2018-02-21 14:21

”Livet i Hökberg” på Vasaloppets nya playtjänst Vasaloppet.TV

Till Vasaloppets vintervecka 2018 lanserar Vasaloppet, i samarbete med huvudsponsorn IBM, en alldeles egen tv-kanal: Vasaloppet.TV. Där kommer tittarna att kunna följa och ta del av allt som rör Vasaloppet, sommar som vinter, med historiska klipp, tränings- och kosttips och självklart livesändningar under arrangemangen. Den stora programsatsningen, som har premiär nu till helgen, heter ”Livet i Hökberg” – fyra stycken långa direktsändningar på mellan fem och åtta timmar (!) från Vasaloppskontrollen i Hökberg.

Vasaloppet har i flera år producerat TV i egen regi med fokus bland annat på förberedelser inför loppen, träningstips via ”Vasaloppsskolan” och dagliga sammandrag under vinter- och sommararrangemangen. Under vinterveckan 2017 var det premiär för dagliga livesändningar och under sommarveckan 2017 sändes flera lopp live via Vasaloppets Facebooksida, med över 500 000 tittare totalt.

Nu förnyar Vasaloppet sin satsning för att deltagare, anhöriga och övriga intresserade ska kunna följa det som händer live under vinterveckan 2018. Det sker som tidigare via flera fasta livekameror längs spåret, men den stora nyheten blir ”Livet i Hökberg” som under fyra dagar sänds direkt från kontrollen i Hökberg, 19 kilometer från målet i Mora.

Fokus i sändningarna från Hökberg kommer att vara på människorna, alla de som har spännande historier att berätta. Under hela dagen kommer man att ta pulsen på allt som händer i och runt kontrollen i Hökberg.
– I ”Livet i Hökberg” kommer vi att träffa deltagarna, lära känna funktionärerna från de lokala funktionärsföreningarna som bland annat serverar blåbärssoppa och vallar skidor. Det blir en realityserie som visar upp en annan sida av Vasaloppet och som blir ett komplement till SVT:s livesändningar från Tjejvasan och Vasaloppet, säger David Kvart, exekutiv producent för Vasaloppet.TV.

”Livet i Hökberg” sänds under Tjejvasan, Ungdomsvasan/Öppet Spår söndag, Stafettvasan och Vasaloppet med reportrarna Johan Pellas, som i många år producerat Vasaloppets sändningar, och Einar Lindgren, som senast var redaktör för Idol 2017. En hel del inbjudna intressanta gäster kommer också att dyka upp. Tittarna kommer även att kunna interagera med sändningen via Vasaloppets Facebooksida genom att ställa frågor och kommentera där. Under Kortvasan och Nattvasan kommer deltagarna att följas live i Hökberg med en fast kamera uppsatt vid vallaboden respektive vid ett av kontrollborden.

Under hela vinterveckan 2018 finns dessutom fasta livekameror på fyra olika platser: Starten i Sälen, starten i Oxberg, kontrollen i Eldris samt den väldigt populära målgångskameran som visar alla målgångar i Mora. Därutöver finns ännu en kamera som hela tiden visar storbildsproduktionen från målområdet i Mora med kommentarer, ceremonier och intervjuer.

Allt detta sänds gratis på www.vasaloppet.tv. Programmen kommer också att läggas upp i efterhand, för den som till exempel vill se åttatimmarssändningarna igen. Den nya satsningen möjliggörs tack vare den nya playtjänsten Vasaloppet.TV som tagits fram i samarbete med IBM:
– Vasaloppet.TV är en del av vår digitala strategi som tagits fram tillsammans med vår huvudsponsor IBM. Det blir en plattform för att inspirera, engagera och marknadsföra Vasaloppet sommar som vinter och kommer att ligga till grund för all vår kommunikation med rörlig bild framöver, säger Vasaloppets marknadschef Jon Svensson.

– Det har varit mycket stimulerande att arbeta med Vasaloppet genom hela cykeln från mål och strategi till den nya digitala tjänsten Vasaloppet.TV, säger John Gibe, konsult på IBM.

Under Vasaloppets sommarvecka 2020 sänder vi varje dag från start till att sista deltagare gått i mål.
För aktuella tider, se vår kalender >

För att få mer inspiration inför ditt lopp och se våra livesändningar, titta in på Vasaloppet.TV.

Våra huvudsponsorer