2017-06-25 09:30

"Mora-Nisse” 100 år

I dag, söndag den 25 juni, skulle ”Mora-Nisse” ha fyllt 100 år. I vintras åkte tusentals skidåkare i röd mössa under Vasaloppets vintervecka till minne av den niofaldige Vasaloppssegraren och i sommar kommer IFK Mora att uppmärksamma honom genom att inviga en vandrings- och löprunda vid Norra Garbergs sportcenter. Passa också på att besöka Vasaloppsmuseet och specialdelen om ”Mora-Nisse” som invigdes i februari.

Nils Emanuel Karlsson föddes 25 juni 2017 och gick bort 16 juni 2012. Nio Vasaloppsegrar, 17 individuella SM-guld och ett OS-guld gjorde Nils mer känd som ”Mora-Nisse”. Resten är historia som det heter…, men minnet av honom är fortfarande mycket levande.

”Mora-Nisse”-rundan:  IFK Mora SK kommer i sommar, närmare bestämt lördag 1 juli klockan 11.00, inviga Mora-Nisserundan 6 km – en vacker vandrings- och löprunda vid Norra Garberg sportcenter:

”Klockan 11.00 till 14.00 är Garbergsstugan öppen med fikaservering. Vi kommer bjuda på kaffe, festis och korv med bröd. Det blir tipspromenad på 4 km delen av Mora-Nisserundan. Vandrings- och löpleder utgår från Garbergsstugan:

– Mora-Nisserundan 6 km är nu uppmärkt

– Klacken (606 m ö h) 1,2 km är klart, röd/vit.

– Start och Infoskylt skall sättas upp vid starten.

 Välkommen!”

Se Vasalopps-TV:s minnesfilm från i vintras

En nostalgisk tillbakablick. I den här filmen får vi träffa ”Mora-Nisse” Karlsson, och se bilder från några av hans stora ögonblick i skidspåren. ”Mora-Nisse” vann Vasaloppet nio gånger och skrev för alltid in sig i historieböckerna.

Vasaloppsmuseets öppettider  

Mora-Nisse 100 år – hjälten i den röda toppluvan, minnessida

Våra huvudsponsorer