2025-05-11 08:33

Hanna Aho, vilket lopp ska du springa i Vasaloppets sommarvecka 2025?

Den 26 april blev Hanna Aho svensk mästare på 100 km och noterades för den näst snabbaste tiden någonsin av en svenska, 7.31.51. Nu siktar hon mot nya utmaningar, som Ultravasan – Sveriges mest prestigefyllda ultralopp. Hur tränar hon? Och vilka tips har hon till motionären?

Namn: Hanna Aho
Ålder: 32 år
Bor: Sölvesborg
Yrke/sysselsättning: Jobbar inom Försvarsmakten, studerar till specialistofficer
Sociala medier: www.instagram.com/hannafannyaho
Klubb: Navåsens FK
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 4:a i Ultravasan 45, 2024 (3.11.13), Försvarsmaktsvasan fem gånger (2:a 2024, 3:a 2023, 12:a 2017, 11:a 2016 och 11:a 2014)
Ultralopp senaste halvåret: 21:a på VM 2024 på 100 km i Bangalore med tiden 8.25.46. Svensk mästare på 100 km 2025 med tiden 7.31.51 (på rundbana ca 3 km i Växjö)

Vilket lopp är du anmäld till i Vasaloppets sommarvecka 2025?
– Ultravasan 90.

Du sprang Ultravasan 45 i somras, eftersom du skulle springa VM senare. Du kom sedan 21:a på VM på 100 km i den indiska värmen i december i Bangalore – ett lopp där du blev jagad av både lösa hundar och apor?
– VM i Indien var en spännande upplevelse. Det hände mycket längs banan så det gällde att ha koll på omgivningen. Men det var också väldigt underhållande! Inför Indien så hade jag problem med Haglunds häl på ena foten. Så det blev en hel del alternativ träning och även värmeträning på cykel. Tack vare värmeträningen så lyckades jag hantera de 28 plusgraderna och den 90-procentiga luftfuktigheten oväntat bra. Dock saknades lite mil i benen.

Grattis också till SM-guldet! På SM i år sprang du nästan en timme fortare än på VM i Indien. Vi antar att det var lite behagligare att springa i Sverige?
– Ja, förhållandena på SM 100 km var i princip optimala. Där temperaturen startade på 4 grader och steg till 14 grader som högst. Banan hade också mycket färre höjdmeter än banan i Indien.

Hur tränar du? Har du gjort några förändringar jämfört med tidigare år?
– Skillnaden från förra året om jag jämför med föregående år är att jag har försökt trycka upp löpvolymen i benen upp emot 15 mil/vecka utan att köra färre kvalitetspass. Så veckovolymen har varit mellan 10–15 mil. Förra året var det snarare runt 8–11 mil.

– Sen på grund av att snöläget inte varit så bra i år så har förutsättningarna till att träna skimountaineering (skimo), som jag annars kör på vintern, inte varit lika bra. Så det har fallit sig mer naturligt att köra lite mera löpning.

I år är det inget VM på 100 km. Hur ser säsongsplaneringen för 2025 ut?
– Nästa inplanerade stora tävling är Ultravasan 90 och senare Kullamannen 100 miles. Sen kommer jag att försöka köra en hel del lopp däremellan när det passar, för det är riktigt roligt att ge sig ut med en nummerlapp på bröstet och det ger väldigt bra träning.

Hur balanserar du din löpning med andra delar av livet, som arbete, studier, fritid och återhämtning?
– Ja, det är ett pusslande och inte alltid helt lätt. Men jag brukar försöka planera träningen efter hur studierna ser ut. Och framförallt vara flexibel i den planen om jag märker att till exempel återhämtningen inte blir tillräcklig. På vardagarna tränar jag ofta ett pass direkt på morgonen när jag vaknar på cirka en timme, det ger en bra start på dagen och så har jag fått in minst ett pass den dagen.

– Jag tränar ju mycket på min fritid för det tycker jag är kul! Och om jag kan så gör jag det gärna med vänner, sambo och hunden!

Intresset att springa Ultravasan 90 ser ut att bli rekordstort 2025 och för andra året i följd är långt över 400 kvinnor anmälda. Vad tror du den här boomen beror på?
– Min uppfattning är att ultralopp har ökat generellt sett de senaste åren. Just Ultravasan kan jag tänka mig ökat för att det är ett väldigt välordnat arrangemang och det är något visst med att ta sig sträckan från Sälen till Mora.

Vad har du lärt dig från dina ultralopp som du tar med dig till Ultravasan i år?
– Att inte öppna för hårt, vilket är lättare sagt än gjort. Men det brukar kunna straffa sig andra halvan av loppen. Att ha en genomtänkt energiplan brukar också underlätta loppets gång.

Har du några råd till motionären som ska springa ett ultralopp för första gången i år?
– Ja, det är att successivt stegra träningen och se till att den blir rolig. Sedan öva på energiintaget, speciellt under längre långpass. Då kan man få en indikation på om man har en plan som funkar. Något som jag tänkte träna på själv är att springa på ”full mage” så att man vänjer kroppen att processa energi samtidigt som man är i rörelse.

Vad är det bästa med Vasaloppets vinter- och sommarvecka?
– Stämningen på platsen helt klart, och ett fantastiskt bra arrangemang. Det är som en svensk tradition.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2026, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Lite svårt, men antingen Vasaloppet eller Nattvasan hade varit kul. Jag har ju kört Öppet Spår, men fått höra att just Vasaloppet ska vara något lite extra och det är ju fler deltagare med då. Så det hade varit kul att få uppleva. Annars att åka i pannlampans sken på Nattvasan hade varit mysigt!

Lycka till! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!

(Fotograf: Jacob Zocherman)

Läs även våra tidigare söndagsintervjuer här på vasaloppet.se
Rune Larsson >
Matthias Wengelin >
Sara Thunebro >

Vasaloppets sommarvecka 2025 – cykel och löpning

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2025 >

Hemmavasan cykel och löpning 2025 – var och när du vill

Barnens Vasalopp – cykel och löpning

Vasaloppets vintervecka 2026 och det 102:a Vasaloppet – skidåkning

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2026 >

Hemmavasan skidor 2026 – var och när du vill

Barnens Vasalopp skidor

Våra huvudsponsorer