2024-01-26 09:48

Vasaloppets vintervecka 2024 går mot 60 000 anmälda deltagare – flera lopp fylls på

Med fyra veckor kvar till det första loppet i vinterns folkfest, Vasaloppets vintervecka 2024, märks ett stort intresse för att anmäla sig till något av de 14 loppen. Öppet Spår söndag når snart taket med 10 000 anmälda deltagare och det 100:e Vasaloppet är som bekant fullt sedan länge.

– Det känns fantastiskt roligt att loppen börjar fyllas upp och vi ser fram emot att välkomna 60 000 deltagare till en härlig folkfest i Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Snöläget och förhållandena i Vasaloppsarenan är i det närmaste idealiska och intresset för längdskidåkning är stort i hela landet, vilket syns i startlistorna.
– Vintern har varit fin överlag och folk har kunnat träna på bra. Även mindre anläggningar har kunnat hålla öppet i år och vi märker att responsen är stark när det går att åka skidor även hemmavid. Vi hade en första prognos på 55 000 anmälda men där är vi nu snart med fyra veckor kvar till det första loppet, säger Johan Eriksson.

Förutom det fulltecknade 100:e Vasaloppet som avgörs söndag 3 mars är det i dagsläget endast några hundra platser kvar i Öppet Spår söndag som arrangeras 25 februari. I alla andra lopp finns just nu startplatser kvar och det går bra att anmäla sig ända fram till start, i mån av plats.
– Att både gamla och unga rör på sig för hälsans skull känns viktigare än någonsin. Därför är det extra glädjande att även våra kollegor i branschen signalerar en positiv utveckling och att intresset för att delta i motionslopp växer, till exempel att göra En Svensk Klassiker, säger Johan Eriksson.

Rekordmånga utländska deltagare

I nuläget är över 8 000 deltagare från andra nationer än Sverige anmälda till Vasaloppets vintervecka 2024 vilket är rekord! Traditionellt sett har Norge, Danmark och Finland varit de största utländska nationerna. Norge är störst även i år men nu har Tyskland seglat upp på andra plats; för första gången är över 1 000 tyskar anmälda till vinterveckan. Ny trea på utlandslistan är Tjeckien.
– Det här är förstås jättebra ur turistekonomisk synvinkel och vi tror att det är det 100:e Vasaloppet som drar lite extra. Att Czech TV sänt Vasaloppet de senaste åren och att det tjeckiska långloppet ”Jizerská50” räknas som ett av de fyra ”Grand Classics”-loppen i Ski Classics märks tydligt. Efter Sverige och Norge blir Tjeckien nu tredje största nation i det 100:e Vasaloppet den 3 mars 2024. Över 750 tjecker ska åka loppet. Det är fantastiskt och visar vilken dragningskraft Vasaloppet har internationellt, säger Johan Eriksson.

10 kuriosa inför Vasaloppets vintervecka 2024

  • I dagsläget har 30 000 deltagare anmält sig för att åka ett lopp som är 90 km långt, övriga har valt ett lopp mellan 9 och 45 km.
  • Stafettvasan har passerat 1 500 anmälda femmannalag (7 500 deltagare) varav företaget Ahlsell står för 89 (!) av de anmälda lagen.
  • I Tjejvasan lördag 24 februari kommer vi att få se den 200 000:e målgången i loppet genom tiderna; världens största skidlopp bara för kvinnor arrangeras i år för 36:e gången.
  • Två nya lopp ser dagens ljus: Öppet Spår måndag 30 och Öppet Spår måndag 45, där man i båda kan välja mellan att skejta och åka klassiskt.
  • Totalt i Vasaloppets vintervecka 2024 är 38 procent av de anmälda deltagarna kvinnor. I det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars är 21 procent av de anmälda kvinnor vilket är rekord, 2023 var det 18,4 procent kvinnor i Vasaloppet.
  • I Vasaloppet 10 lördag 2 mars uppmanas deltagarna att ha på sig klädsel och utrustning från gamla tider. Uppmaningen lyder: På skidor genom alla tider!
  • Flera lopp, bland annat Tjejvasan och Vasaloppet, har sänkta åldersgränser för att delta.
  • Sveriges Television direktsänder både Tjejvasan och Vasaloppet.
  • Vasaloppets egen playtjänst, Vasaloppet.TV, bevakar samtliga lopp under Vasaloppets vintervecka 2024.
  • Barnens Vasalopp skidor i Sälen och Mora, för barn i åldern 3–10 år, får besök av Bamse.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Våra huvudsponsorer