2022-10-26 08:36

Per-Anders Gråberg, svensk stjärnjockey, vilket lopp ska du åka i Vasaloppets vintervecka 2023?

Vasaloppets vintervecka äger rum 24 februari–5 mars 2023 och just nu är det tiotusentals som tränar för att göra ett bra lopp i Vasaloppsarenan. En av dessa är en av Sveriges absolut framgångsrikaste galoppjockeys, Per-Anders Gråberg, som just nu närmar sig 2000 vinster och som har ridit in 150 miljoner kronor i prispengar i karriären. I vintras åkte han Vasaloppet, efter en dramatisk olycka som fick honom att använda längdskidåkning som rehab-träning.

Namn: Per-Anders Gråberg
Ålder: 48
Bor: Åkersberga
Yrke/sysselsättning: Professionell jockey
Hemmabana: Bro Park
Sociala medier: https://www.instagram.com/pagraberg/
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Vasaloppet 2022 på 6.32.34 från startled 10

P-A, det var en dramatisk händelse som gjorde att du blev Vasaloppsåkare i vintras?
– Lite var det på grund av att det var 100-årsjubileum och att Vasaloppet är något jag har haft funderingar på länge, men jag har inte tagit mig tiden till det förut. Men sedan bröt jag nacken för lite drygt två år sedan vid en galopptävling i Danmark (Han red hästen In the Mood i Odense i september 2020 och föll av och fick frakturer på tre nackkotor.) I den långa rehab-träningen som jag var tvungen att göra för att komma tillbaka blev längdskidor på vintern ett väldigt bra träningsredskap för hela kroppen. Så det körde jag väldigt mycket vintern 2021 innan jag kom tillbaka. Då tändes idén att ”jag siktar på Vasaloppet 2022”.

Hur mycket skidor hade du åkt innan olyckan?
– Jag har väl alltid ”fuskat” och åkt skidor, framför allt alpint. Men även längdskidor på golfbanorna här runt Stockholm och uppe på skidsemester med familjen.

Hur var det att åka första gången som du gjorde i vintras?
– När jag anmälde mig till Vasaloppet tänkte jag inte på att man kunde köra andra lopp och seeda sig till ett bättre startled. Så jag stod längst bak, men samtidigt var det en del av tjusningen! Man hade ju hört att det skulle vara kaos att komma iväg och i första backen och en bit efter det, men jag trodde inte att det var så illa som det faktiskt var. Men det var en rolig del av det hela, för nu har man faktiskt varit med om det också. Men sedan när det lossnade gick det bra att åka och det flöt på.

Men din barmarksträning var ganska annorlunda?
– Ja, jag var i Dubai i Förenade Arabemiraten och tävlade i januari och februari 2022, så jag tog med mig rullskidor och det kändes som om jag var den första som åkte rullskidor därnere, för det var många som tittade och undrade vad jag egentligen höll på med. Det är ju inte så mycket backar där heller, men jag åkte varv på varv för att få mina mil i kroppen som jag behövde. Jag åkte ungefär 100–110 mil innan Vasaloppet.

Galopp och skidåkning har en hel del likheter har vi förstått?
– Vi använde mer ben i galopp, nu när det blivit mer stakning i Vasaloppet. Men det är fortfarande mycket rygg, bål och armar som jag använder annars också. I galopp är det mer som en störtloppsställning vi står i; där är det ungefär samma påfrestning muskelmässigt.

Vi kanske ska tipsa elitskidåkare att börja rida som träning?
– Ja, de får gärna komma hit och prova (skratt).

Du hade en känd skidcoach, vad lärde han dig?
– Ja, Johan Olsson. Jag fick kontakt med honom via Team Santander och fick lite coaching- och träningstips av honom. Jag trodde att jag hade kört långa pass när jag var ute två timmar, men det sa han ju att ett långpass skulle vara minst tre timmar, så det var bara ut och köra igen…

Du har fortsatt med övriga lopp i En Svensk Klassiker också?
– Ja, jag har klarat av en Klassiker i år med start med Vasaloppet, som jag åkte själv. Men sedan fortsatte jag tillsammans med Team Santander, så vi i det gänget ska göra det fjärde loppet i samband med Öppet Spår söndag i vinter. Tanken är sedan att jag ska försöka göra Superklassikern runt 20 timmar nästa år. Vi får se hur det blir…

Vilket lopp ska du åka under Vasaloppets vintervecka 2023?
– Jag är anmäld både till Öppet Spår söndag med Team Santander och till det stora Vasaloppet. Så går det som det är tänkt så åker jag två Vasalopp i vinter.

Vilka förväntningar har du?
– Nu blev jag seedad till led 5 till Vasaloppet 2023 och så får vi se hur det känns i Öppet Spår, men jag tror kanske att jag kan kapa ned min tid till fem och en halv timme, nu när man vet hur långt det är och kan slippa lite trängsel.

Hur tränar du?
– Innan olyckan var det mest ridning och mest konditionsträning – men mycket på grund av att jag gjorde illa mig och kom tillbaka och fick börja bygga upp kroppen, ganska mycket från scratch – så började jag träna mycket mer allsidigt och det var då tanken på Vasaloppet kom. Och när jag sedan blev tillfrågad om att göra Klassikern så kändes det också som en utmaning för att kunna hålla samma fysik som mina unga kollegor som är 20–25 år och vill slå en på galoppbanan. Jag måste ju träna mycket mer nu när jag är äldre än när jag var yngre, för då fick man ju så mycket mer gratis. Jag kör mycket cykel, skidor när det går och så var det löpning inför Lidingöloppet. Men det blir självklart mycket ridning; jag rider träning fem dagar i veckan och jag tävlar tre fyra dagar i veckan under säsongen, så det blir mycket träning. Men som sagt, mer allsidig träning än när jag var yngre. Jag försöker hitta på så mycket olika träning som möjligt för att det fortfarande ska vara roligt att utmana sig själv.

Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– Det var jätteroligt. Men jag har fått frågan ”var det inte vackert ute på vyerna?”, men jag är mer av en tävlingsmänniska så jag såg en rygg 30 meter framför mig som jag skulle förbi. Sedan såg jag nästa människa som jag skulle åka förbi. Så jag tror inte jag njöt så mycket. Men folkfesten i sig var fantastisk och det var jätteroligt att stå därnere efter två kilometer, det var galet. Man stod där och frös men samtidigt tyckte man att det var roligt; det var en konstig blandad känsla. Helhetsintrycket med alla människor längs spåret och alla som åkte var glada och på bra humör, det var fantastiskt.

Vilket är ditt råd till den som ska åka första gången?
– Ta chansen att åka, för Vasaloppet är en fantastisk grej. Det är klart att det kräver många timmars träning, men jag trodde att det skulle vara jobbigare än vad det var, så man ska inte bli så avskräckt. Visserligen var det perfekt före i vintras, och är det dåligt före så är det kanske inte lika roligt.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp, helt enkelt utmana?
– Jag ska åka Öppet Spår söndag med tre vänner. Det är jockeyn Fredrik Janetzky, galopptränaren Julian McLaren och travkusken Hampus Bergström. Så det ska bli en rolig grej att se när de blir riktigt trötta, haha…

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Då blir det nog mountainbike i Cykelvasan 90.

Lycka till! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!

FOTO: Stefan Olsson /Svensk Galopp och Stefan Uppström /Svensk Galopp.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2023

• Fredag 24 februari Vasaloppet 30 start Oxberg, 30 km
• Lördag 25 februari Tjejvasan start Oxberg, 30 km
• Söndag 26 februari Ungdomsvasan start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
• Söndag 26 februari Öppet Spår söndag start Sälen, 90 km
• Måndag 27 februari Öppet Spår måndag fri stil, start Sälen, 90 km
• Tisdag 28 februari Vasaloppet 45 start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Stafettvasan skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 90 individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 45 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 30 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
• Lördag 4 mars Vasaloppet 10 fri stil, start Eldris, 9 km
• Söndag 5 mars Vasaloppet start Sälen, 90 km

Vasaloppets sommarvecka 2023

• Fredag 11 augusti Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen från kl. 08.00, 94 km
• Fredag 11 augusti Ungdomscykelvasan, start Oxberg från kl. 08.00, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 30, start Oxberg från kl. 14.00, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 45, start Oxberg från kl. 15.30, 45 km
• Lördag 12 augusti Cykelvasan 90, start Sälen från kl. 07.30, 94 km
• Fredag 18 augusti Trailvasan 10, start Mora kl. 18.00, 10 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 90, start Sälen kl. 05.00, 90 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 45, start Oxberg kl. 09.00, 45 km
• Lördag 19 augusti Trailvasan 30, start Oxberg kl. 11.30, 30 km
• Lördag 19 augusti Vasastafetten, löparstafett, start Sälen kl. 08.00, 90 km

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer. LÄS MER >

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram

Våra huvudsponsorer