2022-08-31 21:04

Något att träna för och en upplevelse att se fram emot – sök till Vasaloppets skolutmaning

Nu är ansökan öppen för den sjätte upplagan av Vasaloppets skolutmaning. Alla som söker får startplatser i Ungdomsvasan 26 februari 2023 och en vinnande klass får dessutom kompletta skidutrustningar till alla elever, träningshjälp från en Vasaloppscoach, resan till Dalarna plus boende i Mora. Allt till ett värde av minst 50 000 kronor.

Vasaloppets skolutmaning är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix – målet är att ge fler barn och unga chansen att komma ut i skidspåret.
– Sök, bara sök! För oss betydde vinsten enormt mycket. Mina tidigare elever pratar fortfarande om resan och skidåkningen. Detta var något som fick dem att växa rejält och en upplevelse utöver det vanliga. De glömmer den aldrig, säger idrottsläraren David Schylander på Centrumskolan i Växjö.

En annan som kan vittna om hur mycket skolutmaningen betytt är Daniel Holm, en av lärarna i särskoleklassen Vågen på Parkskolan i Degerfors, vinnarna 2021.
– Det var en helt fantastisk grej att vara med om, både för elever och personal, säger han.

Ansökan till Vasaloppets skolutmaning är öppen till och med 30 september 2022, därefter utser en jury en vinnande klass. Och även om det bara finns ett förstapris går ingen klass lottlös.
– Vi delar ut startplatser i Ungdomsvasan till precis alla klasser som söker, så jag hoppas att lärare runt om i hela landet tar chansen att fylla i en ansökan. Det är snabbt gjort här på webben, säger projektledaren Ninni Bäckström, Vasaloppet.

FAKTA

Vasaloppets skolutmaning, i samarbete med Swix

  • Öppen för årskurs 4–9, lärare ansöker för sin klass.
  • Alla lärare som söker får startplatser till sin klass i Ungdomsvasan söndag 26 februari 2023. Distansen är 9 eller 19 km.
  • En vinnande klass får dessutom skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor och övernattning i Mora. Värde: minst 50 000 kr. Vinnarklassen får även träningshjälp från en av de officiella Vasaloppscoacherna.
  • Målet är att träningen ska vara en del av den ordinarie idrottsundervisningen.
  • Skidutrustningen stannar kvar hos den vinnande skolan. På så vis kan många fler elever få chans att testa längdskidåkning de kommande åren.

Tidigare vinnare

2018: Centrumskolan i Araby, Växjö
2019: Västra Karups skola, Båstad
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2021: Parkskolan, Degerfors
2022: Stavby skola, Alunda

Ansökan till Vasaloppets skolutmaning >

Våra huvudsponsorer