2024-02-13 09:07

Rekordmånga vigslar under Vasaloppets vintervecka 2024

Det är kärlek i luften! För sjätte året i rad erbjuder Svenska kyrkan i Mora giftassugna skidåkare att viga sig direkt efter målgång i något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2024. Hittills har 19 par nappat på erbjudandet och bokat en ski in-vigsel, vilket är nytt rekord! Och än finns chansen för den som känner sig manad – sista datum för anmälan är torsdag 15 februari.

– Vi är oerhört glada att så många väljer att gifta sig i Mora församling och i samband med vår folkfest: Vasaloppets vintervecka. Tänk att tillsammans gå i mål i ett historiskt lopp och samtidigt gå i mål med en av livets alla milstolpar, säger Anna Björk, kyrkoherde i Mora församling.

Sedan premiären 2019 har 74 par vigts efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. I år åker de blivande paren, antingen en av dem eller båda, Vasaloppet 30, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag 45 och Nattvasans olika distanser. Dessutom ska hela sex par fira bröllop efter att ha gått i mål i det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars.
– Med de 19 vigslar vi har i år är vi uppe i totalt 93. Sen får vi se om några fler bokar på, det vore ju härligt om vi kunde ha den 100:e vigseln under det 100:e Vasaloppet, säger Anna Björk.

Bland de blivande äkta makarna finns både lokala morabor, bland annat en tidigare kransmas, och flera kullor och masar från hela Dalarna. Men även par från Stockholm, Örebro, Västerbotten, Värmland och till och med Tyskland har bokat in sig för att säga ”ja” vid Vasaloppsmålet.

Ski in-vigslarna arrangeras utomhus vid Mora kyrka cirka 50 meter från Vasaloppets målgång. Platsen smyckas med granris och blomsteruppsättningar och när det skymmer tänds eldar och marschaller. Paren får låna blombukett och varma caper. Dessutom bjuds de på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan. Förutom en vigsel finns också möjlighet att förnya sina löften eller få sin kärlek välsignad.

Fakta ski in-vigslar 2024
En ski in-vigsel kräver få förberedelser. Paret behöver en hindersprövning från Skatteverket, legitimation och eventuella ringar. Efter målgången är det en kort promenad till den vackert dekorerade platsen där vigselakten äger rum.

Vill du också säga ”ja” till din älskade efter att ha åkt skidor under Vasaloppets vintervecka 2024? Gör så här:

  • Fria till din partner och få ett ”JA” (kom ihåg att det är skottår i år…)
  • Beställ hindersprövning från Skatteverket i god tid
  • Fyll i vigselanmälan hos Svenska kyrkan i Mora (länk nedan)
  • Gå i mål i något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2023 och fortsätt mot vigselplatsen
  • Säg ”JA” än en gång.

LÄS MER OCH ANMÄL dig för ski in-vigsel HOS MORA FÖRSAMLING >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Våra huvudsponsorer