2023-12-05 09:11

All Stripes, vilket lopp ska ni åka i Vasaloppets vintervecka 2024?

Stockholm All Stripes Sports Club är en av Sveriges största hbtqi-idrottsföreningar och har sektioner inom sju olika idrotter. I somras paraderade föreningens längdskidåkningssektion för Vasaloppet i Pride-paraden i Stockholm. Det blev massor av hejarop och de fick en härlig skrattfest på Stureplan där dragqueenen Robert Fux var ”Pride-kommentator” med mikrofon från en skylift. När de passerade brast han ut: ”Vasaloppet… Vasaloppet… Det kommer jag ALDRIG åka, men om ni behöver en transkulla så ställer jag upp!”

Hos All Stripes kan alla, oavsett kön, sexuell läggning, etniskt ursprung, nationalitet, religion och ålder träna och utöva idrott i en miljö som är fri från alla former av trakasserier eller diskriminering, och som uppmuntrar till rent spel, öppenhet och vänskap.

Sedan 2022 har de en längdskidåkningssektion som är klubbens första sektion med nationell bas. Medlemmarna finns runt om i landet men träffas med jämna mellanrum, framförallt i samband med lopp. Läs mer på: https://stockholmallstripes.se/

Vi har kollat med David Unnersjö-Jess (bilden) som är sektionsansvarig och som berättar mera här nedan.

Namn: David Unnersjö-Jess 
Ålder: 38 år
Bor: Stockholm
Yrke/sysselsättning: Forskare på KTH
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 7 Vasaloppet (placering 397 år 2023), 3 Öppet Spår, 2 Vasaloppet 45 och 2 Stafettvasan.

Vilket/vilka lopp ska ni/du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Stafettvasan och Vasaloppet.

Vem ska du åka med?
– Stafettvasan blir tillsammans med mina klubbkamrater i All Stripes. Vasaloppet åker jag själv men det blir ju mycket förberedelser tillsammans med både klubbkamrater och andra vänner. Man brukar alltid träffa några träningskompisar under loppet, förhoppningsvis när man själv åker om dem och inte tvärtom.

Ni har flera sporter på ert program, varför valde ni att satsa på längdskidåkning också?
– Jag gick själv med i fotbollssektionen 2007 och var med där i nästan 10 år. När jag sedan pensionerade mig från fotbollen började jag träna mer och mer längdskidor och tillsammans med de andra sektionsansvariga, Adam Nyman och Mats Andersson, började vi diskutera om vi inte skulle försöka starta upp en sektion för längdskidor eftersom det är en idrott med många aktiva på olika nivåer från motionär till elit. Vi har växt fort och fått många nya medlemmar på sistone vilket är väldigt kul.

Vilka förväntningar har ni på Stafettvasan?
– Förra året placerade sig förstalaget som 15:e lag på tiden 4.31 och andralaget som 239:e lag på tiden 6.00, så ett mål får väl vara att slå det! Men framförallt är Stafettvasan en väldigt rolig och social upplevelse så det är det vi ser mest fram emot. Vi ställer upp med minst två lag men får kanske anmäla ett till nu när klubben växer.

Hur tränar ni?
– Jag själv bor i Stockholm så utöver rullskidor och stakmaskin under sommar/höst blir det mycket åkning på konstsnö här i Stockholmsområdet, men jag försöker åka uppåt till lite mer snörika delar av landet så mycket jag kan under vintern. Klubben är precis hemkommen från ett träningsläger på Idre Fjäll där det blev många mil i härligt vinterlandskap.

Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– För min del kommer Vasaloppet alltid att vara något speciellt. Nu mer blir jag inte så nervös inför andra lopp men när man står på startgärdet i Berga by är man alltid lite extra spänd, det blir vinterns största mål vare sig man vill eller inte känns det som. Det är ju även en skidfest där väldigt många skidåkare från hela landet samlas på samma plats.

Du som har åkt tidigare, vilket är ditt råd till den som ska åka första gången?
– Gällande Stafettvasan skulle jag ge rådet att försöka ta höjd för avhopp de sista dagarna, försök ha en lista på personer som kan hoppa in, det blir alltid lite panik dagarna inför att få ihop laget. Vad gäller Vasaloppet är mitt råd att träna så specifikt som möjligt. Själv tränar jag nästan uteslutande stakning och försöker få till så många långa pass på över 3 timmar jag bara kan. Träna på det du ska göra på Vasaloppet helt enkelt och lägg inte för mycket tid på annan typ av träning månaderna innan loppet.

Vilka skulle ni vilja se i Stafettvasan, helt enkelt utmana?
– Hade ju varit kul om norrmännen kan sätta ihop ett regnbågslag så får vi den klassiska duellen Norge/Sverige!

Hur kan idrotten i stort bidra till att öka kunskapen och medvetenheten om hbtqi-frågor i samhället?
– En viktig del ligger nog i att aktiva idrottare själva tar ett ansvar och offentligt visar att man står för en idrott för alla. Jag spelade själv fotboll från ung ålder och vet hur mycket det betytt för mig om jag hade fått höra någon av mina idrottsliga förebilder uttrycka att jag är ok som jag är och att idrotten är till för mig med.

Hur kan idrottsföreningar arbeta för att skapa en mer inkluderande och välkomnande kultur för hbtqi-personer?
– Jag vet att föreningar nu mer jobbar bättre med de här frågorna, men det är fortfarande inte oproblematiskt att vara öppen hbtqi inom idrotten. Därför är det viktigt att hela tiden jobba för en öppen miljö där alla inkluderas och tillåts vara öppna med vilka de är, det gynnar alla.

Om ni även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024, vilket lopp skulle ni välja då, och varför?
– I så fall skulle det nog bli Vasastafetten av samma anledning som att vi åker Stafettvasan, det är kul och socialt med stafetter och att dela på upplevelsen.

Tack David och lycka till! Vi ser fram emot att få se er vid målportalen i Mora!

Läs våra tidigare deltagarintervjuer inför Vasaloppets vintervecka 2024:
Mathias Häggblom och Håkan Dahlemo >
Malin Ewerlöf >

Se vår trailer för Vasaloppets vintervecka:

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer