En Vasaloppscoach ska ha dokumenterad erfarenhet och erbjuda tjänster med hög kvalitet inom utbildning, pedagogik, teknik och social kompetens på områdena träning, hälsa och kost. Coachen ska bidra och inspirera till att öka den enskilda individens motivation och tekniska kunnande inom motionsidrott.

Vasaloppet upprättar avtal med coacher som har gedigen kunskap inom alla våra discipliner: skidor, cykling och löpning.

Ragnar Bragvin Andresen
– Treningslab, Holmenkollen, Norge

”Jag har en bakgrund som elitskidåkare och är femfaldig världsmästare på rullskidor. I dag arbetar jag som tränare på Holmenkollen Treningslab, och har glädjen att få arbeta med skidsport – både nationellt i Norge och internationellt.”

Disciplin: skidor

hklab.no/trenere

coach_vinter_hakon_breistrand_1350x690Håkon Breistrand
– Fysio-outdoor, Lidingö

”Det är många faktorer som påverkar din prestation inom konditionsidrott. Vi hjälper dig att hitta dina svaga och starka sidor, och på så sätt anpassa träningen ut från dina individuella förutsättningar och behov. Fysio-outdoor erbjuder olika fysiologiska tester, träningsrådgivning och sjukgymnastik inom löpning och längdskidor.”

Discipliner: skidor och löpning

fysio-outdoor.se

Foto: Lasse Näsström

Catarina Henriksson
– Träningsinspiratören, Stockholm

”Jag älskar att motivera människor att nå sina mål, kanske du är min nästa kund? Jag hjälper dig att optimera dina skidresultat genom bättre teknik och individuellt anpassade träningsprogram. Bor du i Stockholm erbjuder jag teknikkurser löpande under året i rullskidor, skidgång och längdskidor. Är du tjej och söker någon att träna regelbundet tillsammans med så är träningsgruppen Skigirls Sthlm gruppen för dig!”

Disciplin: skidor

traningsinspiratoren.se

 

Johnny Hällneby – ultralöpningscoach Pace on Earth, Stockholm

”Jag tror att alla kan bli ultralöpare. Men för att kunna genomföra en ultratävling på bästa sätt behöver du gå bortom det som normalt förknippas med löpning. Den mentala delen och en fungerande mage är minst lika viktigt som löpträningen! Långsiktighet och kontinuitet i träningen är en betydelsefull del, kroppen ska hålla för många timmars löpning – nu och i flera år framöver. Genom Pace on Earth har jag coachat deltagare i Ultravasan ända sedan första upplagan. Det mest populära programmet heter ”10 månader mot 10 mil”. Startar du i oktober är du optimalt förberedd för Ultravasan året efter.”

Disciplin: löpning

paceonearth.se

Markus Jönsson
– Cross Country Clinic, Ulricehamn

”Kombinationen av satsande elitåkare och tidigare skidgymnasielärare gör mina pass både pedagogiska och verklighetsnära. Alla kan få hjälp, från nybörjaren som vill gå i mål i Mora till elitmotionären som siktar mot elitledet. Med mer än en handfull topp 20 placeringar i Vasaloppet sker min elitsatsning parallellt med ett vanligt familjeliv med tre barn, villa, jobb och ofta snöfria vintrar med mesta del rullskidåkning. Så, din utmaning med att kunna förbereda dig inför ditt Vasalopp på bästa sätt känner jag väl till. Min coachningstjänst bygger på att du ska uppleva, känna och lära dig nyckelpass tillsammans med mig.”

Disciplin: skidor

crosscountryclinic.se

/wp-content/uploads/sites/1/2016/06/coach_vinter_staffan_larsson_1062x543.jpgStaffan Larsson
– Aktiv Sport, Mora

”Med Vasaloppsarenan i Mora som hemmaplan och en lång skidkarriär i IFK Mora med Vasaloppsseger som höjdpunkt, samt ett brinnande intresse för skidor och träning, så känns det extra kul att dela med sig av sina erfarenheter. Med ledorden engagemang, glädje, kunskap och erfarenhet välkomnar Team Aktiv Sport alla, såväl absoluta nybörjare som elitmotionärer, som vill utvecklas inför Vasaloppsveckan, till våra inspirerande och lärorika vasaläger och skidaktiviteter, med Mora som bas både sommar och vinter. Alla som vill… kan åka skidor, och bra… kan bli bättre!”

Disciplin: skidor

aktivsport.se

Emil Lindgren
– Emil Lindgren Racing, Alingsås

”Att cykla är något vi ofta lär oss i ung ålder. Sedan många år tillbaka erbjuder jag tjänsten att vidareutveckla konsten att cykla och skapa förutsättningar för att cykla både snabbare och säkrare. Cykel är det optimala verktyget för skonsam motion samt en hög portion av endorfiner. Den kunskap jag samlat genom mängder av träning och tävling världen över kommer kunna ta din cykling till nya nivåer genom teknikkurser spridda över landet. Det är inte för intet att de ute på världstouren kallar mig för en utav de mest tekniska cyklisterna i världen på en XC-cykel. Att få sprida den cykelglädje och se andra utvecklas är minst lika roligt som när jag själv fick äran att vinna Cykelvasan 2019.”

Disciplin: cykel

emillindgren.com

Lise-Lott Ljung
– Health & Training Academy, Malmö

”Med ett förflutet som flerfaldig svensk mästarinna i skidskytte och uppvuxen i Värmland så ligger skidåkning mig varmt om hjärtat! Tillsammans hittar vi ditt träningsupplägg och ger dig bästa förutsättningarna att uppnå dina mål! I teamarbetet kommer du inte bara att utvecklas fysiskt och tekniskt utan också mentalt. Ytterligare en angenäm ”sidoeffekt” är att din hälsa och ditt välmående kommer att öka och finnas med dig långt efter att du passerat mållinjen.”

Disciplin: skidor

hta.se

Anna och Johan Olsson
– AJ Camps, Sundsvall

”Efter att vi båda haft långa och framgångsrika karriärer inom elitskidåkningen med flera OS- och VM-guld på meritlistan känns det väldigt inspirerande att kunna föra vår kunskap och erfarenhet vidare som officiella Vasaloppscoacher. Vasaloppet är ett monument inom svensk idrottskultur och dessutom en betydelsefull faktor för många för att ha en aktiv och mer hälsosam livsstil.

Vår grundidé med AJ Camps är att fler ska få möjlighet att uppleva längdskidåkningen precis som vi: Flytet i åkningen ute i spåret och att ta sig fram genom terrängen på ett skönt sätt. Men också det sociala efteråt. Skratten vid middagsbordet och de lite trötta musklerna.”

Disciplin: skidor

annajohan.se

 

Mattias Svahn
– Vasasvahn, Mora

”Jag arbetar med att dela med mig av allt jag lärde mig under mina år som elitaktiv till de som vill utvecklas som skidåkare. Det är roligt och engagerande att hjälpa andra till framsteg, oavsett om det handlar om nybörjaren eller elitmotionären. Alla resultat är betydelsefulla. Min ambition är att förmedla min kunskap på ett enkelt och roligt sätt och att bidra till att fler blir duktiga skidåkare.”

Disciplin: skidor

vasasvahn.se

 

Rikard Tynell
– Tynell Activity, Falun

”Tynell Activity har möjligheten att hjälpa dig med personlig coachning där vi jobbar för långsiktig utveckling och kvalité. Vi skapar tillsammans möjligheter, förutsättningar och inspirationen till att uppnå nya nivåer och njuta av resa mot dina mål. Tynell Activity erbjuder även konditionstester där vi skapar och utvärderar dina individuella träningsverktyg oavsett din fysiska nivå.”

Disciplin: skidor

tynellactivity.se

 

coach_vinter_erik_wickstrom_1350x690Erik Wickström
– Wickström Coaching, Borås

”Vi erbjuder inte bara instruktörsledda Vasaloppsläger, företagsevent och grupplektioner. Wickström Coaching har även en prisvärd, populär och väldigt uppskattad coachningtjänst online för nybörjare och motionärer. Den innefattar bland annat träningsprogram på olika nivåer (med och utan rullskidor), filmer, artiklar, frågor och svar, gemensam sluten Facebook-grupp och enhetliga skidkläder. Det är en oslagbar tjänst för att du ska få kunskap och motivation till ditt lopp i Vasaloppsveckan!”

Discipliner: skidor och löpning

wickstromcoaching.com

 

logo_officiell_vasaloppscoach_605x605