2022-02-12 16:42

Jubileumsvasan – lång dags färd mot målet i Mora

Det var en minusgrad och lite mulet när starten i Jubileumsvasan gick i Sälen, klockan 07.04 på lördagsmorgonen. Det var då exakt 36 490 dagar och en timme efter att starten gick i det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922. Jubileumsvasan är hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det första loppet för 100 år sedan. Först i mål 1922 var Ernst Alm, och först i mål 2022 var Erik Wikström från Sjömarken i Västergötland. Men många hade det tufft i spåret.

Hela Jubileumsvasan gick att följa i Vasaloppet.TV under hela dagen, från kl. 06.55. Sändningen fortsätter tills sista deltagaren går i mål. Det kommer givetvis även att gå att se loppet i efterhand. Redan nu finns inslag från SVT och TV4 att se (länkar nedan).

Alla deltagare åkte i tidsenlig klädsel och utrustning anno 1922. 130 av 139 anmälda deltagare kom till start och den trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell menade minuterna före start i Sälen:
– Jag hade bättre koll på vad som väntade när jag åkte Vasaloppet på riktigt, väldigt bra koll jämfört med nu. Men jag är väl lite naiv och tuffar väl på så får vi se hur det går. Det ska bli ett fantastiskt härligt äventyr och att i den andan få hylla pionjärerna som gjorde detta för 100 år sedan.

Åkarna guidades i början av marschaller i mörkret. En av de sista ned mot bron över Västerdalälven var TV-profilen Stephan Wilson som menade att detta var något han skulle berätta för barn och barnbarn.

Det fanns dock några som satte mera fart i Jubileumsvasan 2022: Erik Wickström var först till Smågan. Minuten efter anlände den olympiske guldmedaljören Anders Södergren. Något senare kom världscupvinnaren Mathias Fredriksson som tyckte det gick lättare än väntat. Han hade dock drabbats av en trasig stavrem på sin bambustav. Men han skulle snart få en fin medvind i ryggen.

Till skillnad från 1922, då ingen kvinna anmälde sig till Vasaloppet så fanns hela 37 kvinnor i startlistan för Jubileumsvasan. Sofia Lind, Vasaloppets mesta segrare genom tiderna, var första dam till Smågan efter en timme och 22 minuters åkning. Minuten efteråt passerade Catrin Ingvarsson publikleden i Smågan, där stämningen var god.

Den första officiella kontrollen i Jubileumsvasan var dock Mångsbodarna efter omkring 24 km, där en entusiastisk publik på omkring 500 personer – många i 1920-talsklädsel – hade samlats. Funktionärerna hade dukat upp ostsmörgåsar, pannkakor, mjölk, kaffe, ägg och blåbärssoppa på långborden. Först dit, strax före klockan 09.00, var en pigg Erik Wickström, som vallat sina träskidor med tjära. Men han hann dock inte stanna länge vid kontrollen för han visste att Anders Södergren låg en bit längre bak i spåret. Fyra minuter var dock Eriks ledning före Anders Södergren, visade det sig. Erik låg dock 14 minuter före bästa passertid i Mångsbodarna för 100 år sedan.

Av Jubileumsvasans nio mil gick knappt hälften i det nutida Vasaloppsspåret, där det inte var vanliga skidspår utan uppkört till en ”ruff” yta. I övrigt gick spåret alltså i terräng på packad snö. Men också några kilometer i forkörd väg (med häst) i Tennäng.

Efter drygt tre timmar hade hälften av de startande passerat Mångsbodarna. Då närmade sig täten den andra kontrollen, Evertsberg, som också har varit en kontroll i alla Vasalopp sedan 1922.

Erik Wickströms passertid i Evertsberg blev 3.37.00, dryga halvtimmen före 1922 års passertid. Marginalen ned till tvåan Anders Södergren var fortfarande nära fyra minuter.

Sofia Lind åkte i kjol och hon kom in till kontrollen till Evertsberg efter 4.45.00 i sällskap med Catrin Ingvarsson, men Catrin stannade dock till där några extra minuter för utrustningsvård.

Lundbäcksbacken, myntad 1981, slapp åkarna i Jubileumsvasan. Banprofilen var lite flackare med andra ord. Istället åkte man norr om Oxbergssjön in mot järnvägsstationen i Oxberg där Erik Wickström, fortfarande lika pigg, kunde stanna och hälsa hem till familjen. I Oxberg var han 46 minuter före 1922 års tid och nio minuter före Anders Södergren.

Ernst Alm från Norsjö vann det första Vasaloppet på tiden 7.32.49. Nu var frågan: skulle Erik åka Jubileumsvasan snabbare även än den andra Vasaloppssegraren Oskar Lindberg (också från Norsjö), som vann 1923 på tiden 6.32.41?

Publikleden längs spåret tätnade. Vid målet i Mora hade temperaturen stigit till tre plusgrader, solen tittade fram, och ledaren Erik Wickström hade fortfarande bra fäste men lite sämre glid och kunde vinkande defilera mot mål. De 500 sista meterna gick samma väg som 1922. Förste åkaren möttes nu, precis som då, av en näverlursfanfar från klockstapeln och av flera tusen åskådare.

Vid klockstapeln fick Erik Wickström också segerkransen av kranskullan Wilma Björkman. Han krossade Ernst Alms segrartid men rådde inte på Oskar Lindbergs tid från 1923. Jubileumsvasans manuella tidtagning klockade Erik Wickströms tid i mål till 6.57.00 (bara hela minuter i loppet).
– Det var otroligt häftigt med alla som hejat och kul att åka, sade Erik Wickström. Det överträffade alla förväntningar. Det var en rolig grej att få vara först i mål. Anders Södergren åkte ifrån mig i första backen, men jag hade bättre glid, vallat med tjära och stearin. Det passar mig att åka långt.

Anders Södergren som blev tvåa, slagen med tio minuter, var desto tröttare i mål och han fick lov att lägga sig ned vid målet för att återhämta sig. 1922 var Vasaloppet ett nationellt skidlopp, men i år fanns flera internationella deltagare. Bäst av dem åkte Tore Stengrundet från Norge som var trea i mål.

Margit Nordin blev 1923 den första kvinnan som åkte Vasaloppet och hennes tid var 10.09.42. Sofia Lind som var första dam i mål i Jubileumsvasan åkte i mål på tiden 8.59.00.

När Erik Wickström gick i mål hade 97 deltagare tagit sig förbi Evertsberg. (Siste man i mål 1922 åkte på 14.11.00 och var då tre timmar efter näste siste man!) Målet i Jubileumsvasan skulle dock ha öppet tills sista deltagare gick i mål.

Till slut tog sig 115 av de 130 startande i mål. Den sista deltagaren åkte i mål på tiden 18.38.00. Medaljer delades ut till alla deltagare.

Jubileumsvasan.
Först i mål, herrar
1. Erik Wickström, Hestra IF, 6.57.00
2. Anders Södergren, Östersunds Skidlöpareklubb, 7.07.00
3. Tore Stengrundet, Norge, 7.15.00

Först i mål, damer
1. Sofia Lind, Duved, 8.59.00
2. Catrin Ingvarsson, OK Renen, 9.21.00
3. Ingela Gahne, XC Sthlm Ski Club, 9.44.00

Alla resultat (välj Jubileumsvasan under Evenemang):
https://results.vasaloppet.se

Tusentals personer har funnits längs spåret i dag. Publikröster:
Lena Mases och Ylva Andersson, båda uppklädda i sockendräkt, hade tagit sig från Borlänge till Oxberg för att heja fram åkarna.
– Jätteroligt med den fantastiska stämningen och alla fina kläder, sade Lena som till vardags är kollega med trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som i mål åkte in på elfte plats i Jubileumsvasan.

På en pälsklädd bänk vid Oxbergskontrollen satt Anna-Lisa och Anette Carlsson, mor och dotter. De hade åkt från Finspång i Östergötland och kallar sig själva för Vasaloppsnördar.
– Självklart ville vi hit och uppleva Jubileumsvasan på plats. Sedan är vi väldigt förtjusta i Dalarna också, så vi bokade in det här redan i oktober, berättade Anette.

FAKTA/Passertider 1922 för täten:
Mångsbodarna: 2 timmar och 11 minuter (Per Erik Hedlund).
Evertsberg: 4 timmar, 10 minuter och 30 sekunder (Jonas Persson).
Oxberg: 5 timmar och 16 minuter (Jonas Persson).
Eldris: 6 timmar och 57 minuter (Ernst Alm).
Målet i Mora: Ernst Alm, sluttid 7.32.49.

På den särskilda Jubileumsvasan-sidan på vasaloppet.se finns fakta, färdväg, deltagarpresentationer, länkar till inför-artiklar och TV-reportage om deltagarna med mera
jubileumsvasan >

Se flera TV-inslag från SVT och TV4
SVERIGES TELEVISIONS INSLAG OCH INTERVJUER FRÅN LOPPET >
INSLAG FRÅN tv4 NYHETSMORGON>
INSLAG FRÅN TV4 NYHETERNA >

Fler länkar
Läs mer om Anders Pers och det första Vasaloppet >
Jubileumsvasans offentliga Facebookgrupp >
Mer fakta om Vasaloppet i Vasaloppets nya Faktaguide 2022 >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan, Jubileumsåret 2022 – Vasaloppet 100 år

Jubileumslopp 2022
Lördag 12 februari Jubileumsvasan 90 km. Start Sälen 

Vasaloppets vintervecka 2022 (anmälan är öppen)
• Fredag 25 februari Vasaloppet 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 26 februari Tjejvasan 30 km, start Oxberg
• Söndag 27 februari Ungdomsvasan 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
• Söndag 27 februari Öppet Spår söndag 90 km, start Sälen
• Måndag 28 februari Öppet Spår måndag 90 km, fri stil, start Sälen
• Tisdag 1 mars Vasaloppet 45 45 km, start Oxberg
• Fredag 4 mars Stafettvasan 90 km, femmannalag, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 90 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 45 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Fredag 4 mars Nattvasan 30 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Lördag 5 mars Vasaloppet 10 9 km, start Eldris
• Söndag 6 mars Vasaloppet 90 km, start Sälen (fulltecknat)

Vasaloppets sommarvecka 2022 (anmälan är öppen)
• Fredag 12 augusti Cykelvasan Öppet Spår 94 km, start Sälen
• Lördag 13 augusti Cykelvasan 90 94 km, start Sälen
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 45 45 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 30 32 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Ungdomscykelvasan 32 km, start Oxberg
• Fredag 19 augusti Trailvasan 10 10 km, start Mora
• Lördag 20 augusti Ultravasan 90 90 km, start Sälen
• Lördag 20 augusti Ultravasan 45 45 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Trailvasan 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Vasastafetten 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
• Lördag 20 augusti Vasakvartetten 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer.
LÄS MER >

Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Våra huvudsponsorer