2021-04-20 15:00

Vad har en skidåkare för nytta av att cykla?

Många Vasaloppsåkare tränar MTB och deltar i Cykelvasan. Om du ännu inte är en av dem, här är tio skäl till varför du som skidåkare ska cykla i fäders spår.

1. Det är roligt.

Du möts alltid av en härlig känsla när du korsar mållinjen i Mora. Och det är ett (minst) lika spännande äventyr som på vintern. Med skillnaden att det är varmare ute och att du inte håller på under lika lång tid.

2. Du får se bansträckningen i grönska.

Det är en häftig upplevelse att uppleva bansträckningen på sommaren. Första halvan skiljer sig ganska mycket åt på grund av alla myrar, medan andra halvan är relativ lik sträckningen på vintern.

3. Cykelvasan är ”lagom” teknisk.

Vissa inbitna MTB-cyklister menar att Cykelvasan är som en motorväg. Är du däremot inget tekniskt geni så kommer du att tycka att stigarna är tillräckligt utmanande.

Dessutom övar du en del tekniska och taktiska färdigheter som kan vara användbara på vintern, som att ligga rätt i klungan och planera ditt energiintag.

4. Det är spännande att lära sig en ny sport.

Att ge sig in i en ny träningsform är som att kliva in i en helt ny värld (på gott och ont). Antingen väljer du att ”bara” cykla eller så lär du dig allt om pedaler, watt, däcktryck,

dämpargafflar, sittställning, klungdynamik, cykelbyxor och hur man lagar en punktering

på kortast möjliga tid.

5. Cykling är en skonsam träningsform.

Det är få andra träningsformer där du som relativt otränad kan köra pass på flera timmar utan att löpa några större risker för skador. Att till exempel springa tre timmar utan träningsbakgrund innebär en högre skaderisk.

6. Du kan enkelt samla träningstid.

Eftersom träningsformen är så skonsam kan du ur den aspekten enkelt öka träningsdosen.

Cykling är inte samma sak som skidåkning, men kan du öka veckodosen från 2 till 4 timmar lär du ha en fördel när vintern kommer.

7. Du bygger styrka.

För att komma över vissa hinder och korta branta backar behöver du utveckla mycket kraft under kort tid. Det gör att du förbättrar din benstyrka. Du tränar till viss del även överkroppen då du emellanåt är tvungen att stegra över ett hinder eller hålla emot när det är hoppigt nedför.

8. MTB är mer likt längdskidåkning än vad landsvägscykling är.

Många skidåkare tränar på en racer, alltså en landsvägscykel. Det är en bra träningsform,

men vill du göra det lite mer skidåkaranpassat så är oftast mountainbike ett lämpligare alternativ. Där får du med dig överkroppen bättre och du tränar på ett asymmetriskt underlag i växlande terräng, precis som ett skidspår.

9. Du kan hitta ett nytt community.

Trött på dina gamla skidkompisar? Förmodligen inte, men oavsett så kan cykelträningen leda till att du hittar ett helt nytt träningsgäng där du bor. Kanske finns det en grupp som kör varje onsdagskväll eller lördagsmorgon?

10. Det ger dig möjlighet att hitta nya löpslingor.

Många skidåkare löptränar och vissa tycker om att leta efter nya stigar att träna på. Med en MTB har du möjlighet att snabbare reka längre rundor eftersom du har chansen att tillryggalägga längre sträckor.

Artikeln är hämtad från Vasalöparen nr 2, 2019. Text: Erik Wickström

Våra huvudsponsorer