2024-02-01 14:23

Historisk atmosfär, körsång och unik minnesmedalj när det 100:e Vasaloppet firas

Det 100:e Vasaloppet arrangeras söndag 3 mars 2024 och direktsänds förstås i SVT. Loppet är fulltecknat med 15 800 deltagare och att det är just det 100:e loppet i ordningen kommer uppmärksammas på flera olika sätt – från start till mål.

Firandet av det 100:e loppet börjar redan på startplatsen i Sälen med bland annat tal och kulning innan skottet går för den klassiska starten kl. 08.00.

Vid en extra kontroll, utöver de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna, kommer deltagare och publik förflyttas 100 år tillbaka i tiden. Kontrollen byggs upp mellan Risberg och Evertsberg, någon kilometer före Evertsbergssjöarna, i historisk miljö med öppna eldar och facklor. Det blir utsmyckningar med granris, funktionärer i tidsenliga kläder och hästar och slädar. Fokus ligger på upplevelsen och ingen extra mat eller dryck serveras, det får deltagarna istället njuta av på de andra Vasaloppskontrollerna.

Längs spåren ner mot Mora kommer även manskören från Falun att peppa och underhålla deltagarna med sin skönsång. Kören består av 10–15 medlemmar som varje år åker Vasaloppet 30 iklädda frack och då stannar varannan kilometer och sjunger för skidåkarna som passerar. På Vasaloppsöndagen får alltså även deltagarna i det 100:e Vasaloppet njuta av deras repertoar som består av traditionella manskörssånger, flera med specialanpassad Vasaloppstext.

För alla som tar sig i mål väntar dessutom, förutom ära och publikens jubel, en unik minnesmedalj designad med inspiration från äldre Vasaloppsmedaljer. Den skidåkande Gustav Vasa står i mitten och runt kanten finns inskriptionen ”Till minne av det hundrade Vasaloppet 2024”.

Minnesmedaljen finns i två varianter, den med guldfärgad kant är en så kallad prestationsmedalj som delas ut till den som åker loppet på maximalt segrartiden plus 50 procent i dam- respektive herrklass.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Våra huvudsponsorer