2015-03-04 17:44

Vasaloppet laddar för vårvärmen

Våren ser ut att hålla greppet om Vasaloppet på söndag och med anledning av det varma vädret gör nu organisationen förstärkningar av spåret på vissa sträckor. Allt för att få så bra förhållanden som möjligt inför StafettVasan på fredag och för de 15 800 anmälda till Vasaloppet den 8 mars.

Vasaloppets vintervecka 2015 har pågått sedan i fredags 27 februari och över 32 000 personer har redan startat i något av loppen. Veckan har präglats av varmgrader som inför Vasaloppet nu ser ut att fortsätta, om än med några minusgrader nattetid. Under de arrangemangsfria dagarna nu i veckan görs förstärkningar vid vissa partier i spåren för att få så bra förhållanden som möjligt inför helgen. Snö börjar köras ut idag onsdag och det handlar främst om den nedre delen av spåret mellan Oxberg och Mora. Vi vill uppmärksamma motionärer i spåret att hålla uppsikt för arbetande maskiner.

– Nu gör vi en insats med extra konstsnö för att göra förhållandena så bra som möjligt i helgen. Till skillnad från det kritiska läget i fjol så ser det betydligt bättre ut i år då vi fick tjäle i marken innan snön kom vilket har en avgörande betydelse. Även om det nu blir varmt och soligt så ser vi fram emot en fantastisk skidfest till helgen, säger Vasaloppets tf. sportchef Johan Eriksson.

SVT:s Vasaloppsmeteorolog Pia Hultgren ger senaste väderprognos:

Nu växer en högtrycksrygg in under det kommande dygnet. Dessutom har vi nu kallare luft från Ishavet här. Men redan natten till fredag ger högtrycket vika och släpper in lite mildare luft från sydväst till fredagen. Under lördagen börjar vårvarm luft sippra in över Dalarna med friska vindar. Natten till söndag kommer ännu en portion med lite varmare luft föras in med friska vindar. Till det stora Vasaloppet ser det alltså ut att bli en varm vårdag med temperaturer som också i spåret kan nå omkring 10 grader. Det blir dessutom soligt och en rejäl medvind i spåren.

– Med stor sannolikhet kan vi säga att det blir varmt, ca 5-10 grader under dagen. Bortsett från att spåren blir mjuka så kan vi ändå se fram emot en väldigt fin dag för deltagare och publik, kommenterar SVT:s Vasaloppsmeteorolog Pia Hultgren.

Under alla 90 Vasalopp sedan 1922 har maximitemperaturen under Vasaloppsdygnet varit noll eller däröver 52 gånger, alltså i drygt hälften av fallen. Ofta har dock plusgraderna varit begränsade i både tid och rum.

De fem ”varmaste” Vasaloppen
(avseende dygnets maximitemperatur)
1. 12,0° 1959
2. 11,1° 1930 (värdet hämtat från Malung)
3. 9,0° 1950
4. 8,0° 1971
5. 8,0° 1938

De fem ”kallaste” Vasaloppen
(avseende dygnets maximitemperatur)
1. -9,5° 1987
2. -8,0° 2006
3. -8,0° 1942
4. -8,0° 1935 (värdet hämtat från Malung)
5. -8,0° 1924 (värdet hämtat från Malung)

Källa: SMHI. Läs mer i SMHI:s artikel:
Blir det värmerekord för Vasaloppet på söndag?

 

Våra huvudsponsorer