2021-01-31 15:15

Två svenska segrar i Marcialonga 2021

Med exakt fem veckor kvar till Vasaloppet 2021 avgjordes idag Marcialonga, som brukar betecknas som det näst mest prestigefyllda loppet i långloppscupen Visma Ski Classics. Lina Korsgren, Team Ramudden, och Emil Persson, Lager 157 Ski Team, ordnade svensk succé. Emil är den förste svenske herrsegraren sedan Jerry Ahrlin vann 2011.

– En fantastisk dag, fantastiska skidor och fantastisk kropp. Jag är så glad, sa Emil Persson sedan han spurtat ner Tord Asle Gjerdalen.

– Jag ville verkligen vinna idag och jag tänkte på det hela loppet, sa LIna Korsgren som tidigare som bäst varit tvåa i Marcialonga.

Herrarna
I herrloppet var det en stor grupp långt in i loppet. Med cirka fyra kilometer kvar körde Tord Asle Gjerdalen hårt längst fram följd av Magnus Vesterheim, Morten Eide Pedersen och ytterligare ett tjugotal åkare mot Cascata-stigningen. Eide Pedersen hade kommit tillbaka trots tappad skida och stavbrott. I samma krasch tappade också Max Novak en skida men klarade stavarna.

När man nådde tunneln före klättringen uppför Cascata mot målet var Petter Eliassen, Tord Asle Gjerdalen, Emil Persson och Oskar Kardin först. Med 500 meter kvar av loppet så nådde Ermil Vokuev ikapp tätkvartetten, men på de sista 200 meterna var det en kamp mellan Gjerdalen och Persson om segern och den unge Persson var den starkaste och han slog den trefaldige Marcialongavinnaren Gjerdalen med 0,3 sekunder. Vokuev blev trea, 2,7 sekunder efter.

– Min taktik var att spara så mycket energi jag kunde fram till sista uppförsbacken, men jag ville också ta några sprintpoäng och det gjorde jag. De sista kilometerna gick jag bara för det, sa Persson som precis som Lina Korsgren har chansen på en Grand Slam och kamma hem en miljon kronor i prispengar om de lyckas vinna de tre kommande tävlingarna Jizerska, Vasaloppet och Birkebeinerrennet.

Två svenska herrar till åkte in topp tio. Oskar Kardin på fjärde plats och Marcus Johansson som sjua.

Damerna
På damsidan handlade det till slut om tre åkare. Team Ramuddens Ida Dahl var först under tunneln in i Cascata, tätt följd tätt av Lina Korsgren och Emilie Fleten. Fleten tog över ledningen före Korsgren med 1,9 km kvar sedan Dahl fått släppa. Korsgren såg sedan stark ut bakom Fleten hela vägen upp, och med 200 meter till mållinjen flög hon bara förbi och tog sin första seger i Marcialonga, tio sekunder före Fleten. Dahl var 45 sekunder efter som trea.

– Jag var nervös före start och i början av loppet. Jag tycker att det var riktigt svårt med nysnön. Jag ville verkligen vinna idag och jag tänkte på det hela loppet, sa Lina Korsgren.

Jenny Larsson åkte starkt och slutade fyra. Dessutom starka insatser av Elin Mohlin som sexa och Sofie Elebro sjua.

Både Emil Persson och Lina Korsgren leder nu Visma Ski Classics totalt, och Emil och Ida Dahl behåller ledningen i ungdomstävlingarna.


Källa: www.langd.se >

Se alla resultat på: www.vismaskiclassics.com/results >

FAKTA/ Visma Ski Classics kalender säsong XI
16 januari 2021: Engadin La Diagonela, 65 (60) km, Zuoz, Schweiz
23 (24) januari 2021: Toblach-Cortina, 42 (38) km, Toblach-Cortina, Italien
31 januari 2021: Marcialonga*, 70 km, Trentino, Italien
14 februari 2021: Jizerská Padesátka*, 50 km, Bedrichov, Tjeckien
7 mars 2021: Vasaloppet*, 90 km, Sälen-Mora, Sverige
20 mars 2021: Birkebeinerrennet*, 54 km, Rena-Lillehammer, Norge
27 mars 2021: Årefjällsloppet, 100 km, Vålådalen, Sverige
10 april 2021: Reistadløpet, 50 km, Setermoen-Bardufoss, Norge
17 april 2021: Ylläs-Levi, 70 km, Ylläs-Levi, Finland

*) = ingår i Ski Classics Grand Slam.

 

Våra huvudsponsorer