2023-12-26 08:18

Paul Svensson, vilket lopp ska du åka i Vasaloppets vintervecka 2024?

TV-kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson är en av Sveriges mest kända och omtyckta kockar, med ett stort engagemang för hållbarhet och minskat matsvinn. Men han är inte bara en mästare i köket, utan också en passionerad skidåkare som har tagit sig an utmaningen att åka Vasaloppet. Här berättar han om hur han förbereder sig inför loppet, hur han kombinerar sin matlagning med sin skidåkning, och vilken mat han tycker passar bäst före och efter ett långt skidpass.

Namn: Paul Svensson
Ålder: 49
Bor: Saltsjöbaden
Klubb: Saltsjöbadens IF
Yrke/sysselsättning: Kock
Sociala medier: instagram.com/paulsvensson.se
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 7 Vasalopp (bästa tid 5.39.05, 2023), 1 Öppet Spår och 1 Stafettvasan.

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Vasaloppet 90 km. Jag säger som eliten, inget slår Vasaloppssöndagen.

Varför ska du delta igen och vilka förväntningar har du?
– Jag har blivit beroende. Det är en sån otroligt vacker resa och en sån otrolig kick att få uppleva starten igen. Jag har både förväntningar innan med seedning (drömmen är startled 1) och träning, men också att klara min drömgräns att åka under 5 timmar. Oavsett lever det alltid upp till förväntningarna bara att delta och genomföra.

Vem ska du åka tillsammans med?
– Jag ska åka med min vän och träningspartner Ola Backlund. Han är lite bättre än mig och så man kan kalla honom för min motivator. 😊

Du har förbättrat din tid mer och mer ju fler gånger du har åkt, vad tycker du är den största utmaningen under Vasaloppet?
– Den svåraste utmaningen är att få energin att räcka till och komma ihåg att fylla på. Ju snabbare jag åker desto oftare behövs det fylla på, men förberedelserna blir också viktigare och viktigare.

Hur tränar du?
– Träningsbelastningen har successivt ökat för varje år. Förut slutade jag träna längd på våren och gick över till mer sporadisk löpträning och lite styrka. Nu tränar jag hela året. På våren blandar jag löpning, rullskidor och styrka för att under sommarn gå över till mycket rullskidor och nu även skierg. Det roliga är just att det är en året-runt-sport och att man har tydliga mål varje år som motiverar till fortsatt träning.

Hur kombinerar du din passion för matlagning med din passion för skidåkning?
– Jag tycker att just skidåkningen har gett mig ytterligare en passion som på sätt och vis hänger ihop med matlagning då kost är en viktig del av att prestera eller utvecklas på träning. Rent tekniskt så ger det mig den lucka i livet som gör att jag tänker på något helt annat än kök och mat när man är i naturen och utmanar sig själv. För det fina är att jag tävlar mot mig själv (och lite mot Ola) och det är väldigt avkopplande.

Vilken typ av maträtter tycker du passar bäst före och efter ett långt skidpass?
– Jag tycker det viktigaste är att man äter på rutiner och äter rejält när man äter för att få en jämn påfyllnad med energi och god smak. Sen tänker jag lite extra på att äta energirik mat veckan innan ett lopp. Jag äter gärna mer energirik växtbaserad måltid innan loppet och fyller på med mycket protein efteråt, både vegetabiliskt och animaliskt. Inte så fiberrikt dagarna innan och mer fiberrikt efter.

Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– Allt, älskar att stanna i Mora i början av veckan och kolla på målgången, shoppa i tältet och testa kantarelltoasten som brukar serveras i målgången. Det är så mycket mer än ett lopp, det är en folkfest en hel vecka där man/kvinna går ur hus för att möta åkare längs loppet, stötta ungdomsidrotten och framför allt platsen.

Blåbärssoppan i alla ära, men vad skulle du som kock önska fanns som förfriskning vid Vasaloppets sju officiella kontroller?
– Det är väl framför allt variationen man skulle önska. Kanske varm rödbeta, ingefära och honung och i nästa kontroll en svampbuljong. Det finns ju så många soppor, bärdrycker man kan göra som både ger energi (socker) och god smak. Kanske Vasaloppets smakresa?! 😊

Vilket är ditt råd till den som ska åka första gången?
– Ta teknikträning innan. Det går att åka på pannben och muskler men resan blir så mycket roligare och njutbar om man kan åka snålt.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Prins Carl Philip 😊 eller Magdalena Forsberg.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Cykelvasan 96 km skulle jag vilja testa, men först måste cykeln införskaffas.

Lycka till! Vi ser fram emot att få se er vid målportalen i Mora!

Fotograf: Erica Wessman.

Läs våra tidigare deltagarintervjuer inför Vasaloppets vintervecka 2024:
Neil Wylie i Australien >
Pernilla Wåhlin Norén >
All Stripes >
Mathias Häggblom och Håkan Dahlemo >
Malin Ewerlöf >

Se vår trailer för Vasaloppets vintervecka:

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer