2019-04-01 09:32

Vasaloppet skriver ny historia!

Vi har alla läst eller historien om Gustaf Vasas flykt från de danska knektarna. Hur han kom till Mora och vädjade om hjälp och hur han fortsatte sin flykt mot Norge men blev stoppad i närheten av Sälen. Det som 400 år senare skulle bli skidtävlingen Vasaloppet.

Vad få vet är att historien kunde fått ett annat slut. Gustaf Vasas plan var egentligen att färdas österut mot Gävle för att därifrån åka skridskor över Östersjön mot Finland och staden Vaasa. Frågan är om det rent av kan ha varit så det gick till?

Den finske historikern Uuno Lirpainen har under senaste tiden lyft frågan med Vasaloppets ledning. Kan det vara dags att skriva om historien?
– Olen vakuuttunut siitä, että Vaasan asukkaat ovat tyytyväisiä tähän kauppaan. Tarinaa ei saa peittää, säger den finske historikern i en kommentar.

Vasaloppets organisation har tagit fasta på de nya rönen och ser möjligheterna.
– Det är ändå viktigt att vi inte fastnar i samma spår. Vi måste hela tiden tänka nytt och vara öppna för fräscha idéer, säger Vasaloppets styrelseledamot Inge Staaf.

99 år efter det första Vasaloppet 1922 är det alltså dags för Vasaloppets organisation att få ta det lite lugnt på sportlovet.

Vasaloppets hundraårsjubileum kommer därför äga rum på annan plats och i ett annat land.

Vi hälsar alla varmt välkomna till Finland och Vaasaloppet 2022!

Våra huvudsponsorer