2017-06-27 08:00

Nygammal spårdragning för en bättre löpupplevelse

Nu kan Vasaloppet presentera en ny dragning av spåret i Ultravasan 45, Ultravasan 90, Vasastafetten och Vasakvartetten inför sommarveckan 2017. En dragning som har sitt ursprung i det allra första Vasaloppet 1922.
– Ändringen görs helt och hållet sett ur ett upplevelseperspektiv. Den nygamla sträckningen bjuder på en jättefin miljö, säger Anders ”Hobbe” Holmberg, arenachef på Vasaloppet.

Det handlar om en etapp på cirka 3 kilometer mellan Krångåsen och Eldris som tidigare gått längs en tio meter bred skogsväg och som nu istället flyttas österut på andra sidan av ett stort våtmarksområde. Det blir en ny dragning med historiska vingslag.
– Egentligen är det inte en helt ny etapp. Här gick nämligen det ursprungliga Vasaloppet redan 1922. Därefter ändrades sträckningen men flyttades sen tillbaka igen från 1935 till 1983. En av anledningarna till att den flyttades var solen som påverkade snön i skidspåren vilket ju spelar mindre roll när sträckan ska avverkas till fots i augusti, berättar ”Hobbe”.

Den första delen på den nya sträckningen går längs en smal skogsväg med sandunderlag och på slutet finns flera partier med fina, slingrande stigar innan kontrollen i Eldris nås. De tre markägare som berörs av förändringen är alla positiva till den nya sträckningen.
– För oss är det jätteroligt att med relativt enkla medel kunna genomföra den här förändringen. Avståndsmässigt blir det i princip ingen skillnad, deltagarna kommer inte att påverkas mer än att de, förhoppningsvis, kan njuta ännu mer av de vackra omgivningarna i Vasaloppsarenan och känna historiens vingslag när de tar sig fram i spåret, säger ”Hobbe”.

Läs beskrivningen av Vasaloppspåret här

Våra huvudsponsorer