaloppets vintervecka 2024 startar med Vasaloppet 30 fredag 23 februari 2024 och avslutas med det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars 2024. Kranskullan kröns i Mora kyrka fredag 1 mars 2024 och kransmasen i Älvdalens kyrka fredag 23 februari 2024.

Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan 90, Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30 och Vasastafetten.
Läs mer om kranskullans och kransmasens historia >

FAKTA/ ALLA KRANSKULLOR OCH KRANSMASAR
100 kranskullor och 36 kransmasar sedan 1922:

1920-talet
1922 Therese Eliasson
1923 Hilma Ström
1924 Maja Lundgren
1925 Elsa Cederlund
1926 Aina Pers
1927 Lea Ström
1928 Stina Eriksson
1929 Elin Henriksson

1930-talet
1930 Ethel Eriksson
1931 Anna-Britta Mattsson
1932 Inställt
1933 Margit Nilsson
1934 Inställt
1935 Marianne Edling
1936 Inga-Greta Landeck
1937 Gerda Berg
1938 Majt Sundin
1939 Anna-Greta Pettersson

1940-talet
1940 Kerstin Cassel
1941 Ingrid Asplund
1942 Britt Herdin
1943 Elsa Karlsson
1944 Margareta Julin
1945 Kerstin Sars
1946 Elsa Sars
1947 Nina Lindén
1948 Ann-Mari Andersson
1949 Kerstin Norlin

1950-talet
1950 Karin Bergström
1951 Inga Nyström
1952 Åsa Mattsson-Djos
1953 Anna-Greta Beus
1954 Birgitta Heimer
1955 Kerstin Ingemansson
1956 Gun Larsson
1957 Barbro Persson
1958 Anna-Margareta Mattsson
1959 Margareta Åhs

1960-talet
1960 Maivor Olsson
1961 Marianne Eriksson
1962 Ann-Mari Hansson
1963 Anita Håkansson
1964 Anita Rosendahl
1965 Gudrun Nilsson
1966 Eva Runesson
1967 Christina Fernström
1968 Karin Abrahamsson
1969 Christina Spansk

1970-talet
1970 Karin Karlsson
1971 Ingegärd Backlund
1972 Marianne Karlsson
1973 Gunilla Lannerbro
1974 Anna Mattsson
1975 Lena Banck
1976 Åsa Mattsson
1977 Christina Andersson
1978 Gunilla Lund
1979 Britta Samuelsson

1980-talet
1980 Inga-Britt Ax
1981 Åsa Norell
1982 Anna-Karin Winberg
1983 Mait Eriksson
1984 Marie Andersson
1985 Eva Hermansson
1986 Camilla Karlberg
1987 Sara Kans
1988 Karin Värnlund, Axel Jungward
1989 Eva Lönn, Mattias Helgesson

1990-talet
1990 Inställt
1991 Christel Asp, Erik Frykberg
1992 Maria Gustavsson, Erik Eriksson
1993 Helena Gezelius, Jonas Orsén
1994 Isabell Andersson, Staffan Larsson
1995 Malin Brandt, Mikael Helgesson
1996 Katrin Svensson, Thomas Sparr
1997 Marika Engström, Jonas Buud
1998 Ida Holmberg, Torbjörn Schedvin
1999 Maria Wik, Stefan Hansson

2000-talet
2000 Emma Stefansson, Thomas Eriksson
2001 Catharina Asph, Niklas Karlsson
2002 Maria Bergkvist, Mikael Hedh
2003 Åsa Östberg, Andreas Johansson
2004 Lena Hermansson, Niclas Jacobsson
2005 Eva Lif, Markus Leijon
2006 Julia Limby, Martin Johansson
2007 Eva Svensson, Lars Suther
2008 Caroline Westling, Joakim Engström
2009 Sandra Brander, Jonas Nilsson

2010-talet
2010 Helene Söderlund, Johan Öhagen
2011 Frida Dahl, Anders Solin
2012 Johanna Axelsson, Erik Smedhs
2013 Isabelle Jansson, André Gatu
2014 Lisa Englund, Daniel Svensson
2015 Viktoria Stärner, Victor Gustafsson
2016 Hanna Eriksson, Johan Wellert
2017 Lydia Sundin, Linus Rapp
2018 Sara Wadman, Joakim Kullberg
2019 Emma Höglund, Victor Sticko

2020-talet
2020 Fanny Axelsson, Daniel Duhlbo
2021 Emelie Brudin, Gustaf Berglund
2022 Wilma Björkman, Edvin Nilsson
2023 Alice Larsson, Albin Gezelius
2024 Elsa Hermansson, Gustav Johnsson

Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2024 har just nu mer än 50 000 deltagare anmälda. Det 100:e Vasaloppet fulltecknades redan i mars 2023, men för den som vill anmäla sig och delta i något annat av loppen under 2024 finns det fortfarande många startplatser kvar.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer