2016-03-16 14:49

Stafettvasan utvecklas 2017

Stafettvasan är ett av våra populäraste lopp och har varit fulltecknat i många år. Logistiken kring 2 000 femmannalag gör trafiksituationen mellan Sälen och Mora mycket ansträngd. Därför gör nu Vasaloppet ändringar i loppets utformning till nästa år och inför uppdelad start med en grupp kl 8.00 och en andra kl 10.00.

Stafettvasan är ett viktigt arrangemang i skidsverige som insteg till längdskidåkningen. Gemenskap inom träning är en allt starkare trend och många rycks med att testa när kollegor eller kompisar sätter ihop ett lag. Stafettvasan är också en viktig pusselbit i många företags hälsovårdsarbete. I år var 10 000 deltagare anmälda till loppet den 4 mars och Vasaloppet bedömer nu att taket nåtts i antal deltagare när det gäller infrastrukturen mellan Sälen och Mora.

– 2 000 skidåkare är ett litet lopp för vår organisation men däremot blir det stora utmaningar med logistik och allt runt om kring just en stafett. Därför får loppet nu två startgrupper för att dra isär fältet och minska trängseln vid växlingarna. Man kommer också bli tvungen att åka med våra bussar till Mångsbodarna och Hökberg, och gärna även till Sälen, vilket sammantaget kommer ge stor effekt för trafiksituationen, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.

I stället för gemensam start får Stafettvasan 2017 två startgrupper där halva fältet startar kl 8 och halva kl 10. Startgrupp väljer man själv i samband med anmälan så länge plats finns och därefter placeras man automatiskt i en grupp. I samband med förändringen höjs också maxtaket i loppet till 2400 lag vilket innebär 1200 startande per grupp.

– Att kunna välja startgrupp tror vi blir positivt även för deltagarna då man kan anpassa sin starttid exempelvis efter var man bor vilket kan förenkla för resor och boende. Och eftersom det är relativt få deltagare i Stafettvasan så kommer inte spårkvaliteten skilja sig nämnvärt mellan grupperna. Här ska man komma ihåg att det är många tusen deltagare i våra andra lopp, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.

Vasaloppets egen kollektivtrafik kommer att utökas och deltagarna ska erbjudas busstransport till flera växlingar. Exakt hur logistiken ska fungera utvärderas just nu och eventuellt ytterligare förändringar kommuniceras senare.

Anmälan till vinterveckan 2017 öppnar söndag 20 mars kl 09.00 på vasaloppet.se.

Om anmälan till Stafettvasan 2017

Våra huvudsponsorer