2020-02-23 15:20

Spurtstrider och sol i Ungdomsvasan 2020

Den 13:e Ungdomsvasan ramades in av strålande solsken och över 500 skidande ungdomar i åldrarna 11-16 år sken ikapp med solen längs Vasaloppsspåret. Deltagarna fick därför en härlig skidtur mot Mora, på väg från startplatserna i Eldris och Hökberg.

De yngre klasserna, damer och herrar 11-12 och 13-14 skidade under morgonen iväg från startplatsen i Eldris. Först i mål var liksom förra året Alvar Myhlback från Bygdø IL, som för andra året i rad tog hem segern i klassen herrar 13-14. I damer 13-14 vann Astrid Hermansson från Kvarnsvedens GOIF SK. Astrid knep liksom Alvar en seger för andra året i rad då Astrid förra året vann den yngre damklassen, damer 11-12. I år gick segern i damer 11-12 till norska Anna Aukland tävlandes för Oseberg Skilag, som efter en tuff spurtduell vann med endast två sekunder.

Segraren i herrar 11-12, Ville Jutterdal från Vreta Skid o MK, njöt av de snabba spåren och hade dessutom en tydlig taktik under loppet.
– Jag gick för spurtpriset och då var jag väldigt stum, men sedan kunde jag sakta ner farten och jag blev piggare, säger Ville när han pustar ut efter mål.
Villes kloka disposition av loppet gav honom en seger i herrar 11-12, där loppet avgjordes genom en rafflande spurtstrid.

De äldre ungdomarna startade under förmiddagen i ett soligt Hökberg. Både herrar och damer 15-16 bjöd på spännande lopp med rafflande avgöranden på upploppet. Vinnare i herrar 15-16 blev Elias Danielsson från Högbo GIF. I den äldsta damklassen blev det en hemmaseger i form av Ida Garfvé, IFK Mora SK. Under loppet bildades en tätklunga bestående av fyra tjejer men Ida som känner Vasaloppsterrängen väl drog till sist det längsta strået.
– Det kändes så kul att få vinna på hemmaplan! Att ha familjen här som hejar och att tävla mot kompisarna känns jätteroligt, säger Ida direkt efter målgång.

Till Ungdomsvasan 2020 hade 558 åkare anmält sig till de sex tävlingsklasserna. Den äldsta ungdomsklassen (15-16) startade i Hökberg och körde 19 km till Vasaloppsmålet i Mora. De yngre klasserna (11-12 och 13-14) startade vid kontrollen i Eldris och åkte 9 km innan de korsade mållinjen i Mora.