2023-09-19 17:14

Smart träning inför skidsäsongen

Vad är bra att träna som skidåkare nu i höst? Vad är viktigt att tänka på? Vi bad våra officiella Vasaloppscoacher att dela med sig av sina bästa höstträningstips – här är deras svar.

• Hösten kan vara lång, blöt och mörk. Träna med andra – det är roligt även under mörka och blöta dagar! Och träna gradvis mer specifikt ju närmare vintern du kommer.
Ragnar Bragvin Andresen

• Träna skidgång i närliggande slalombacke, en gång i veckan för bra intervall- och teknikträning för din diagonalaskidåkning i vinter!
Fortsätt åka rullskidor så länge det går och då gärna träna rena stakpass, men om du inte börjat åka rullskidor än är stakning i Skiergen inne på gymmet ett grymt alternativ.
Boka in ditt skidläger eller dina skidtekniklektioner tidig höst då de blir fullbokade snabbt och kör minst ett långpass i veckan på över 90 minuter, gärna i dagsljuset på helgen.
Catarina Henriksson

• Passa på att åka rullskidor. Det är det mest grennära längdskidåkning du kan komma när det inte finns snö! Hellre fler rullskidpass i veckan än ett långt pass per vecka.
Markus Jönsson

• Stavgång är en fantastisk träningsform. Leta upp den längsta och tuffaste backen, eller en bana med så många småbackar som möjligt i din närhet, och vandra, gå och kör ”sprättande skidgång” minst en gång per vecka.
Att träna med stavar ger kanonträning för hela kroppen, koordinationen, styrkan, skidtekniken och framför allt hjärta och lungor som bygger upp konditionen.
Är du ovan att träna hårt, ta det lugnt och håll på lite längre. Är du van att träna hårt, gör träningspasset till ett av dina absolut tuffaste.
Försök att tänka på tekniken, ta långa steg, tryck ifrån med ben och armar i fullt sträck, men viktigast är att besegra så många toppar som möjligt för att komma i bra trim till vintern.
Staffan Larsson

• Försök att få med alla muskler du använder i skidåkningen så tidigt som möjligt och innan snön kommer. Åk gärna rullskidor och gå stavgång. Rullskidor kanske inte känns rätt för alla men skidgång kan alla göra som barmarksträning. Gå eller springa med stavar i backe, det har vi skidåkare gjort i alla tider och är ett av de effektivaste sätten att efterlikna äkta vara.
Bra för den centrala kapaciteten, alltså hjärta och lungor, samtidigt som muskler får uthållighetsarbete.
Mattias Svahn

• Förutom rullskidor eller stakmaskin är skidgång och löpning med stavar ett av höstens bättre träningsalternativ. Lättillgängligt och arenan finns utanför din dörr. Här driver du utveckling av din kapacitet och möjlighet till grenspecifik träning mot skidåkningen även när det inte går att åka rullskidor. Både genom lugnare distanspass (60–70 % av maxpuls) och som intervallträning passar detta ypperligt. Som intervallträning rekommenderar jag längre intervalldrag och gärna backintervaller på 7–10 minuter då vi kan jobba mer på tröskelnivå (cirka 85 % av HR). Gör det 1–2 gånger i veckan så har du en riktigt fin grund med dig in mot vintersäsongen.
Rikard Tynell

• Många drar på sig en del förkylningar under hösten, kanske framförallt ett bekymmer för småbarnsföräldrar. Det är för många både trist och frustrerande att vara sjuk och känna hur träningen blir lidande, vilket är något jag kan märka bland adepterna i Wickström Coaching.
Men försök att inte stressa utan se till helheten, att förkylningar faktiskt är en del av tillvaron. Snart slutar näsan rinna och du kan dra ut och träna igen!
Erik Wickström

• All träning som blir av är bra träning! Och glöm inte bort intervallträningen.
Tord Wiksten

Se kalendern för vilka teknik- och skidläger som är på gång >
Läs mer om Vasaloppscoacherna >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Barnens Vasalopp – skidor

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

Barnens Vasalopp – cykel och löpning

Våra huvudsponsorer