2023-10-04 14:55

Sveriges tröttaste kollegor 2023 är utsedda!

Nu har juryn utsett två vinnande arbetsplatser i utmaningen Sveriges tröttaste kollegor – Granitor Electro AB och Mora lasaretts intensivvårdsavdelning. Häng med på resan från trött till frisk arbetsplats.

Det var i juni 2023 som Vasaloppet gick ut i riks- och regionalmedia och ställde frågan ”Har du Sveriges eller Dalarnas tröttaste kollegor?” Hade man tröttnat på gäspiga möten och leveranser i sengångartempo?

Det Vasaloppet sökte var kollegor som ville skapa positiv förändring i sina liv med målsättning att genomföra längdskidstafetten Stafettvasan fredagen den 1 mars 2024, och som därigenom med sitt engagemang också ville inspirera andra.

Den fyra personer starka juryn bestående av Johan Eriksson, vd Vasaloppet, Katarina Gospic, hjärnforskare, Kjell Enhager, ledarskapscoach, och Kim Swing, HR-direktör på Ahlsell Sverige, hade en tuff uppgift att bland över 60 fina ansökningar välja ut de två arbetsplatser som nu ska få påbörja sin resa mot att bli Sveriges respektive Dalarnas friskaste.

Ansökningar kom från stora och små företag inom vitt skilda branscher, samt offentliga arbetsplatser som myndigheter, kommuner och regioner. Efter ett gediget jobb var juryn helt enig. Här är vinnarna:

Sveriges friskaste
Christine Tigerstrand på Granitor Electro i Sandviken är gruppchef på ekonomiavdelningen för ett team på 20 personer av avdelningens totalt 65 anställda, där den totala andelen kvinnor är 89 %. När avdelningen genomförde ett fystest visade det sig att man låg under rikssnittet – men samtidigt att det här fanns en god potential till förbättring. Konditionen kan ha försämrats på grund av pandemin, stillasittande och en vardag där man ofta prioriterar andra före sig själv. Men medarbetarna vill verkligen få till en förändring. För att få ny motivation och kraft ansökte de till Sveriges tröttaste kollegor och fem av dem kommer att delta som ett lag under Stafettvasan 2024. Förhoppningsvis kommer resten av företaget, med totalt cirka 2 500 anställda, också att haka på?!

Dalarnas friskaste
På Intensivvårdsavdelningen på Mora lasarett har Anna Hed uppgiften att vara friskvårdsinspiratör. Som friskvårdsinspiratör ska hon tipsa och motivera medarbetarna till att genomföra roliga aktiviteter som gemensamma lopp, åka på spa och kanske testa på längdskidor. Även om de flesta medarbetarna bor i någon av de tre Vasaloppskommunerna är det få som åker längdskidor, något som Anna nu hoppas att det ska bli ändring på. Fem av dem kommer att åka Stafettvasan 2024 för IVA i Mora.

Resan från trött till frisk – så går den till (Sverige, värde cirka 60 000 kronor)
Vasaloppets vinnare får ett komplett träningsupplägg innehållande:
– Träningstillfällen tillsammans med den officiella Vasaloppscoachen Erik Wickström
– Skidor, pjäxor och stavar från Madshus och Swix
– Jackor, byxor och mössor från Craft
– Startplats till Stafettvasan 1 mars 2024

Resan från trött till frisk – så går den till (Dalarna, värde cirka 10 000 kronor)
– Träningstillfällen tillsammans officiell Vasaloppscoach
– Startplats till Stafettvasan 1 mars 2024

Vasaloppet kommer att följa och dokumentera utvecklingen hos vinnarna för att inspirera andra arbetsplatser att röra på sig och komma ut i naturen. Tillsammans sätter vi Sverige i rörelse!

FAKTA/ Stafettvasan
Stafettvasan har arrangerats under Vasaloppets vintervecka sedan 2003. Fem deltagare delar på den 90 km långa sträckan från Sälen till Mora. Det spelar ingen roll om ni är en arbetsplats eller ett kompisgäng, alla får uppleva samma härliga feststämning och glädje. Träna tillsammans och peppa varandra i laget! Sträckorna är 24 km, 24 km, 14 km, 9 km och 19 km. Hittills är över 1 000 lag anmälda till Stafettvasan 2024.
Läs mer om Stafettvasan >

Vasaloppet på jobbet!
Träna och genomför Vasaloppet tillsammans med dina kollegor i vinter. Gillar ni cykel och löpning har vi massor av lopp som går i mitten av augusti. En sund livsstil och bra kondition ger kraft och energi till både kropp och hjärna. Vi skräddarsyr ett paket för ditt företag utifrån medarbetarnas erfarenhet och behov.
Läs mer >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

Våra huvudsponsorer