2023-12-05 15:13

Arbetet för fler kvinnor i spåret fortsätter

I fjol inledde Vasaloppet satsningen ”Fler kvinnor i spåret” för ett mer jämställt deltagande. När siffrorna för 2023 års skidlopp, cykellopp och löplopp nu summeras är trenden positiv. Jämfört med 2022 har andelen kvinnliga deltagare ökat med cirka två procentenheter och i Vasaloppet 2024, det 100:e i ordningen, kommer kvinnorna att vara fler än någonsin.

Av deltagarna i Vasaloppets alla olika lopp 2023, både vinter och sommar, var andelen kvinnor 34,4 procent. 2022 var motsvarande andel 32,5 procent.

Andelen kvinnor i Vasaloppet 2024 är 23 procent, att jämföra med 18,4 procent 2023.

– Vi är glada över att det går åt rätt håll, samtidigt som vi vill se många fler kvinnor i spåret de närmaste åren. Det här är ett långsiktigt arbete för ökad jämställdhet och vi har bara börjat, konstaterar Vasaloppets Lena Hermansson som samordnar och leder satsningen.

Varje målgång är en seger

Fördelningen mellan män och kvinnor skiljer sig åt mellan de olika loppen som ingår i Vasaloppets utbud. Generellt sett har de kortare distanserna en jämnare fördelning än de längre där männen är i majoritet.

– Kvinnor ska givetvis välja att delta i de lopp de själva känner för och från vår sida ser vi varje målgång som en seger, vi lägger ingen värdering i om distansen är lång eller kort. Vad vi gör nu är att fortsätta arbeta för att fler kvinnor ska känna att alla lopp, inklusive Cykelvasan 90 och Vasaloppet, är till för alla, förklarar Lena Hermansson.

Vasaloppet inspirerar

Inför starten av ”Fler kvinnor i spåret” efterlyste Vasaloppet deltagare till en utvecklingsgrupp. Intresset var stort och bland över 400 ansökningar valdes till sist 15 deltagare ut.

Sedan oktober 2022 har utvecklingsgruppen haft flera träffar och möten, både fysiskt och digitalt, och diskussionerna har varit många och långa.

– Dessa kvinnor är helt fantastiska och de bidrar med massor av kunskap, erfarenheter och goda idéer. Att få deras perspektiv på våra lopp och arrangemang är verkligen guld värt, säger Lena.

I samråd med utvecklingsgruppen har Vasaloppet genomfört ett trettiotal aktiviteter och förändringar det senaste året. Några exempel är inspirations- och träningsträffar för kvinnor, en gemensam nummerlappsserie i Vasaloppet för både kvinnor och män, möjligheten att välja en startgrupp med enbart kvinnor i Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår, separata bajamajor med gratis mensskydd och uppdaterade seedningsregler för kvinnor som har uppehåll i tävlandet på grund av graviditet.

– Mest uppmärksammat hittills är nog de röda bajamajorna och gratis mensskydd. Vi verkar också ha inspirerat andra arrangörer att göra liknande förändringar, så det känns fint, tycker Lena.

Under 2024 planerar Vasaloppet fler åtgärder som kan bidra till att öka andelen kvinnliga deltagare.

– Vi gör det både i det lilla och i det stora. Det kan handla om allt från att lyfta fler kvinnor i vår kommunikation till att öka säkerheten på cykelloppen. Många åtgärder är också av den karaktären att de inte bara är positiva för kvinnor, utan för alla deltagare, säger Lena.

Träna och må bra

Afaf Radhison från Söderhamn är en av medlemmarna i utvecklingsgruppen. Till vardags arbetar hon vid RF-SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna), främst med att inspirera utrikesfödda kvinnor att träna och förbättra sin hälsa.

– I dag är 20 procent av Sveriges invånare födda i ett annat land, men det syns tyvärr inte i de stora svenska motionsloppen, säger hon.

Afaf menar att motionsloppen är viktiga eftersom de motiverar till träning året om, något som både ger bättre hälsa och kan vara en väg in i föreningslivet.

– Föreningslivet är en så stor del av den svenska kulturen och det vill jag att fler utrikesfödda förstår, samtidigt som föreningarna måste förstå vilken tillgång människor med utländsk bakgrund kan vara.

I mars var Afaf en mycket uppskattad talare vid Vasaloppets högtidsfest och hon är även engagerad i den ideella gruppen ”Vasan för Margit” som arbetar för att öka andelen kvinnor i Vasaloppet.

– Jag brinner verkligen för de här frågorna och att delta i Vasaloppets utvecklingsarbete är otroligt inspirerande. Vi har kommit en bit, men vi är inte nöjda! Nu fortsätter vi jobba för att fler kvinnor ska få uppleva hur härligt det är att träna och delta i lopp.

 

Siffran för andelen kvinnor i Vasaloppet 2024 är preliminär och kan påverkas av exempelvis gruppbokningar och andrahandsförsäljning.

Mer om Fler kvinnor i spåret >
Afaf Radhisons högtidstal 2023 (Vasaloppet.TV)

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer