2024-02-04 21:20

Robert Frank, vilket lopp ska du åka i Vasaloppets vintervecka 2024?

Robert är programledare för Sveriges Radios populära nattprogram ”Vaken med P3 & P4”. Nu är han anmäld för att delta i Vasaloppets vintervecka för första gången. Vi frågar honom hur han har lagt upp träningen, en träning som dock mött en del hinder hittills. Men är det möjligtvis Nattvasan han ska åka?

Namn: Robert Frank
Ålder: 40
Bor: Stockholm
Yrke/sysselsättning: Radioprogramledare
Sociala medier: www.instgram.com/jagheterrobert
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Noll

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Öppet Spår söndag.

Varför ska du delta och vilka förväntningar har du?
– Min fru blåste liv i en längdskidor-förälskelse av rang för några år sen när hon gjorde en tjejklassiker. Och insåg hur fantastiskt hon tyckte det var med längdskidor. Jag som är född och uppvuxen i Luleå kopplade mest längdskidor till ett ont tvång på gymnastiken i högstadiet. Men så hängde jag med på några mil förra vintern och insåg att allt blir mycket roligare när man blir äldre. Det är sannerligen en stimulerande träningsform.

Vem ska du åka med?
– Min fru, Alexandra Frank, och svärfar och vår Vasalopps-nestor Dick Persson. Han har ett gäng på CV:t och är en oerhörd tillgång.

Har du deltagit i något motionslopp tidigare?
– På skidor? Vi hade ett lopp när jag gick i årskurs 6 då jag och tre obstinata kompisar försökte få skolans sämsta tid. Fånig grej. Men så höll jag på i den där åldern, Och det är också senast loppet jag gjorde på ett par skidor. Men jag har sprungit några lopp tidigare. Med blandat resultat.

Hur känns det att ha ett lopp som ett konkret mål med träningen?
– Bara stressigt faktiskt. Jag vill hoppa av fram tills jag står där. Jag vet hur jag funkar. Jag kommer försöka hitta orsaker att ställa in tills startskottet går. Men jag har lärt mig att hur mycket jag än håller på och nojar inför så brukar jag alltid starta. Ge det en chans i alla fall.

Vad gillar du för träning? Hur tränar du? På dagen eller natten?
– Jag springer som ett djur och spelar ohälsosamt mycket innebandy. Men tyvärr är det också bara det jag tränar. Jag måste tycka det är kul annars stänger huvudet av.

– Jag skulle faktiskt i skrivande stund ha åkt hem till Luleå och haft ett två veckors intensivt längdskidåkning-träningsläger, men ligger nu däckad i lunginflammation efter att ha haft 39 graders feber i över en vecka. Så just idag känns allt som en oerhört brant uppförsbacke. Min skidåknings-träning har mest bestått i att jag sett min fru sticka iväg till Sälen varje helg och träna medan jag har kommit med bortförklaringar om ”varför det är så svårt för mig att hinna följa med just den här helgen” – varje helg. Men jag är ändå hoppfull. Min fru och svärfar är i superform så jag kanske kan ta mig runt på deras ångor om inte annat.

Ja, du kommer från Luleå, så hur är ditt förhållande till längdskidåkning och hur mycket skidor brukar du åka?
– Bara det jag tvingades till i skolan. Jag ville spela musik och ha samma frisyr som sångaren i Oasis. Det var viktigt för mig. Längdskidor, slalom, snowboard, skoter – all vinteraktivitet som man har ynnesten att kunna pyssla med när man bor i Luleå var helt ointressant för mig. Tyvärr. Men som jag sa tidigare, allt det där har jag lärt mig uppskatta med åldern. Det är väl en mognadsprocess.

Vilka råd har du fått, du som ska åka Öppet Spår första gången?
– Oh, jag har fått så många råd. En del är inspirerande och en del rent skräckinjagande. Jag har fått sålla. Jag är så känslig också eftersom jag inte behärskar längdskidor på det sättet som jag önskar jag gjorde. Så ett råd som tas emot fel en dag i min hjärna är katalysatorn till ett SMS till min fru där jag ställer in allt. Men hon vet hur jag funkar och 36 minuter senare är jag på igen. Ja, du hör ju – det är ren och skär prestationsångest för mig det här.

Du som är van att vara vaken, vore inte Nattvasan något för dig?
– Ja, man kan tycka det. Det skulle klä min gimmick. Men natt är mer förknippat med jobb för mig nu efter sju års nattjobb. För mig känns det exotiskt att få medverka på något som startar klockan 08.00.

De som åker Nattvasan, har du något bra tips för hur de ska hålla sig vakna?
– Jag brukar alltid ge tipset ”ät inget och se till att ha riktigt kallt runt dig” till dom som jobbar hos oss och oroar sig för att hålla sig vaken hela nätterna. Mat är ett ok för nattarbetare. Det gör en dåsig och trött. Samma sak med värmen. Det känns instinktivt som att det är applicerbart på Nattvasan. Det är väl hela deras tillvaro? Kallt och med begränsad tillgång till kalorier under loppets gång. Omöjligt att bli trött.

På helgnätterna får lyssnarna önska musik i ”Vaken”. Om du själv fick välja en låt som spelades i Vasaloppsspåret, vilken låt skulle det då vara?
– Det gamla Lule-bandet Breach släppte 2001 en skiva som heter Kollapse. På den finns en låt där Brick-sångaren Patrik Instedt är med på ett hörn som heter ”Lost Crew”. Den brukar jag nynna när jag är ute och åker för den känns taktfast i ett behagligt tempo. Så jag säger den.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Jag vill verkligen hålla mig ifrån utmaningar för det betyder att jag måste slå den personen va? Göra det bättre. Bara tanken får mig att börja SMS:a ”jag ställer in” till min fru nu. Min radiokollega Frida Tranvik ska också åka. Hon har skickat filmer på när hon mest åker runt och faller från sitt senaste träningsläger. Jag hoppas verkligen att hon också åker loppet. Jag vill se henne i mitt lopp. Men jag skulle aldrig utmana.

Lycka till Robert! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!
– Du ska ha tack! Ingen blir gladare än jag om jag tar mig hela vägen till målportalen i Mora!

Läs våra tidigare deltagarintervjuer inför Vasaloppets vintervecka 2024:
Caroline Kejbert >
Paul Svensson >
Neil Wylie i Australien >
Pernilla Wåhlin Norén >
All Stripes >
Mathias Häggblom och Håkan Dahlemo >
Malin Ewerlöf >

Se vår trailer för Vasaloppets vintervecka:

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig >

Våra huvudsponsorer