2022-12-21 14:00

Vinnarna i skolutmaningen förväntansfulla inför Ungdomsvasan 2023

Om ungefär två månader ska klass 5A från Fridtjuv Bergsskolan i Ödeshög stå på startlinjen i Ungdomsvasan och nu är förberedelserna igång. Tidigare i höst vann klassen Vasaloppets skolutmaning där förstapriset, utöver startplatser i Ungdomsvasan, består av skidutrustning, kläder, resa, logi och träningshjälp.

I början av veckan besökte Vasaloppet och officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn den glada vinnarklassen i ett gråmulet Östergötland. Mattias genomförde två träningspass med de 27 eleverna och utmanade dem bland annat i att stå på en skida och i baklängesåkning.

Projektledaren Ninni Bäckström, Vasaloppet, är imponerad över de snabba framstegen som eleverna gjorde under de två passen.
– Jag är säker på att de kommer att klara de 9 kilometerna från Eldris till Mora hur bra som helst, säger hon.

Även klassens lärare Anna Pettersson är glad och förväntansfull inför fortsättningen.
– Det var härligt att se hur våra elever vågade mer och mer på skidorna efter hand. Och roligt också att några av dem direkt började prata om att åka mer skidor utanför skoltid.

Ge fler chansen

Alla klasser som sökte till Vasaloppets skolutmaning får fria startplatser i Ungdomsvasan 2023. Några av dem som nappat på erbjudandet finns i Bollnäs där idrottsläraren Erik Blom och skolidrottsföreningen Granbergsskolans IF står för arrangemanget.
– Det här blir tredje gången som vi åker till Ungdomsvasan med en grupp elever. Vi åker gemensamt från Bollnäs dagen innan loppet och sover över i Mora, så på lördagen brukar vi gå ner till målområdet och uppleva atmosfären. Där kan det bli lite rysningar och ett ganska häftigt ögonblick när eleverna står och tittar på alla åkare som går i mål, berättar Erik.

Några Bollnäselever har egen utrustning, några lånar från Granbergsskolans IF eller den lokala fritidsbanken.
– Vårt mål är att alla elever ska kunna ha en aktiv fritid, även de som inte själva är med i föreningar och tränar olika sporter. Och självklart även de som inte har egen utrustning, det känns jätteviktigt.

Vann du också 2:a pris i Vasaloppets och Swix skolutmaning? Kom ihåg att hämta ut fria startplatser i Ungdomsvasan senast 30 december 2022 – du har fått instruktioner via mejl.

FAKTA
Vasaloppets skolutmaning, i samarbete med Swix

  • Öppen för årskurs 4–9, lärare ansöker för sin klass.
  • Alla lärare som söker får startplatser till sin klass i Ungdomsvasan. Distansen är 9 eller 19 km.
  • En vinnande klass får dessutom skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor och övernattning i Mora. Värde: minst 50 000 kr. Vinnarklassen får även träningshjälp från en av de officiella Vasaloppscoacherna.
  • Målet är att träningen ska vara en del av den ordinarie idrottsundervisningen.
  • Skidutrustningen stannar kvar hos den vinnande skolan. På så vis kan många fler elever få chans att testa längdskidåkning de kommande åren.

Våra huvudsponsorer