2022-06-20 13:39

Bra sommarträning i väntan på snön

Hallå skidåkare, hur går det med träningen så här mitt i sommaren? Känns det lite segt? I så fall, här är lite tips och pepp till dig:

Catarina Henriksson är träningsinspiratör, skidtränare och officiell Vasaloppscoach. Hon vet att många skidmotionärer gärna tar det lugnt med träningen över sommaren.

– Både för att det är långt kvar till skidsäsongen och för att det ofta finns mycket annat som ska hinnas med. Men om du som skidåkare lyckas hålla i träningen under sommarmånaderna har du ett jättemycket bättre läge när hösten börjar. Sedan finns det ju fantastiskt mycket rolig sommarträning att prova på, säger hon.

Hitta tiden till träning

Om du vill träna ensam är tipset att göra ditt pass på morgonen.
– Det blir en jättebra start på dagen och träningen blir av. Annars är det lätt hänt att andra aktiviteter gör det svårt att komma ifrån och träna. Eller att det helt enkelt blir för varmt frampå dagen, i alla fall för exempelvis en löptur.

Ett annat sätt att få tid till träningen är att locka med familj och vänner på sportiga sommaraktiviteter.
– Många vattensporter passar bra att göra tillsammans, förutsatt att du alltid tänker på säkerheten. Flytväst är ett måste! Och paddlar du kajak eller SUP är det viktigt att du håller dig strandnära och att du tänker på vindriktningen. Du kan komma många kilometer i medvind utan större ansträngning, men att ta sig tillbaka i motvind kan bli kämpigt.

Mixa passet

Catarina tycker sommarträningen ska vara lustfylld och varierad.
– Ta det inte så allvarligt. Passa på att prova olika sporter och aktiviteter, gör det du känner för. Om du vanligtvis går på gym, testa i stället att köra stavgång och stanna till vid ett utegym. Eller kör med kettlebell eller din egen kroppsvikt i en park eller i trädgården.

Att utmana sig på olika underlag är också väldigt kul. Du kan till exempel springa barfota på en strand eller gå stavgång på en myr. Utforska omgivningarna, oavsett om du är hemma eller på semesterresa, så blir det roligare.

Vasaloppsåkare behöver träna uthållighet, men att hålla på med en aktivitet i flera timmar i sommarvärme kan vara en utmaning.
– Mitt tips är att köra mixade pass i stället, till exempel köra en timme löpning, en timme rullskidor och en timme SUP.

Sommarsporter som passar extra bra för skidåkare

  • SUP – raka och sneda magmuskeln, ryggen mest breda ryggmuskeln, axlar, triceps, bröstmuskel, och benmuskulatur.
  • Kajak – core, axlar, triceps, bröstmuskel, breda ryggmuskeln och även lite benmuskulatur.
  • Simning – core, breda ryggmuskeln, axlar och nacke.
  • Löpning – säte, lårmuskulatur och vader. Stärker upp fotleden.
  • Rullskidorben, säte, axlar, triceps, core och breda ryggmuskeln.
  • Stakning på rullskidor – raka magmuskeln, axlar, triceps, breda ryggmuskeln och benmuskulatur.
  • Stavgång i brant längre backe, gärna slalombacke – triceps, axlar, bröstmuskel, breda ryggmuskeln, säte, lårmuskulatur och vader. Gör samma rörelser som när du när du diagonalar stort på skidor.
  • Stavgång i terräng – triceps, axlar, bröstmuskel, säte, lårmuskulatur och vader. Stärker även fotleden effektivt om du går på mindre stigar. Skonsam träning för dig som är begränsad i din löpning.
  • Styrketräning utomhus med fokus på skidmuskler – raka och sneda magmuskeln, triceps, bröstmuskeln, ryggen, säte och axlar. Sneda magmuskeln är en muskel som ofta glöms bort, men som är extra viktig för att göra dig mer stabil i balansen i din skidåkning.

 

Våra huvudsponsorer