2024-04-23 09:31

Hej Harpa Oskarsdottir, vilket lopp ska du delta i under Vasaloppets sommarvecka 2024?

Vasaloppets sommarvecka 2024 närmar sig, i augusti är det dags. En av dem som kommer att delta i mer än ett lopp är Harpa Oskarsdottir. Hon är uppväxt på Island och kom till Sverige 2012. Sedan dess har det blivit många lopp i Vasaloppsarenan, inte bara för Harpa utan också för hennes familj och isländska släktingar.

Namn: Harpa Oskarsdottir
Ålder: 42
Bor: Västerås
Yrke: Utvecklare och konsultchef i IT-branschen
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 3 Stafettvasan, 1 Vasaloppet 45, 3 Öppet Spår, 1 Vasaloppet, 1 Vasaloppet 10, 1 Ultravasan 90 och 1 Cykelvasan Öppet Spår

Vilka lopp deltar du i under Vasaloppets sommarvecka 2024?
– Cykelvasan 90 och Ultravasan 90. Jag körde Öppet Spår i februari, så nu är målet Vasaloppstrippeln 90.

Deltar du ensam eller tillsammans med någon?
– I Ultravasan 90 får jag sällskap av min moster och hennes kompis, de reser hit från Island. Min man ska också springa, men han håller sitt eget tempo. Alla vi fyra satsar på Vasaloppstrippeln 90, så helgen innan cyklar vi Sälen–Mora. Och då ska även min mamma och min mosters man cykla.

Hur tränar du?
– Jag försöker variera. På vintern åker jag gärna skidor med familjen. Cykling och löpning gör jag mest ensam och då gillar jag löpningen allra mest. Jag har varit med i Wickströms Coachning i ett par år fram till Vasaloppet nu och lärt mig mycket. Mängdmässigt ligger jag just nu på ungefär 3 mil löpning i veckan och inte så mycket cykling utöver jobbpendling.

Vilka förväntningar har du?
– Det här blir andra gången med Vasaloppstrippeln 90. Förra gången kunde jag inte gå dagen efter Ultravasan 90, så det är målet i år: att kunna gå söndag 18 augusti. Haha!

Hur känns det att träna inför loppen, att ha konkreta mål?
– För det mesta känns det bra, men ibland kan det vara lite stressigt. Nu gör jag även En Svensk Klassiker parallellt med Vasaloppstrippeln 90, så det finns flera datum att förhålla sig till. Många tycker jag är helgalen.

Du som har deltagit tidigare, vilket är ditt bästa råd till den som är med första gången?
– Njut och stressa inte! Det är vårt motto. På isländska rimmar det och låter bättre, men det är i alla fall innebörden. Vi brukar också säga att ju lugnare vi tar det, desto mer bullar och blåbärssoppa blir det! Och ju längre bak i fältet du ligger, desto trevligare stämning.

Har du fler konkreta råd till nybörjaren?
– Ja, träna på att äta. Och gå inte ut för hårt, utan ta det lugnt i början.

Lycka till! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!
– Tack, det ska bli kul!

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2025 >

Våra huvudsponsorer