2024-03-22 08:54

Från trötta till pigga på fem månader

I höstas vann företaget Granitor Electro ett friskvårdspaket i Vasaloppets utmaning ”Sveriges tröttaste kollegor”.
Nu är kollegorna i mål med utmaningen, men hälsoresan fortsätter och nästa vinter genomför de Stafettvasan igen.

Christine Tigerstrand arbetar som gruppchef vid Granitor Electros ekonomiavdelning i Sandviken. Hon ansökte till utmaningen utifrån att kollegorna har stillasittande kontorsjobb och ofta prioriterar andra familjemedlemmars behov framför den egna hälsan.

Som vinnare i ”Sveriges tröttaste kollegor” fick Christine och kollegorna bland annat startplatser i Stafettvasan 2024 och träningshjälp av Erik Wickström, officiell Vasaloppscoach.
Vi bad Christine berätta vad utmaningen inneburit och hur lagets resa sett ut, från starten i oktober fram till loppdagen 1 mars.

Hur mycket har ni tränat?

– Vi har följt Erik Wickströms träningsprogram fram tills snön kom och då blev det mer skidor för oss som bor längre norrut. Jag tror ändå vi har gjort minst tre pass i veckan i blandad träningsform. En hel del stakmaskin har vi nött, och kanske gått från avsky till någon slags lätt förälskelse för den.

Vad har varit mest utmanande?

– Skräcken för nedförsbackar och längre distanser. Vi har även haft otur med skador och sjukdomar, vilket gjorde att vi på startdagen fick kalla in en reserv.

Vad har varit roligast?

– Första träningstillfället med Erik Wickström i Högbo är absolut ett av de mest minnesvärda ögonblicken. Hur vi krånglade med att få på oss skidorna och de vurpor och skratt som följde. Roligast har absolut varit att få lära oss åka skidor, de olika stilarna och sedan få sätta dem i praktiken under Stafettvasan.

Har ni i laget inspirerat fler kollegor att träna?

– Jag hoppas det. Vi blev ju till slut två lag som åkte upp från avdelningen och det hade inte skett utan vår medverkan. Till nästa år är jag helt säker att vi kommer ställa upp med ännu fler lag när vi kan börja planeringen tidigare.

 Hur gick det i Stafettvasan?

– Vårt mål var att genomföra loppet och ha kul längs vägen, vi hade inget tidsmål. Jag tror flera av oss fick kämpa med underlaget, men vi är absolut revanschsugna nu när vi vet vad som krävs. Nästa år hoppas vi glida in på en bättre tid!

Är ni Sveriges piggaste kollegor nu?

– Självklart!

Fakta – Sveriges tröttaste kollegor

Förstapriset är ett komplett träningsupplägg inför Stafettvasan:

  • Träningstillfällen tillsammans med Erik Wickström, officiell Vasaloppscoach.
  • Skidor, pjäxor och stavar från Madshus och Swix.
  • Jackor, byxor och mössor från Craft.
  • Startplatser för laget i Stafettvasan.

Vill du också lyfta hälsa och fysisk aktivitet på din arbetsplats? Håll utkik efter nästa upplaga av Sveriges tröttaste kollegor – ansökan öppnar i höst.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer