2019-02-13 14:08

Fortsatt tidsstraff för nedskräpning

Regeln om tidstillägg på 15 minuter om du blir påkommen med att kasta skräp på otillåten plats under ditt lopp är nu inne på tredje året i rad. I fjol stärktes bevakningen med fler kontrollanter och bättre utrustning och Vasaloppets vintervecka 2019 fortsätter i samma spår.

Vasaloppsarenan klassas som ett naturreservat och spåren går över marker som ägs av 900 olika markägare. Enligt svensk lag är det förbjudet att skräpa ner och Vasaloppet har i flera år arbetat för nolltolerans mot nedskräpning men inte fått den effekt man önskat förrän straffet med tidstillägg på 15 minuter infördes 2017.

Regeln gäller för alla deltagare och under samtliga lopp och ett tidsstraff i till exempel Vasaloppet kan innebära att en deltagare flyttas ned ett startled i seedningen inför 2020 års lopp. För att bestraffas med tidstillägg krävs bevis på bild och Vasaloppet måste vara 100 procent säkra när deltagarna identifieras.

Under vinterveckan 2017 och 2018 minskade skräpet i Vasaloppsarenan med 90 procent i alla lopp, förutom själva Vasaloppet där det främst är de cirka 3 000 första åkarna som inte lyckas följa regeln.

När det gäller elitåkarna i Vasaloppet förs varje år en särskild dialog med dem där Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret. Något som alla team som Vasaloppet varit i kontakt med ställer sig helt bakom.

Under de två år regeln funnits har ett 20-tal deltagare, totalt under vinterveckan och sommarveckan, blivit påkomna med att slänga skräp på otillåten plats och därmed straffats med 15 minuters tidstillägg.

Under Vasaloppets vintervecka 2019 är det tillåtet för deltagare att slänga skräp på tre olika sätt:
• I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
• I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
• Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger

Lycka till i fäders spår!

Våra huvudsponsorer