2020-09-10 15:28

Fortsätt träna inför Vasaloppets vintervecka 2021

Det råder fortfarande stor ovisshet i världen utifrån den pågående corona-pandemin. Något som kan innebära att det kan bli förändringar i programmet under Vasaloppets vintervecka 2021.
– Vi kommer att genomföra vinterveckan i någon form. Vår uppmaning till alla deltagare är att fortsätta att träna för att gå i mål, så jobbar vi vidare med vårt mål; att välkomna er alla hit till Vasaloppsarenan vintern 2021, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd för Vasaloppet.

I dag råder fortfarande ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer i Sverige för att minska smittspridningen av covid-19. Ett förbud som i dagsläget är satt att gälla fram till årsskiftet. Vad som sker efter det är än så länge inte klart.
– Självklart kommer vi att anpassa våra arrangemang utifrån de regler och restriktioner som gäller men som det ser ut i dag är reglerna inte alls anpassade för motionsarrangemang. Något som vi jobbar hårt med att påverka. Vi vill ju vara med och bli en del av lösningen, säger Johan Eriksson.

Regeln om maxantal för sammankomster om högst 50 personer skulle i praktiken innebära att cirka 30 deltagare (även funktionärer räknas in i det totala antalet) skulle få starta Vasaloppet i Sälen, åka de 90 kilometerna till Mora, avlägsna sig från målområdet innan 30 nya deltagare kan starta i Sälen.
– Som det ser ut nu är det väldigt olyckligt att inte kunna genomföra ett motionslopp med fler än 50 deltagare utomhus i en 90 km lång arena som löper genom tre kommuner. Och det är det här vi jobbar hårt för att påverka politiker och beslutsfattare att hjälpa oss att lösa. Vi vill fortsätta att vara en motor för motion och hälsa i Sverige och visa att vi kan genomföra vårt arrangemang på ett ansvarsfullt och säkert sätt, säger Johan Eriksson.

Just nu undersöker Vasaloppet en mängd olika lösningar inför vintern 2021. Drömscenariot är självklart att vinterveckan kan genomföras som vanligt men om risken för smittspridning skulle vara fortsatt hög utvärderas flera alternativ. Till exempel om vinterveckan kan genomföras över en längre period eller om slottider ska skapas för deltagarna.
– Vi är i en process för att lösa situationen och är ödmjuka inför uppgiften att anpassa vårt arrangemang utifrån rådande omständigheter. Och vi hoppas och önskar att både vi och våra deltagare får möjlighet gå i mål tillsammans i våra respektive utmaningar, säger Johan Eriksson.

I dag är över 25 000 deltagare anmälda till något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2021. Information om vinterveckans status och uppdateringar om vad som sker kommer att fortsätta gå ut till anmälda deltagare via mejl och till andra intressenter på hemsidan, vasaloppet.se, samt Vasaloppets sociala kanaler.
– Mycket är osäkert men vi vill uppmana alla att fortsätta träna och förbereda sig för sitt mål. Vårt mål är att få hit varenda en som vill åka skidor i Vasaloppsarenan i vinter och göra det på ett säkert sätt som inte riskerar ytterligare smittspridning, säger Johan Eriksson.

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2021 är öppen som vanligt.

Vasaloppets kommande arrangemang 

Vasaloppets vintervecka 2021

Fre 26 feb: Vasaloppet 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 28 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 28 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 1 mar: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 2 mar: Vasaloppet 45. 45 km. Start Oxberg
Fre 5 mar: Stafettvasan. 9–24 km. 90 km stafett för femmannalag. Start Sälen
Fre 5 mar: Nattvasan 90. 90 km. Parlopp i fri stil. Start Sälen
Fre 5 mar: Nattvasan 45. 45 km. Parlopp i fri stil. Start Oxberg
Lör 6 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 7 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen

Vasaloppets sommarvecka 2021


Fre 13 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 13 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 14 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 15 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 15 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 15 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 21 aug: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 21 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 21 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 21 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. 90 km löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 21 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. 90 km löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Våra huvudsponsorer