2023-09-18 11:40

Tips och trix för härlig höstcykling

Jessica Clarén är officiell Vasaloppscoach, cykeltränare och grundare av cykelcommunityn She Rides. Hon gillar att cykla alla årstider, inte minst nu på hösten. Men för att höstcyklingen ska vara säker och rolig finns det några saker som kan vara bra att tänka på – här har Jessicas listat sina bästa tips.

Ta med varm dryck

Ett av mina allra bästa hacks är att ha varm dryck i en termos i flaskstället. Ett annat bra tips är att avsluta med en fika eller härlig after bike.

Klä dig lager-på-lager

Du vill inte frysa i början av passet, men du vill heller inte vara för varm. Så satsa på flera tunna lager som går att anpassa. Skoöverdrag, varma handskar och en tubhalsduk är också bra att ha.

Se till att du syns i höstrusket

Cyklar du på väg, ha rött ljus där bak och vitt ljus fram. Var smart och välj bra kläder för årstiden med bra visibilitet och reflexer. Undvik mörka färger. Cyklar du i skogen behöver du en stark lampa med lång räckvidd och bra batteritid. Att ha sällskap är ett annat säkerhetstips, både för skogen och landsvägen.

Håll koll på underlaget

Jag tycker det går bra att köra med vanliga däck långt in på hösten, ibland också hela vintern. Men det beror ju såklart på var i landet du bor. När det är isigt och halkigt är det fantastiskt att köra med dubbdäck och en kompislapp längst ned på bakre stänkskärmen är en schysst liten detalj.

Serva din cykel

Höst kan innebära allt från ljumma sensommardagar till regn och kyla. Oavsett väder, ta hand om din cykel och lämna in den på service med jämna mellanrum. Och gör ren cykeln direkt du kommer hem efter en blöt och lerig tur.

Variera träningen och ha kul

Var inte envis och mata alltför många iskalla timmar ute – kom ihåg att det ska vara kul! Behöver du distans, dela upp passet med en bit inne och en ute, eller kombinera med alternativ träning som längdskidor eller löpning.

 

Foto: Chris Lanaway

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

Våra huvudsponsorer