2024-02-09 15:41

Så klarar du repet – åtta praktiska tips

För deltagarnas säkerhet finns så kallade reptider i alla lopp under Vasaloppets vintervecka. Det är klockslag för sista passering. Kommer du för sent dras bokstavligen ett rep tvärs över spåret och hamnar du på fel sida får du lov att bryta loppet och åka buss till målet i Mora.

Alla har självklart olika förutsättningar för att klara sitt lopp och väderförhållandena har stor betydelse. Men; det finns några saker att tänka på för dig som vill ha tid på dig på vägen mot Mora. Här har vi listat åtta av dem som hjälper dig att inte fastna i repet. Lycka till i spåret!

Ha koll på utrustningen

Skidorna bör passa din längd, vikt och åkteknik. Vänd dig till en butik för att få hjälp att hitta rätt skidor. Att låna någon annans kan bli dyrköpt i längden.

Ha inte för stora handremmar på stavarna! Och se till att de inte är slitna när du står på start. Kolla också så att trugan, den lilla ”plattan” som sitter längst ned på staven, passar för rådande förhållanden. Det är inte kul att sjunka ner på varje stavtag, så hellre för stor än för liten truga.

Passar skidskorna? Är du frusen om fötterna kanske du vill ha dubbla sulor. Får det plats? Har du gamla och slitna skidskor har de garanterat förlorat en stor del av sin isolerande förmåga men det finns skoöverdrag att köpa. Vill du lägga lite mer pengar i utbyte mot varmare tår kan det vara klokt att investera i ett par elstrumpor, det är ett köp få ångrar. Du vill inte bryta för att du fryser om fötterna.

Träna spårbyten

Många skidåkare tycker att det är jobbigt att byta spår, särskilt när det går lite fortare. Lösningen: Träna på spårbyten! Igen och igen och igen. Särskilt i Vasaloppet kommer det att vara mycket folk omkring dig, inte bara i första backen. Att kunna byta spår för att inte köra in i personen framför och på det viset undvika en eventuell krock underlättar massor.

Träna på att åka utan spår

Många skidåkare samtidigt sliter på skidspåren. Dessutom påverkas spåren av väderförhållandena. Även om Vasaloppets erfarna pistmaskinsförare gör allt för att skapa så bra spår som möjligt kan till exempel kraftigt snöfall göra att spåren nästan blir obefintliga på vissa sträckor. Träna därför på att åka utanför spåret inför ditt lopp. Kanske ge dig ut i skogen och åka helt ospårat? Dina ljumskar, höftböjare och vrister kommer att tacka dig!

Kom ihåg: Vasaloppet är inte platt

Den totala stigningen i Vasaloppet är mindre än i många elljusspår och seedningslopp men sträckan mellan Sälen och Mora är inte platt (det sägs vara en myt skapad av elitåkare). Första backen, Risbergsbacken, Lundbäcksbackarna och Hökbergsbacken är fyra exempel på ställen med rejäla backar. Dessutom finns flera korta och branta backar mellan Risberg och Evertsberg. Förbered dig därför mentalt på en kuperad bana.

Hitta rätt tempo

I de bakre leden är det ofta kö i början. Stressa inte för att åka om. Det kostar mer än det smakar att hetsa i början. Behåll lugnet uppför hela första backen, även om det tar mer än en timme. När du väl börjar åka på riktigt är det klokt att försöka dra på lite grann i lättåkta partier och hålla igen uppför. Många gör misstaget att ha betydligt högre puls uppför än på flacka partier. Helst ska pulsen inte skilja sig för mycket däremellan.

Valla om i tid

Stanna och valla om direkt om du har dåligt fäste, antingen på egen hand eller på någon kontroll. Vänta inte en mil och tro att det ska bli bättre, det blir det sällan. Det går inte bara fortare med bättre fäste, du får också en roligare och bättre upplevelse av loppet!

Fyll på med energi

Se till att få i dig gott om kolhydrater under loppet. Många gånger är energin relativt sett viktigare än vätskeintaget. Det kan vara sportdryck, bullar, blåbärssoppa, geler, barer med mera. Har du med egen sportdryck kan du ofta blanda den 50 procent starkare än vad som står på paketet. Det är vanligtvis mer betydelsefullt vad du äter under loppet än före loppet. I princip kan du äta helt normalt inför ditt lopp med undantag från dagen före då du kan ta någon extra portion. Överladda inte!

Stanna inte för länge på kontrollerna

Tänk på att tiden tickar, även när du inte är i skidspåret. Var effektiv på kontrollerna med t ex energipåfyllning och toalettbesök. Här finns minuter att tjäna vilket kan bli betydelsefullt i slutänden.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Våra huvudsponsorer