2023-12-19 10:14

Neil i Australien, vilket lopp ska du åka i Vasaloppets vintervecka 2024?

I det 100:e Vasaloppet representerar nästan 4500 av de nu anmälda deltagarna andra nationer än Sverige, vilket ser ut att bli ett nytt rekord. Genom åren har ett femtiotal australiensare deltagit i Vasaloppet. Sju australiensare finns i startlistan för 2024. Här berättar en av dem, Neil Wylie från Mount Lofty 15 mil från Brisbane, varför Vasaloppet står på hans ”bucket list”.

Namn: Neil Wylie
Ålder: 47
Bor: Mount Lofty, Queensland, Australien
Yrke: Läkare (kirurg)
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Inget

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Jag har haft turen att få en startplats i det stora (och 100-årsjubilerande), Vasaloppet.

När fick du höra talas om Vasaloppet första gången?
– När jag var liten berättade min far legenden om loppet för mig. Det fångade min fantasi och sedan dess har jag alltid velat delta. Jag älskar events som har det vi i Australien kallar ursprung. Riktig historia. Det får mig att känna en koppling till våra förfäder, vilket är viktigt. Det ger dessa historiska människor lite odödlighet i denna annars flyktiga värld.

Har du sett loppet på TV eller datorn? Hur tycker du det verkar?
– Jag har sett delar av det på datorn. Sedan jag börjat träna på allvar är jag otroligt imponerad av eliten bland män och kvinnor och hur snabbt de kan åka loppet. Det är fantastiskt.

Varför ska du delta och vilka förväntningar har du?
– Det är något jag velat göra sedan jag var barn. Jag vill också återkomma så att jag kan förbättra mig. Det är en sådan där sak jag helt enkelt måste göra innan jag dör. Min förväntan är att jag kommer träffa och tävla med likasinnade människor. Jag vill göra något som är helt utanför min komfortzon och som kommer att utmana mig mentalt och fysiskt.

Vem ska du åka med?
– Jag reser med min fru. Hon åker inte skidor. Vi reser först till Finland för en konferens och kommer sedan att ha Stockholm som bas för att träna med Catarina Henriksson i flera veckor. Om ni känner någon som skulle vilja träffas för att träna innan loppet, vore det toppen.

Du tar hjälp av Vasaloppscoachen Catarina Henriksson med träningen, så hur tränar du?
– Hon har varit fantastisk. Under hennes ledning har jag sett stor förbättring av min teknik och skidkondition. Hon har också anpassat mitt träningsprogram efter mitt arbete och familjeliv.

Hon skriver ett träningsprogram för mig, sedan ses vi en gång varannan vecka för att diskutera och planera nästa fas. Jag skickar också videor på min teknik till henne. Vi gör det mestadels via WhatsApp eller Microsoft Teams.

För tillfället är jag på gymmet en gång per vecka. Gör ett pass med stakmaskin och två med rullskidor. Det är roligt, men det börjar bli väldigt varmt under dagen (36 grader), så jag tränar mycket på morgonen.

Det finns ju snö och skidåkning i Australien, till exempel det 42 km långa Kangaroo Hoppet som ingår i Worldloppet. Har du åkt det någon gång?
– Det finns en skidsäsong i Australien. Den är baserad i höglandet i New South Wales och Victoria. Som ligger mer än 2000 km från där jag bor.

Jag hade planerat att åka Kangaroo Hoppet i år, men jobbet kom i vägen. Jag åkte det tidigare under covid-pandemin, på rullskidor, när allt var nedstängt. Jag har också åkt loppet Snow Rake (21 km i samband med Merino Muster Race i Nya Zeeland).

Men hur ofta snöar det i Brisbane eller i Mount Lofty?
– Tyvärr snöar det inte alls. Ibland kan vi få lite frost mitt i vintern.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Jag skulle gärna träffa elitmännen och -kvinnorna och se dem tävla/träna, men jag kommer att vara långt efter dem i mitt eget lopp.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Jag skulle gärna delta i mountainbike. Min fru är en mycket entusiastisk trail-löpare. Hon skulle älska att delta i några av evenemangen på sommaren. Vi har fantastiska mountainbikeutmaningar här. Där jag bor håller de på att rusta upp spåren inför att Brisbane ska vara värd för OS 2032.

Lycka till! Välkommen till Sverige; vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!

Fotnot:
Bästa placering av australiensare i Vasaloppet: Herrar: 35:e plats, David Hislop, 1986. Damer: 38:e plats, Esther Bottomley, 2015.

Läs våra tidigare deltagarintervjuer inför Vasaloppets vintervecka 2024:
Pernilla Wåhlin Norén >
All Stripes >
Mathias Häggblom och Håkan Dahlemo >
Malin Ewerlöf >

Se vår trailer för Vasaloppets vintervecka:

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer